logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap na scheiding in Den Haag: Begeleiding en oplossingen voor een betere omgang met kinderen

De scheiding van ouders is een complexe situatie die zowel emotioneel als praktisch veel impact heeft op kinderen. In Den Haag is er een aantal programma’s en diensten ontwikkeld die gericht zijn op het ondersteunend omgaan met de situatie van gescheiden ouders. Deze programma’s richten zich op het bevorderen van een goede communicatie tussen ouders, het opstellen van een ouderschapsplan, en het garanderen dat kinderen zoveel mogelijk contact kunnen houden met beide ouders. In dit artikel worden de belangrijkste programma’s en methoden uitgebreid besproken, met aandacht voor zowel praktische als psychosociale aspecten.

Begeleiding bij een scheiding: De rol van BOR

Een van de belangrijkste programma’s in Den Haag is de Begeleide Omgangsregeling (BOR) van Humanitas. Deze dienst helpt gescheiden ouders bij het opstellen van een hanteerbare omgangsregeling, zodat kinderen voldoende contact kunnen houden met beide ouders. Het doel van BOR is om gescheiden ouders te ondersteunen bij het maken van afspraken die geschikt zijn voor het welzijn van het kind. Een vrijwilliger helpt hierbij, maar lost de problemen niet op. In plaats daarvan faciliteert de vrijwilliger de communicatie tussen ouders en helpt hij of zij bij de overgangen tussen de ouderwetten. Deze ondersteuning duurt gemiddeld drie tot zes maanden en is gratis.

De BOR is bedoeld voor gescheiden ouders met kinderen tussen 0 en 12 jaar. De ouders moeten minstens één van de twee in Den Haag wonen en bereid zijn om afspraken te maken over omgang. De dienst is vooral bedoeld voor ouders die moeite hebben met het opstellen van een omgangsregeling, maar wel bereid zijn om samen te werken. De BOR helpt bij het opstellen van een regeling die veilig is voor het kind en waarin de ouders zich goed kunnen richten op het belang van hun kind.

Ouderschap Blijft: Samenwerking en communicatie tussen ouders

Ouderschap Blijft is een andere methode die gericht is op het verbeteren van de communicatie tussen gescheiden ouders. Dit programma is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten zijn, zoals over de opvoeding of het contact met het kind. Soms praten ouders helemaal niet meer met elkaar, en is het belangrijk dat ze opnieuw leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijft, en daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen. De hulp is bedoeld voor ouders die moeilijk met elkaar kunnen praten, maar wel bereid zijn om samen te werken.

Deze methode helpt ouders om hun onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren. Het is gericht op het helpen van ouders om de strijd te stoppen en gezamenlijk ouderschap vorm te geven. De interventie gebruikt onder andere psycho-educatie, oplossingsgerichte gesprekstechnieken en motiverende gespreksvoering. De tijdsinvestering is maximaal elf gesprekken, verdeeld over een half jaar. De interventie wordt door de Erkenningscommissie als goed onderbouwd beschouwd, met een heldere opbouw en toegankelijke materialen.

Ouderschap Na Scheiding: Een complexe situatie oplossen

Ouderschap Na Scheiding is een interventie die gericht is op ouders die in een complexe scheiding zijn verwikkeld. Deze interventie is bedoeld voor ouders die niet in staat zijn om op eigen kracht met elkaar samen te werken bij de opvoeding van hun kinderen. De methode richt zich op het verbeteren van de communicatie en samenwerking tussen ouders, met als doel het welzijn van het kind te waarborgen. De interventie gebruikt onder andere psycho-educatie, oplossingsgerichte gesprekstechnieken en motiverende gespreksvoering. De doelgroep omvat ouders met kinderen tot 18 jaar, waarbij kinderen vanaf 7 jaar worden betrokken bij het traject.

Deze methode is er op gericht om problemen te voorkomen en te verminderen, en is een integraal vve-programma. Het is opgeleverd door de Deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie. De interventie is op basis van theorie onderbouwd, maar nog niet onderzocht op effectiviteit. Het is dus nog niet bekend of de interventie werkt, maar op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en opvoeders.

Het opstellen van een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een wettelijk vereist document dat wordt opgesteld door ouders die samen het gezag over hun kinderen uitoefenen. Dit plan is onderdeel van het echtscheidingsplan en dient afspraken te bevatten over hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt, hoe de omgang met de kinderen geregeld wordt, en hoe de ouders informatie uitwisselen over belangrijke onderwerpen. Daarnaast is het verstandig ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan, zoals de kosten van de verzorging en opvoeding, de wijze waarop de ouders de kinderen betrekken, en de omgang met beide families.

Het is belangrijk dat het ouderschapsplan rekening houdt met toekomstige situaties, zoals een nieuwe partner van een ouder. Het advies is om jaarlijks na te gaan of de gemaakte afspraken nog passend zijn in de situatie van de ouders. Door de ontwikkeling van de kinderen en de mogelijke veranderende levens van kinderen en ouders kan het zijn dat de afspraken aangepast moeten worden.

Begeleiding bij het opstellen van het ouderschapsplan

Er zijn verschillende diensten die ouders kunnen begeleiden bij het opstellen van een ouderschapsplan. Den Haag Familierecht Advocaat helpt ouders bij het opstellen van een gedegen en duurzaam ouderschapsplan. De advocaten benaderen elk ouderschapsplan met een kind-gerichte aanpak, waarbij het belang en welzijn van de kinderen centraal staat. Daarnaast kunnen andere professionele hulpverleners zoals een familieadvocaat, emotietherapeut, financieel scheidingsadviseur, gezinsvertegenwoordiger, kindercoach, mediatoren, scheidingscoach, en stiefcoach helpen bij het opstellen van een plan dat geschikt is voor de situatie van de ouders.

De rol van de kindercoach

Een kindercoach helpt kinderen van gescheiden ouders om met de emotionele en praktische uitdagingen van de scheiding om te gaan. De kindercoach helpt bij het oplossen van conflicten, het opstellen van een omgangsregeling, en het verbeteren van de communicatie tussen ouders en kinderen. De kindercoach helpt ook bij het opstellen van een ouderschapsplan en geeft tips over het omgaan met de situatie van de ouder.

De invloed van de scheiding op kinderen

De invloed van de scheiding op kinderen is groot. Kinderen die te maken krijgen met een scheiding kunnen emotionele, psychosociale, en zelfs fysieke problemen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat ouders op een manier met elkaar omgaan die het belang van de kinderen centraal stelt. Een goede omgangsregeling helpt bij het waarborgen van het welzijn van het kind. Kinderen moeten voldoende contact houden met beide ouders, en het is belangrijk dat de ouders samenwerken in het belang van hun kind.

Samenwerking tussen ouders en professionele hulpverleners

De samenwerking tussen ouders en professionele hulpverleners is essentieel bij het oplossen van conflicten en het opstellen van een geschikt ouderschapsplan. Er zijn meerdere professionele diensten beschikbaar, waaronder de BOR van Humanitas, Ouderschap Blijft, Ouderschap Na Scheiding, en andere interventies. Deze programma’s helpen ouders bij het oplossen van conflicten, het opstellen van een omgangsregeling, en het verbeteren van de communicatie tussen ouders. Daarnaast kunnen andere professionele hulpverleners zoals een familieadvocaat, emotietherapeut, financieel scheidingsadviseur, gezinsvertegenwoordiger, kindercoach, mediatoren, scheidingscoach, en stiefcoach helpen bij het opstellen van een plan dat geschikt is voor de situatie van de ouders.

Conclusie

De situatie van gescheiden ouders in Den Haag vereist veel aandacht en begeleiding. Er zijn verschillende programma’s en diensten beschikbaar die gericht zijn op het ondersteunend omgaan met de situatie van gescheiden ouders. Deze programma’s richten zich op het bevorderen van een goede communicatie tussen ouders, het opstellen van een ouderschapsplan, en het garanderen dat kinderen zoveel mogelijk contact kunnen houden met beide ouders. De samenwerking tussen ouders en professionele hulpverleners is essentieel bij het oplossen van conflicten en het opstellen van een geschikt ouderschapsplan. Het is belangrijk dat ouders op een manier met elkaar omgaan die het belang van de kinderen centraal stelt.

Bronnen

  1. Humanitas BOR
  2. Den Haag doet
  3. Vitaal na Scheiding
  4. Impegno
  5. Kenniscentrum Kind en Scheiding
  6. Mauk Holleman
  7. Den Haag Familierecht Advocaat
  8. Jeugdformaat
  9. Nederlands Jeugdinstituut
  10. Kenniscentrum Kind en Scheiding
  11. Vitaal na Scheiding
  12. Jeugdformaat

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven