Natuurlijk ouderschap: De kracht van podcasts bij het opvoeden
juli 1, 2025
Ouderschap Blijft is een gecertificeerde methodiek die gericht is op het herstellen van de relatie tussen ouders en hun kinderen tijdens en na een scheiding. Het doel is om ervoor te zorgen dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders, waarbij het kind centraal staat. De methode wordt gebruikt door verschillende organisaties in Nederland, waaronder Levvel, Altra, Youké en Cardea. In dit artikel worden de kernprincipes, werkwijze, benodigde kwalificaties en de positie van Ouderschap Blijft in de jeugd- en gezinszorg besproken.
Ouderschap Blijft is een specifieke methodiek die maximaal 9 maanden duurt en gericht is op bemiddeling en omgang bij ouders in een complexe scheiding. Het is bedoeld voor ouders die moeite hebben met het opbouwen van een gezond ouderlijk contact met hun kind. De methode helpt ouders om nieuwe communicatiepatronen aan te leren en werkbare afspraken te maken in het belang van het kind. Het kind staat hierbij centraal, evenals de blijvende rol en verantwoordelijkheid van de ouders. De methode wordt vaak gebruikt bij complexe situaties waarin de communicatie tussen ouders moeizaam is, er sprake is van spanningen of conflicten, en het kind hier het meeste last van heeft.
De werking van Ouderschap Blijft is gefaseerd en wordt opgebouwd met aandacht voor communicatiepatronen, de scheidingsmelding en het maken van nieuwe afspraken. De contactbegeleiding kent een frequentie van 5 x waarin het kind centraal staat, evenals de eigen kracht van de ouder. De methode wordt vanuit verschillende kaders ingezet: vrijwillig, als gevolg van een OTS, maar ook op advies van een gerechtelijke (echtscheiding)procedure. Ouderschap Blijft wordt vaak gebruikt in combinatie met andere interventies, zoals begeleide omgang, Parallel Solo Ouderschap en de Schipmethodiek.
De belangrijkste doelen van Ouderschap Blijft zijn:
Een ouderschapsbemiddelaar is een professionele hulpverlener die gespecialiseerd is in het bemiddelen van gescheiden ouders. De taak van de ouderschapsbemiddelaar is het helpen bij het oplossen van conflicten en het opstellen van afspraken over de opvoeding, de verzorging en het opstellen van een zorgregeling en ouderschapsplan. De ouderschapsbemiddelaar werkt intensief samen met gedragswetenschappers en de pedagogisch medewerkers van de omgangsbegeleiding. De methode wordt vaak gebruikt in combinatie met begeleide omgang, waarbij de ouder(s) worden begeleid naar onbegeleid contact met het kind.
Om als ouderschapsbemiddelaar te kunnen werken, zijn bepaalde kwalificaties en ervaringen vereist. Volgens de bronnen is een afgeronde HBO-opleiding vereist, evenals een geldige SKJ-registratie. Bovendien is ervaring met de Jeugdwet en de verschillende interventies een voordeel. Het volgen van de training Ouderschap Blijft is een voorwaarde, of het is mogelijk om deze training te volgen. Daarnaast is er een voorkeur voor ervaring met complexe scheidingsproblematiek en het werken met gezinnen. Het is belangrijk om stressbestendig, conflictvaardig en integer te zijn, en om goed te kunnen werken in teamverband.
De werkomgeving van een ouderschapsbemiddelaar is afwisselend en biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. De functie biedt een betekenisvolle rol binnen een betrokken en professioneel team. De salarissen variëren afhankelijk van de ervaring en het aantal werkuren. Bijvoorbeeld, bij Cardea is het salaris in schaal 10 van de CAO Jeugdzorg, met een maximumsalaris van € 5.036,05 bruto per maand bij een dienstverband van 36 uur. Daarnaast zijn er voordelen zoals 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. De functie kan een jaar duren, met uitzicht op verlenging.
Een ouderschapsbemiddelaar werkt nauw samen met de verwijzers, ketenpartner, de betrokken casemanagers en eventuele andere partijen of collega's. De methode wordt vaak gebruikt in combinatie met andere interventies, zoals begeleide omgang, Parallel Solo Ouderschap en de Schipmethodiek. Daarnaast is er ook sprake van een multidisciplinair wijkteam, waarin de ouderschapsbemiddelaar onderdeel uitmaakt van het specialistenteam.
De methode Ouderschap Blijft wordt toegepast in verschillende situaties, waaronder complexe scheidingsproblematiek, spanningen tussen ouders, en conflicten. De methode is bedoeld voor ouders die moeite hebben met het opbouwen van een gezond ouderlijk contact met hun kind. De methode helpt ouders om nieuwe communicatiepatronen aan te leren en werkbare afspraken te maken in het belang van het kind. De methode wordt vaak gebruikt in combinatie met andere interventies, zoals begeleide omgang, Parallel Solo Ouderschap en de Schipmethodiek.
De methode Ouderschap Blijft heeft een aantal belangrijke kenmerken:
Ouderschap Blijft is een belangrijke methode in de jeugd- en gezinszorg, gericht op het herstellen van de relatie tussen ouders en hun kinderen tijdens en na een scheiding. De methode helpt ouders om nieuwe communicatiepatronen aan te leren en werkbare afspraken te maken in het belang van het kind. De methode wordt vaak gebruikt in combinatie met andere interventies, zoals begeleide omgang, Parallel Solo Ouderschap en de Schipmethodiek. De methode is gecertificeerd en wordt uitgevoerd door getrainde en gecertificeerde medewerkers van deelnemende organisaties. De methode biedt een betekenisvolle functie binnen een betrokken en professioneel team, met een afwisselende werkomgeving waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet