logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap in overleg: een constructieve aanpak voor conflictoplossing en kinderbelang

Een ouderschapsplan is essentieel voor ouders die uit elkaar gaan, met als doel de zorg en opvoeding van hun kinderen op een constructieve manier te organiseren. Dit plan dient als leidraad voor de toekomst en kan helpen conflicten te minimaliseren. In dit artikel wordt ingegaan op de kern van ouderschap in overleg, de rol van het ouderschapsplan, en de benodigde stappen om dit effectief te laten functioneren.

Ouderschap in overleg: Wat is het?

Ouderschap in overleg, ook wel Ouderschap in Overleg genoemd, is een methode waarbij de Raad voor de Kinderbescherming een traject inzet om snel in beeld te brengen waar de belangrijkste knelpunten zitten tussen twee ouders. Tijdens dit traject worden de ouders samen met twee raadsmedewerkers in gesprek gehouden. Het doel is om te bepalen op welke punten ouders elkaar kunnen vinden en op welke punten er geschillen blijven bestaan. De minderjarigen kunnen bij het onderzoek worden betrokken. Tijdens de gesprekken informeren de raadsmedewerkers ouders hoe zij tegen de geschillen aankijken en wat zij denken dat in het belang van de minderjarigen is.

Deze methode wordt vaak ingezet wanneer er sprake is van conflicten tussen ouders, en kan worden ingezet als een laatste kans ter voorkoming van een ondertoezichtstelling. In sommige gevallen kan de Raad beslissen om geen advies aan de rechter te geven, en de beslissing aan de rechter te laten. Het is belangrijk om te weten dat ouders zich hierin kunnen betrekken, maar ook kunnen weigeren. In dat geval beslist de rechter.

De rol van het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een schriftelijke overeenkomst tussen ouders waarin afspraken worden vastgelegd over de zorg en opvoeding van hun kinderen na een scheiding of beëindiging van een relatie. Het is een juridisch document dat, hoewel niet altijd verplicht bij de rechtbank ingediend, de basis vormt voor de afspraken en kan worden gebruikt bij eventuele geschillen. Het plan is bedoeld om de kinderen zekerheid en stabiliteit te bieden in een veranderende situatie. Het is vooral belangrijk bij gezamenlijk gezag, waarbij beide ouders verantwoordelijk blijven voor de opvoeding.

Een ouderschapsplan moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Een belangrijk aspect is de totstandkoming van het plan, waarbij de kinderen, indien mogelijk, betrokken worden bij de besluitvorming. Het plan moet in ieder geval ingaan op de volgende punten: de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, de omgangsregeling, en de financiële afspraken. Daarnaast moet het plan ook aandacht besteden aan het belang van het kind, en hoe ouders in overleg kunnen komen om het beste voor het kind te realiseren.

Belang van communicatie tussen ouders

Een goede communicatie tussen de ouders is essentieel voor een succesvol ouderschapsplan. Het is belangrijk om af te spreken hoe en hoe vaak ouders elkaar informeren over de kinderen, bijvoorbeeld over schoolprestaties, gezondheid, en andere belangrijke gebeurtenissen. Ouders moeten bereid zijn om open en eerlijk met elkaar te communiceren en om samen te werken in het belang van de kinderen.

Ondanks een goed ouderschapsplan kunnen er conflicten ontstaan. Het is belangrijk om af te spreken hoe deze conflicten worden opgelost. In eerste instantie kunnen ouders proberen de problemen in overleg op te lossen. Indien dit niet lukt, kan mediation worden ingeschakeld. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een neutrale derde partij helpt om tot een oplossing te komen. Als mediation niet tot een oplossing leidt, kan de rechtbank worden ingeschakeld om een beslissing te nemen.

Aanpassen van het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is niet statisch. Het is belangrijk om het plan regelmatig te evalueren en aan te passen aan de veranderende behoeften van de kinderen en de omstandigheden van de ouders. Afspraken kunnen worden gewijzigd in overleg, en de wijzigingen moeten schriftelijk worden vastgelegd. Er zijn diverse voorbeelden van ouderschapsplannen beschikbaar online. Deze voorbeelden kunnen dienen als inspiratie en helpen bij het opstellen van een eigen plan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk gezin uniek is en dat het ouderschapsplan moet worden afgestemd op de specifieke situatie.

Kenmerken van coöperatief ouderschap

Coöperatief ouderschap is een vorm van ouderschap waarin ouders regelmatig met elkaar communiceren. Ze hebben rechtstreeks contact met elkaar, persoonlijk of via de telefoon. Ouders nemen samen belangrijke beslissingen en bespreiden die ook samen. Ze werken samen om problemen met de kinderen op te lossen en activiteiten te plannen. Ouders werken samen vanuit de belangen van de kinderen. Er zijn nog momenten van samenkomen van het oude gezin. Ouders gaan samen naar gesprekken op school. Ouders zorgen dat er voor de kinderen een prettige overgang van het ene naar het andere huis is. Ouders bespreiden veranderingen in schema's en vakanties in overleg en met een soepele en open houding naar de verzoeken van de andere ouder toe. Ouders bespreiden met elkaar de opvoeding en waar zij tegenaan lopen.

Kenmerken van parallel ouderschap

Parallel ouderschap betekent dat de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat ze daar samen overleg over hebben. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Belangrijk is wel dat beide ouders zich aan die afspraken houden. Er is in deze vorm van ouderschap weinig ruimte om dingen aan te passen; de afspraken staan vast.

Ouderschap in overleg en de rol van de Raad

Ouderschap in overleg is een methode die de Raad voor de Kinderbescherming tijdens een aangehouden rechtszaak inzet om snel in beeld te brengen waar de belangrijkste knelpunten zitten tussen twee ouders. Wanneer het traject niet tot compromissen leidt, wordt de rechter geadviseerd hoe te beslissen. Wat we ervan weten is dat de methodiek overeenstemt met methodieken zoals ‘Ouderschap Blijft’ of ‘Ouderschap na Scheiding’ die door (gemeentelijke) hulpverleningsinstanties wordt uitgevoerd. De Raad houdt hier echter grip op de mediation, in plaats van dit te delegeren. We vinden dit een goede zaak omdat het o.i. niet-welwillende ouders minder gelegenheid biedt om trajecten met hulpverlening te misbruiken om vooruitgang langdurig te stagneren.

Aanbevelingen voor ouders

Bij het opstellen van een ouderschapsplan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, de omgangsregeling, en de financiële afspraken. Ook is het belangrijk om te bedenken hoe de kinderen eventuele nieuwe partners mogen noemen. Het kan voor een kind verwarrend zijn als de nieuwe partner ook papa of mama genoemd wordt. Daarnaast kan het voor de ouder pijnlijk overkomen als de bonusouder deze titel krijgt.

Het is ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verjaardagen of andere belangrijke activiteiten. Heb je een belangrijke afspraak, activiteit of verjaardag van de kant van de ene ouder op de omgangsdag van de andere ouder? Leg in het ouderschapsplan vast hoe jullie hier mee om gaan. Dit voorkomt gedoe achteraf. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de kinderalimentatie. Wij krijgen vaak mensen aan de lijn met vragen hierover. Indien je geen afspraken maakt over bijzondere kosten als een rijbewijs, bril of studiekosten, dan valt dit allemaal onder de kinderalimentatie.

Conclusie

Ouderschap in overleg is een essentieel onderdeel van het ouderschapsplan en helpt ouders om conflicten te verminderen en het belang van het kind in het oog te houden. Het is belangrijk dat ouders open en eerlijk met elkaar communiceren en samenwerken in het belang van de kinderen. Een goed ouderschapsplan helpt bij het bepalen van de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, de omgangsregeling, en de financiële afspraken. Daarnaast is het belangrijk om het plan regelmatig te evalueren en aan te passen aan de veranderende behoeften van de kinderen en de omstandigheden van de ouders.

Bronnen

  1. Een ouderplan voor gedeeld ouderschap: richtlijnen en voorbeelden
  2. 35 vragen over het ouderschapsplan
  3. Wat is ouderschap in overleg van de raad?
  4. Mag een ouder afwijken van het ouderschapsplan?
  5. Welke vormen van ouderschap zijn er
  6. Ouderschap opstellen
  7. Tips opstellen ouderschapsplan
  8. Ouderschap na scheiding
  9. Ouderschap blijft

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven