logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap na scheiding: Vacatures en functies voor professionele hulpverleners

Ouderschap na scheiding is een belangrijk thema in de jeugd- en gezinszorg, waarbij het doel is om ouders te begeleiden bij het herstellen van hun rol als ouder en het opbouwen van een gezonde relatie met hun kinderen. Dit onderwerp is van groot belang, aangezien het aantal kinderen dat te maken krijgt met de scheiding van hun ouders elk jaar toeneemt. Volgens gegevens van het Kenniscentrum Kind en Scheiding is het aantal kinderen dat met de scheiding van hun ouders te maken krijgt landelijk ongeveer 86.000 per jaar. In Haaglanden zijn er zelfs ruim 74.468 kinderen met gescheiden ouders. Dit maakt het van belang dat er professionele hulpverleners zijn die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van ouders en kinderen in een scheidingsproces.

In de bronnen die in de gegeven data zijn opgenomen, worden verschillende vacatures en functies voor ouderschap na scheiding beschreven. Deze functies richten zich op het begeleiden van ouders die het moeilijk hebben met het herstellen van hun ouderrol en het opbouwen van een gezonde relatie met hun kinderen. De vacatures geven een overzicht van de taken, vereisten en voorwaarden die nodig zijn voor deze functies.

Taken en functies van ouderschap na scheiding

De functie van ouderschap na scheiding omvat het begeleiden van ouders die het moeilijk hebben met het herstellen van hun ouderrol. Dit kan gebeuren door middel van gesprekken, begeleiding en het opstellen van een traject dat gericht is op het herstellen van de relatie tussen ouder en kind. De functie omvat ook het begeleiden van ouder-kind contacten, het opstellen van afspraken tussen ouders en het begeleiden van ouders bij het oplossen van conflicten.

In de bronnen wordt aangegeven dat de functie van ouderschap na scheiding wordt uitgeoefend door professionele hulpverleners. Deze hulpverleners werken in teams en werken nauw samen met andere professionals zoals gedragsdeskundigen en psychologen. De functie omvat ook het voeren van gesprekken met ouders en kinderen, het opstellen van een traject dat gericht is op het herstellen van de relatie tussen ouder en kind en het begeleiden van ouders bij het oplossen van conflicten.

Vereisten en voorwaarden voor ouderschap na scheiding

Voor de functie van ouderschap na scheiding zijn bepaalde vereisten en voorwaarden van toepassing. De meeste vacatures vragen om een HBO-opleiding in de jeugd- en gezinszorg of een vergelijkbare opleiding. Daarnaast is er vaak een registratie als Jeugd- en Gezinsprofessional bij SKJ vereist. Daarnaast is het belangrijk dat de kandidaat ervaring heeft met het werken met gezinnen en kennis heeft van en ervaring met hechtingsproblematiek en (relationeel) trauma.

In sommige vacatures wordt ook gevraagd om een afgeronde opleiding ‘Ouderschap Blijft’ of ‘Parallel Solo Ouderschap’. Deze opleidingen helpen bij het begeleiden van ouders in de transitie van ex-partners naar ouderschap na scheiding. Daarnaast is het belangrijk dat de kandidaat openstaat voor reflectie en feedback en dat ze goed kunnen samenwerken met anderen.

Werkgelegenheid en salaris

De vacatures voor ouderschap na scheiding worden aangeboden bij verschillende organisaties. Deze organisaties omvatten onder andere Enver, Youké, Yorneo, en het Kenniscentrum Kind en Scheiding. De werkgelegenheid biedt een aantal voordeelige arbeidsvoorwaarden, waaronder een salaris volgens de schaal 10 van de CAO Jeugdzorg. Daarnaast wordt er vaak aandacht besteed aan de vitaliteit van de werknemers en wordt er gewerkt aan een prettige werksfeer.

De salarisindicaties variëren per functie, maar de meeste vacatures geven aan dat het salaris tussen €3.384 en €5.217,35 bruto per maand ligt. De uren per week variëren van 16 tot 36 uur, afhankelijk van de functie. De functie kan op een tijdelijke basis worden uitgeoefend, maar er is ook de mogelijkheid op een vast dienstverband.

Samenwerking en ondersteuning

In de functie van ouderschap na scheiding is het belangrijk dat er gewerkt wordt met een team. Het team bestaat vaak uit meerdere collega’s en gedragsdeskundigen. Er is regelmatig overleg over processen en opzet van de afdeling. Daarnaast is er veel afstemming hoe de inhoud gezamenlijk vorm te geven. Na de analysefase met ouders vindt er altijd een casuïstiekoverleg met de gedragswetenschapper plaats, alvorens het advies aan ouders wordt gegeven.

De samenwerking met andere professionals is van groot belang. Dit omvat onder andere het werken met interne en externe collega’s/samenwerkingspartners. De hulpverleners werken vaak in teams en werken nauw samen met andere professionals zoals gedragsdeskundigen en psychologen. Het is belangrijk dat de hulpverleners openstaan voor reflectie en feedback en dat ze goed kunnen samenwerken met anderen.

Opleidingen en ontwikkeling

Voor de functie van ouderschap na scheiding is het belangrijk dat de hulpverleners zich verder ontwikkelen. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar, waaronder de opleiding ‘Ouderschap Blijft’ en ‘Parallel Solo Ouderschap’. Deze opleidingen helpen bij het begeleiden van ouders in de transitie van ex-partners naar ouderschap na scheiding. Daarnaast is er de mogelijkheid om opleidingen te volgen en deel te nemen aan intervisie en werkbegeleiding.

De organisaties bieden ook de mogelijkheid om zich voortdurend te ontwikkelen middels online leerplatforms. Dit helpt bij het versterken van de deskundigheid van de hulpverleners en het verbeteren van de kwaliteit van de hulpverlening.

Conclusie

De functie van ouderschap na scheiding is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen en het herstellen van de relatie tussen ouder en kind. De vacatures en functies die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de taken, vereisten en voorwaarden die nodig zijn voor deze functies. De functie omvat het begeleiden van ouders die het moeilijk hebben met het herstellen van hun ouderrol, het opbouwen van een gezonde relatie met hun kinderen en het oplossen van conflicten tussen ouders. De functie wordt uitgeoefend door professionele hulpverleners die in teams werken en nauw samenwerken met andere professionals. De organisaties bieden een aantal voordeelige arbeidsvoorwaarden, waaronder een salaris volgens de schaal 10 van de CAO Jeugdzorg. De hulpverleners ontwikkelen zich verder door opleidingen te volgen en deel te nemen aan intervisie en werkbegeleiding. De samenwerking met andere professionals is van groot belang en helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van de hulpverlening.

Bronnen

  1. Ouderschap Blijft
  2. Enver
  3. Youké
  4. Kenniscentrum Kind en Scheiding
  5. Yorneo
  6. Agathos hulpverlening De Eilanden
  7. Humanitas
  8. Jeugdformaat
  9. Landelijke Jeugdformaat
  10. Zorgplein Noord

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven