Ouderschap: De kracht van liefde, wijsheid en onvoorwaardelijke steun
juli 1, 2025
Bij een scheiding van ouders is het belangrijk dat het belang van het kind centraal staat. In Tilburg biedt Ouderschap Blijft een methode om ouders te begeleiden bij het opbouwen van een gezamenlijk ouderschap, zodat kinderen op een veilige en ondersteunende manier kunnen opgroeien. Deze methode wordt ondersteund door verschillende organisaties en professionele begeleiders, die samenwerken om ouders te helpen bij het overleggen van afspraken en het vermijden van conflicten. In dit artikel wordt ingegaan op de principes van Ouderschap Blijft, de rol van begeleiders, de betekenis van het kind in het proces en de praktijk in Tilburg.
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het ondersteunen van ouders bij het opbouwen van een gezamenlijk ouderschap na een scheiding. Het doel is om ervoor te zorgen dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. Deze methode helpt ouders om overleg en samenwerking mogelijk te maken, zodat de kinderen kunnen opgroeien in een veilige en harmonieuze omgeving. Het is van groot belang dat ouders samenwerken, ook als ze gescheiden zijn. Ouderschap Blijft helpt ouders om in het belang van hun kind samen te werken, met respect voor ieders rol.
De methode is bedoeld voor ouders en hun kinderen tot en met 18 jaar die gescheiden zijn of daarmee bezig zijn. Het is ook van toepassing op ouders die moeite hebben met het verdelen van de zorg en opvoeding, of die vaak ruzie maken omdat ze verschillende opvoedstijlen hebben. Ouderschap Blijft helpt ouders om beter met elkaar om te gaan, zodat ze samen goed voor hun kinderen kunnen zorgen.
Bij Ouderschap Blijft werken gecertificeerde begeleiders met ouders om afspraken te maken en conflicten te verminderen. Deze begeleiders helpen ouders om op een constructieve manier met elkaar te communiceren en om te komen tot afspraken die in het belang van het kind staan. De begeleiders werken samen met verwijzers, waaronder huisartsen, jeugdbescherming en andere professionals, om duidelijke doelen op te stellen.
In Tilburg biedt de organisatie ISTIA Tilburg Ouderschap Blijft aan. Hierbij werkt de organisatie samen met verschillende begeleiders, waaronder mediators en psychologen, die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van ouders bij een scheiding. De begeleiders helpen ouders om de juiste ondersteuning te ontvangen, zodat ze hun kinderen kunnen ondersteunen bij het omgaan met de veranderingen in de gezinsstructuur.
Bij Ouderschap Blijft staat het belang van het kind centraal. Het is belangrijk dat ouders rekening houden met de wensen en behoeften van hun kind. De methode stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de stem van het kind, zodat het zich gehoord voelt en de juiste ondersteuning krijgt.
In de praktijk gebeurt dit door gesprekken met het kind en de ouders. Deze gesprekken helpen om de wensen van het kind te begrijpen en te verwerken. Ook worden er kinderpratagroepen georganiseerd, waarin kinderen kunnen leren omgaan met de situatie van hun ouders. Bijvoorbeeld de KIES-groep, waarin kinderen (in de leeftijd 6 tot en met 9 jaar en 9 tot en met 12 jaar) de scheiding leren begrijpen en verwoorden wat de scheiding voor hen betekent.
In Tilburg werkt de organisatie ISTIA Tilburg met Ouderschap Blijft. Hierbij biedt de organisatie een aantal diensten aan, waaronder bemiddelingsgesprekken, begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan en ondersteuning bij het oplossen van conflicten tussen ouders. De organisatie werkt samen met verschillende begeleiders, waaronder mediators en psychologen, die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van ouders bij een scheiding.
De organisatie biedt ook ondersteuning bij het opstellen van een ouderschapsplan, dat helpt bij het vaststellen van afspraken tussen ouders. Dit plan moet duidelijke kaders bevatten en ruimte bieden voor nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast helpt de organisatie ouders bij het verbeteren van de communicatie, zodat zij zelf weer makkelijker tot afspraken kunnen komen.
De invloed van Ouderschap Blijft op kinderen is aanzienlijk. Bij een scheiding is het belangrijk dat het kind zich veilig en gehoord voelt. Ouderschap Blijft helpt ouders om beter met elkaar om te gaan, zodat het kind kan opgroeien in een veilige en harmonieuze omgeving. De methode zorgt ervoor dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken.
Bij de KIES-groep leren kinderen beter omgaan met alles wat ze moeilijk vinden. Ze delen hun ervaringen met de trainers en met de andere kinderen in de groep. Hierdoor leren ze beter omgaan met de situatie van hun ouders. Ook worden er kinderpratagroepen georganiseerd, waarin kinderen kunnen leren omgaan met de situatie van hun ouders.
Bij Ouderschap Blijft werkt de organisatie samen met verschillende professionele begeleiders, waaronder mediators, psychologen en jeugdwerkers. Deze professionals helpen ouders bij het oplossen van conflicten en het opstellen van een ouderschapsplan. Daarnaast werkt de organisatie samen met andere organisaties, zoals ROTS en Levvel, die ook ondersteuning bieden bij de omgang met een scheiding.
In Tilburg werkt de organisatie ook samen met de gemeente en andere professionals, waaronder huisartsen en jeugdbescherming. Deze samenwerking helpt ouders bij het oplossen van conflicten en het opstellen van een ouderschapsplan. De organisatie biedt ook ondersteuning bij het oplossen van conflicten tussen ouders, zodat het kind kan opgroeien in een veilige en harmonieuze omgeving.
Ouderschap Blijft is een belangrijke methode die gericht is op het ondersteunen van ouders bij het opbouwen van een gezamenlijk ouderschap na een scheiding. De methode helpt ouders om overleg en samenwerking mogelijk te maken, zodat de kinderen kunnen opgroeien in een veilige en harmonieuze omgeving. In Tilburg werkt de organisatie ISTIA Tilburg met Ouderschap Blijft, waarbij verschillende begeleiders en professionals betrokken zijn bij het proces. De methode zorgt ervoor dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. Het is van groot belang dat ouders samenwerken, ook als ze gescheiden zijn, om de kinderen te ondersteunen bij het omgaan met de veranderingen in de gezinsstructuur.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet