Kosten en voordelen van Stevig Ouderschap
juli 1, 2025
In juli 2020 vond er een belangrijke wijziging plaats in de regels rond het ouderschapsverlof. Deze veranderingen betreffen vooral de rechten van ouders, de hoeveelheid doorbetaalde dagen, en de toegankelijkheid van het verlof. Het is belangrijk voor ouders, zorgverleners en onderwijskrachten om deze nieuwe regels goed te begrijpen, zodat ze op de juiste manier kunnen omgaan met de situatie van jonge kinderen en hun ouders. In dit artikel worden de belangrijkste veranderingen, regels en richtlijnen voor ouderschapsverlof in juli 2020 uitgebreid besproken.
Vanaf 1 juli 2020 veranderde de regeling rond het ouderschapsverlof aanzienlijk. De regering had al jaren geleden besloten om de rechten van ouders uit te breiden, zodat zowel moeders als vaders meer tijd kunnen nemen voor hun kind. In het bijzonder werd het geboorteverlof uitgebreid. Tot dan toe kregen partners van bevallende vrouwen slechts vijf dagen kraamverlof. Vanaf juli 2020 krijgen zij een extra vijf weken geboorteverlof. Dit verlof is deels doorbetaald, namelijk 70% van het dagloon. Dit geldt voor elk kind dat op of na 1 juli 2020 geboren wordt.
Deze wijziging werd aangekondigd in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Daarnaast zijn er ook andere veranderingen die van toepassing zijn op ouderschapsverlof. Zo wordt er vanaf 2022 een nieuw systeem ingevoerd, waarbij vaders meer rechten krijgen op doorbetaald ouderschapsverlof. Vanaf augustus 2022 kunnen partners (net zoals moeders) 9 weken deels betaald ouderschapsverlof opnemen, waarbij ze 50% van hun dagloon krijgen. Daarnaast hebben ze nog recht op 17 weken onbetaald verlof. Deze in totaal 26 weken mogen vaders opnemen in de eerste 8 jaar van het kind.
Ouderschapsverlof is het verlof dat ouders kunnen opnemen voor het verzorgen van hun kind. Het is bedoeld om ouders te helpen om hun werk en gezin te combineren. Het verlof is per kind en geldt tot het kind 8 jaar is. Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof.
De regels rond het opnemen van ouderschapsverlof zijn als volgt: ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is. Niet opgenomen werkweken betaald ouderschapsverlof kunnen ouders nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.
Het ouderschapsverlof is gebaseerd op het aantal uren dat u per week werkt. Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Het opnemen van ouderschapsverlof moet schriftelijk gebeuren. U vraagt uw werkgever schriftelijk om uw ouderschapsverlof te onderbreken of stop te zetten. Uw werkgever moet binnen 4 weken op uw verzoek reageren. Totdat de werkgever heeft gereageerd blijft het verlof in ieder geval doorlopen zoals het is afgesproken.
Voor jonge kinderen is het belangrijk om goed overzicht te houden over de verschillende vormen van verlof. Er zijn verschillende vormen van verlof voor ouders, waaronder zwangerschapsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof, calamiteitenverlof, kortdurend verlof en langdurig verlof.
Zwangerschapsverlof en geboorteverlof: Iedere zwangere vrouw heeft recht op in totaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor en na de bevalling. Als partner krijg je na de bevalling vijf dagen kraamverlof. Vanaf 1 juli 2020 kun je als partner in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Je hebt dan recht op een uitkering van maximaal 70% van het dagloon.
Calamiteitenverlof: Calamiteitenverlof is verlof dat je opneemt als zich een ernstig probleem voordoet. Bijvoorbeeld wanneer je kind plotseling ziek is en je het moet verzorgen of als je met je kind naar de huisarts of het ziekenhuis moet.
Kortdurend en langdurig verlof: Kortdurend en langdurig verlof neem je op als je kind, partner of ouder ziek is en je de zorg op je neemt. Kortdurend verlof neem je bijvoorbeeld op als je kind in het ziekenhuis wordt opgenomen. Langdurig verlof kun je alleen opnemen als het gaat om een ernstige, levensbedreigende ziekte.
Er zijn een aantal belangrijke punten waar ouders rekening mee moeten houden bij het opnemen van ouderschapsverlof. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het verlof per kind is en dat het niet aaneensluitend hoeft op te nemen. Ten tweede is het belangrijk om te weten dat het verlof niet automatisch opnieuw beschikbaar komt als het niet is opgenomen. Ten derde is het belangrijk om te weten dat het verlof niet wordt opgenomen voor het eerste jaar van het kind, tenzij het kind jonger is dan 1 jaar.
In juli 2020 veranderde de regeling rond het ouderschapsverlof aanzienlijk. De regering had al jaren geleden besloten om de rechten van ouders uit te breiden, zodat zowel moeders als vaders meer tijd kunnen nemen voor hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen partners van bevallende vrouwen een extra vijf weken geboorteverlof. Dit verlof is deels doorbetaald, namelijk 70% van het dagloon. Deze wijziging werd aangekondigd in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Daarnaast zijn er ook andere veranderingen die van toepassing zijn op ouderschapsverlof. Zo wordt er vanaf 2022 een nieuw systeem ingevoerd, waarbij vaders meer rechten krijgen op doorbetaald ouderschapsverlof.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet