Ouderschap: De kracht van liefde, wijsheid en onvoorwaardelijke steun
juli 1, 2025
De scheiding van ouders is een complexe situatie die zowel voor de ouders als voor de kinderen grote gevolgen kan hebben. In Rotterdam zijn er verschillende programma’s en hulpmiddelen beschikbaar om ouders te helpen bij het omgaan met het ouderlijk gezag na een scheiding. Dit artikel bespreekt de belangrijkste initiatieven, methoden en ondersteuningsmogelijkheden die in de stad beschikbaar zijn voor ouders die moeite hebben met het opbouwen van een gezond ouderlijk contact met hun kinderen.
De term ‘ouderschap na scheiding’ verwijst naar het proces waarin ouders leren om met elkaar samen te werken en afspraken te maken over de opvoeding en zorg voor hun kinderen, ook na een scheiding. In veel gevallen lukt het de ouders niet om op een constructieve manier met elkaar om te gaan, wat leidt tot conflicten en spanningen. Dit kan voor de kinderen schadelijk zijn, omdat ze hun ouderlijk gezin niet als stabiel en veilig ervaren. De focus ligt dan op het herstellen van het contact tussen ouder en kind, het opbouwen van een gezond ouderlijk contact en het versterken van het ouderlijk gezag.
In Rotterdam zijn er meerdere programma’s en hulpmiddelen beschikbaar voor ouders die het moeilijk hebben met het omgaan met hun kinderen na een scheiding. Deze programma’s zijn bedoeld om ouders te begeleiden bij het oplossen van conflicten, het opbouwen van een gezond contact met hun kinderen, en het leren omgaan met emotionele en praktische uitdagingen.
Een van de belangrijkste programma’s is ‘Ouderschap na scheiding’, dat beschikbaar is voor ouders uit de gemeente Rotterdam. Dit is een mediationtraject waarbij ouders leren hoe zij hun kind(eren) kunnen ondersteunen, zodat die zich gezond kunnen ontwikkelen. Onder begeleiding van een ervaren mediator gaan ouders (weer) in gesprek met hun (ex-)partner, om afspraken te maken over de kinderen. Ook de kinderen kunnen bij de mediation worden betrokken.
Het doel van het traject is om gescheiden ouders te helpen bij het maken van afspraken over de opvoeding van hun kinderen, het verbeteren van de samenwerking tussen ouders en het herstellen van het contact met het kind. Dit is belangrijk, omdat kinderen in een situatie van conflicten en ruzies tussen ouders vaak last hebben van emotionele spanningen en stress.
In veel gevallen is het contact tussen ouder en kind niet mogelijk of wordt het belemmerd door spanningen tussen de ouders. In dergelijke gevallen kan het Rotterdams Omgangshuis van iHub helpen. Dit programma biedt ondersteuning bij het herstellen van het contact tussen ouder en kind en begeleidt ouders bij het maken van afspraken. Ook helpt het bij het vormgeven van contact in de toekomst. In situaties waarin ouders niet in staat zijn om gezamenlijk te werken, kan het programma ook overwegen om een individueel traject in te zetten.
Deze begeleiding is gericht op ouders die verwikkeld zijn in een conflictscheiding en er geen contact tussen ouder en kind is. Het doel is om het contact tussen ouder en kind te herstellen en ouders te begeleiden bij het oplossen van conflicten.
Er zijn ook programma’s gericht op ouders die al jaren in een complexe situatie verkeren. ‘Ouderschap Blijft’ is een programma waarin ouders leren om op een constructieve manier met elkaar om te gaan. Het is bedoeld voor ouders die al eerder in een conflictsituatie verkeerd zijn geraakt, maar nu wel het contact met hun kinderen willen herstellen.
‘Parallel Solo Ouderschap’ is een individueel traject voor ouders in een hoog-conflictscheiding waarbij bemiddeling niet is gelukt. Hierbij leren ouders onafhankelijk van elkaar vorm te geven aan het ouderschap. Het programma richt zich op het verstevigen van de ouder-kindrelatie en helpt ouders bij het oplossen van praktische problemen, zoals het vaststellen van een omgangsregeling.
Naar buiten toe zijn er ook trainingen beschikbaar voor zowel ouders als kinderen. Bijvoorbeeld de training ‘KIES’ is bedoeld voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Deze training helpt kinderen om hun gevoelens en gedrag te leren begrijpen en te leren omgaan met de scheiding. Ook leren kinderen creatieve opdrachten en spel om te praten over wat ze moeilijk vinden.
Daarnaast zijn er ook trainingen zoals ‘Dappere Dino’s’ en ‘Stoere schildpadden’ voor jongere kinderen. Deze programma’s helpen bij het voorkomen van emotionele en gedragsproblemen en bieden een ondersteunende groepsomgeving waarin kinderen leren omgaan met spanningen als gevolg van de scheiding.
ScheidingsATLAS is een groepstraining voor gescheiden ouders. De focus ligt op het omgaan met stress, verlies en rouw, ouderschap na een scheiding en positieve communicatie. Deze cursus is bedoeld voor volwassenen en is gratis voor ouders in Rotterdam. Het programma bestaat uit twee bijeenkomsten van 3 uur, waarin ouders leren hoe zij hun kinderen hierbij kunnen ondersteunen en beter met de andere ouder kunnen communiceren.
Bij het omgaan met ouderschap na scheiding zijn er verschillende belangrijke onderwerpen die centraal staan. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste thema’s:
Een van de belangrijkste dingen bij ouderschap na scheiding is het opbouwen van een gezonde communicatie tussen ouders. Dit is nodig om afspraken te maken over de opvoeding van de kinderen, om conflicten te voorkomen en om een gezond contact met het kind te waarborgen. In veel gevallen is het lastig om met de ex-partner te communiceren, waardoor er hulp nodig is.
Soms lukt het ouders niet om conflicten te beëindigen, waardoor er langdurige spanningen ontstaan. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om een mediator in te schakelen, die helpt bij het oplossen van de conflicten en het opbouwen van een gezonde relatie tussen ouders.
Bij het omgaan met scheiding is het belangrijk om te zorgen dat de invloed op de kinderen zo klein mogelijk is. Dit betekent dat ouders moeten leren om niet in conflict te raken met de ex-partner, om te voorkomen dat de kinderen in een loyaliteitsconflict terechtkomen.
Bij het omgaan met ouderschap na scheiding is het belangrijk om een duidelijke omgangsregeling en een goed ouderlijk gezag op te zetten. Hierdoor kunnen ouders beter samenwerken en worden de kinderen niet belast door de spanningen tussen de ouders.
Ouderschap na scheiding is een belangrijk onderwerp dat zowel voor ouders als voor kinderen van invloed kan zijn. In Rotterdam zijn er verschillende programma’s en hulpmiddelen beschikbaar om ouders te helpen bij het omgaan met de uitdagingen van een scheiding. Deze programma’s helpen bij het oplossen van conflicten, het herstellen van het contact met het kind en het opbouwen van een gezond ouderlijk gezag. Door deze programma’s te gebruiken, kunnen ouders beter omgaan met hun kinderen en de invloed van de scheiding op de kinderen beperken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet