logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap na scheiding: Kinderen uit de knel en hoe je ze helpt

Scheiden is voor veel gezinnen een ingrijpende gebeurtenis die niet alleen de ouderrelaties, maar ook het welzijn van de kinderen kan beïnvloeden. Kinderen raken vaak in de knel tijdens en na een scheiding, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun emotionele en gedragsontwikkeling. In dit artikel bespreiden we hoe ouders na een scheiding hun kinderen kunnen ondersteunen, met name in situaties waarin kinderen in de knel raken. We zullen ook kijken naar programma’s en methoden die kunnen helpen om dit probleem te beperken en het welzijn van de kinderen te verbeteren.

Ouderschap na scheiding en de rol van kinderen uit de knel

Bij een scheiding verandert veel in het leven van een kind. Er is sprake van emotionele onzekerheid, verdriet, boosheid en soms ook angst. Kinderen kunnen zich in de knel raken als ze te maken krijgen met de conflicten tussen hun ouders of als ze worden meegesleurd in het proces van het scheiden. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat ouders hun rol als ouder goed kunnen uitvoeren, ook al is de relatie met de ex-partner gespannen.

Kinderen uit de knel is een programma dat bedoeld is voor ouders en kinderen die betrokken zijn bij een conflictscheiding. Het programma richt zich op het doorbreken van destructieve patronen en het vinden van nieuwe oplossingen voor steeds terugkerende problemen. De kinderen werken in dezelfde tijd aan tekeningen of een film over dit thema. Deze film wordt aan het eind aan de ouders vertoond. Ook ouders maken een presentatie voor hun kinderen. Het doel van deze groepstherapie is om de nadelige effecten van problematische echtscheidingen op kinderen te beperken. In de therapie staat het welzijn van de kinderen steeds centraal.

Ouderschap Blijft en Ouderschap na Scheiding

Er zijn verschillende programma’s en methoden die ouders kunnen helpen om weer nader tot elkaar te komen en om langs die weg weer tot afspraken te komen. Ouderschap Blijft biedt ouderschapsbemiddeling en omgangsbegeleiding voor ouders en kinderen bij scheidingen. De interventie wordt ingezet als het ouders niet lukt om op eigen kracht een goede verdeling van de zorg- en opvoedtaken vorm te geven. Het doel is om een streep te zetten onder de strijd met de ex-partner en gezamenlijk invulling te leren geven aan het ouderschap na de scheiding. De bemiddelingsgesprekken richten zich op herstel van de communicatie tussen de ouders. De omgangsbegeleiding wordt ingezet als er problematische of geen omgang is tussen uitwonende ouders en kinderen door chronische conflicten tussen de ouders.

Ouderschap na Scheiding is een vorm van omgangsbemiddeling op vrijwillige basis voor gescheiden ouders van minderjarige kinderen die niet op eigen kracht met elkaar kunnen samenwerken bij de opvoeding van hun kinderen. Ouders worden ondersteund om op constructieve wijze te overleggen en samen te werken in het belang van het kind, zodat dat onbelast en regelmatig contact kan hebben met beide ouders.

De rol van bemiddeling en communicatie

Bij een conflictscheiding is het belangrijk dat ouders in staat zijn om met elkaar te communiceren en afspraken te maken over de opvoeding van hun kinderen. Hierbij kan bemiddeling helpen. Een bemiddelaar helpt de ouders bij het maken van afspraken over de verzorging en opvoeding van hun kind(eren), wanneer zij hier onderling niet uitkomen. De bemiddelaar kan ook helpen bij het opstarten van een omgangsregeling. Er vinden één tot vijf gesprekken van ongeveer anderhalf uur plaats. Beide ouders dienen bij alle contacten aanwezig te zijn.

De uitkomst van de gesprekken wordt niet opgelegd door de bemiddelaar: u bepaalt samen hoe de oplossing eruit ziet. Bijvoorbeeld, bij een conflict over de omgangsregeling, kan een bemiddelaar helpen bij het opstellen van een overzichtelijke regeling waarin zowel de ouder met het hoofdverblijf als de andere ouder een duidelijke rol krijgen.

Ondersteuning bij complexe scheidingen

In sommige gevallen is het nodig om intensieve ondersteuning te bieden aan ouders en kinderen. Dit is het geval bij complexe scheidingen, waarbij ouders in een hoog-conflictsituatie verkeeren. In dergelijke gevallen kan het programma “Kinderen uit de knel” worden ingezet. Dit programma is bedoeld voor gezinnen die verwikkeld zijn in een vechtscheiding. In acht groepsbijeenkomsten werken ouders aan het doorbreken van de destructieve patronen. Daarbij gaan ze op zoek naar oplossingen voor steeds terugkerende problemen. Het welzijn van de kinderen staat hierin steeds centraal.

Voor kinderen zijn er acht aparte groepsbijeenkomsten waarin zij spelenderwijs aan hun weerbaarheid werken. De kinderen leren op creatieve wijze omgaan met de emoties die tijdens de scheiding ontstaan. Ze leren hun gevoelens te uiten en te begrijpen, wat helpt bij het verminderen van emotionele en gedragsproblemen.

Ondersteuning via programma’s en trainingen

Naar aanleiding van de gegevens uit de bronnen is het duidelijk dat er verschillende programma’s en trainingen beschikbaar zijn om ouders en kinderen te ondersteunen bij de overgang naar een nieuw levensonderdeel na een scheiding. Er zijn bijvoorbeeld trainingen zoals “KIES” voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd tussen 8 en 12 jaar. Deze training is gericht op het verwerken van de scheiding door het te leren begrijpen en het een plek te geven. Het is de bedoeling dat kinderen zich gehoord voelen. Ook heeft KIES als doel om kinderen te laten leren van hun eigen gevoelens en gedrag. Door creatieve opdrachten en spel leren kinderen praten over wat ze moeilijk vinden. Ook horen de kinderen van elkaar tijdens de training hoe zij met de scheiding omgaan.

Er zijn ook trainingen voor jongere kinderen, zoals “Dappere Dino’s” voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar. Deze training is gericht op het voorkomen van emotionele en gedragsproblemen. De training biedt een ondersteunende groepsomgeving waarin kinderen leren omgaan met spanningen als gevolg van de scheiding. Daarnaast is er ook een training voor jonge kinderen van 4 tot en met 7 jaar genaamd “Stoere schildpadden”. De verwachting is dat kinderen na de training minder angstproblemen ervaren, betere sociale competenties hebben ontwikkeld en positievere gevoelens hebben tegenover het gezin en tegenover henzelf.

Samenwerking tussen ouders en hulpmiddelen

In sommige gevallen is het belangrijk dat ouders samenwerken om de problemen rond een scheiding op te lossen. Er zijn programma’s die ouders helpen om op een constructieve manier met elkaar te overleggen en samen te werken in het belang van het kind. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het programma “Ouderschap Blijft”, waarbij ouders worden ondersteund bij het opbouwen van een betere communicatie en het maken van afspraken over de opvoeding van hun kinderen. Ook het programma “Ouderschap na Scheiding” helpt ouders om beter met elkaar om te gaan en een betere omgangsregeling te vormen.

Conclusie

Kinderen raken in de knel tijdens en na een scheiding, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun emotionele en gedragsontwikkeling. Ouderschap na scheiding is daarom van groot belang, zodat kinderen zich veilig en comfortabel kunnen voelen. Er zijn verschillende programma’s en methoden beschikbaar die ouders en kinderen kunnen helpen bij deze overgang. Door samenwerking, bemiddeling en het opbouwen van een betere communicatie kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen het best mogelijk kunnen omgaan met de gevolgen van een scheiding.

Bronnen

  1. Ouderschap Blijft
  2. Ouderschap na Scheiding (ONS)
  3. Kinderen uit de Knel
  4. Enver
  5. Scheidingshulp
  6. JeugdGGZ
  7. Cardea
  8. Scheidingshulp Midden-Holland
  9. Scheidingshulp Zuid-Holland Zuid
  10. Jeugdhulp Rijnmond
  11. Kinderen uit de Knel (Factsheet)

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven