Roze Ouderschap: Begeleiding en Ondersteuning voor Kinderen en Ouders
juli 1, 2025
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het ondersteunen van gescheiden ouders in complexe situaties, waarbij het belang van het kind centraal staat. In Leidschendam-Voorburg biedt Jeugdformaat deze hulp aan, waarbij het doel is om een constructieve communicatie en samenwerking tussen ouders te bevorderen. De methode richt zich op het herstellen van contact tussen het kind en beide ouders, zodat het kind zich veilig en gehoord voelt. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van Ouderschap Blijft, de aanbieding van diensten in Leidschendam-Voorburg, en de rol van professionals en ouders besproken.
Ouderschap Blijft is een gestandaardiseerde methode die gericht is op het ondersteunen van gescheiden ouders in situaties waarin er veel conflicten zijn of wanneer de communicatie tussen ouders moeilijk is. De kern van de methode is het bevorderen van constructieve samenwerking tussen ouders, waarbij het belang van het kind centraal staat. Hierbij wordt gebruikgemaakt van mediatietechnieken, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering, betrekking van het netwerk en psycho-educatie. De methode richt zich op het herstellen van contact tussen het kind en beide ouders, zodat het kind zich veilig en gehoord voelt.
De methode is bedoeld voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. Soms spreken ouders helemaal niet meer met elkaar. Dan is het belangrijk om samen opnieuw te leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijft, het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen.
In Leidschendam-Voorburg biedt Jeugdformaat het volledige hulpaanbod aan. Dit omvat onder andere Ouderschap Blijft, Parallel Solo Ouderschap, en Omgangsbegeleiding. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders zijn, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind. Soms staat een complexe scheiding het contact tussen de ouders en het kind in de weg. Jeugdprofessionals kunnen met de toepassing van de gecertificeerde methodiek Ouderschap Blijft hulp bieden. Het doel is dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders.
In Leidschendam-Voorburg is het Kenniscentrum Kind en Scheiding actief met spreekuren en ondersteuning. Het kantoor van Jeugdformaat in Leidschendam-Voorburg bevindt zich op Albertus de Oudelaan 1, 2273 CW Voorburg. De telefoonnummer is 070 - 300 4270. De contactgegevens zijn als volgt:
Bij Ouderschap Blijft werken professionals met gescheiden ouders aan de opbouw van een constructieve samenwerking. De aanpak omvat bemiddeling en begeleide omgang. Met behulp van mediatietechnieken werken de professionals samen met ouders aan het verbeteren van hun onderlinge communicatie en samenwerking in het belang van het ouderschap. Als er al een omgangsregeling is tussen het kind en de uitwonende ouder, helpen de professionals om deze soepel te laten verlopen.
In situaties waarin er nog geen omgangsregeling tot stand is gekomen, bieden de professionals begeleide omgang. Hierbij begeleiden ze de ontmoetingen tussen het kind en de uitwonende ouder, om zo een veilige en positieve omgeving te creëren voor het kind. Naast mediation en begeleide omgang maken de professionals gebruik van psycho-educatie, waarbij ze ouders voorzien van informatie en tools om hun ouderschapsvaardigheden te verbeteren.
Bij Ouderschap Blijft staat het belang en de veiligheid van het kind centraal. De professionals zijn er om ouders te begeleiden en te ondersteunen in hun rol als ouders, zodat de kinderen kunnen opgroeien in een liefdevolle en harmonieuze omgeving, ondanks de uitdagingen van een scheiding. Ook na een scheiding blijft het ouderschap een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bij Ouderschap Blijft ondersteunen de gecertificeerde begeleiders gescheiden ouders om in het belang van hun kind samen te werken, met respect voor ieders rol.
De methode zorgt ervoor dat het kind zich gehoord voelt en indien nodig de juiste ondersteuning ontvangt om met de situatie om te gaan. Bij Ouderschap Blijft staan kindgesprekken en extra kindhulp ook tot onze beschikking. We willen ervoor zorgen dat het kind zich gehoord voelt en indien nodig de juiste ondersteuning ontvangt om met de situatie om te gaan.
In Leidschendam-Voorburg zijn er verschillende activiteiten en spreekuren beschikbaar voor ouders die hulp nodig hebben. De activiteiten omvatten onder andere bemiddeling, begeleide omgang, en kindgesprekken. De activiteiten zijn beschikbaar op verschillende tijdstippen en locaties. De locaties zijn onder andere het Kenniscentrum Kind en Scheiding, Albertus de Oudelaan 1, Voorburg.
De spreekuren zijn als volgt:
De rol van ouders bij Ouderschap Blijft is essentieel. De ouders moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en moeten bereid zijn om samen te werken in het belang van hun kind. De methode is er voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders zijn, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind.
De ouders moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en moeten bereid zijn om samen te werken in het belang van hun kind. De methode is er voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders zijn, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind.
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het ondersteunen van gescheiden ouders in complexe situaties, waarbij het belang van het kind centraal staat. In Leidschendam-Voorburg biedt Jeugdformaat deze hulp aan, waarbij het doel is om een constructieve communicatie en samenwerking tussen ouders te bevorderen. De methode richt zich op het herstellen van contact tussen het kind en beide ouders, zodat het kind zich veilig en gehoord voelt. De rol van professionals en ouders is essentieel in de praktijk van Ouderschap Blijft.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet