logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap Blijft: een methode voor gescheiden ouders in Enkhuizen

Inleiding

Ouderschap Blijft is een gecertificeerde methode die gericht is op gescheiden ouders en hun kinderen. Het doel van deze methode is om de samenwerking tussen ouders te verbeteren, zodat het kind het beste kan worden ondersteund. De methode is ontwikkeld door de jeugdhulpverlening en is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. De methode is geaccrediteerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals mogen de methode uitvoeren. De methode richt zich op gescheiden ouders en hun kinderen, met een focus op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het herstellen van het contact met het kind, en het vormgeven van een werkbare omgangsregeling.

De kern van Ouderschap Blijft

Een van de kernprincipes van Ouderschap Blijft is dat ouderschap blijft, ook al zijn de ouders gescheiden. Dit betekent dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kind, en dat het belang van het kind centraal moet staan. In veel gevallen is het moeilijk om dit te realiseren, vooral als er veel strijd is tussen de ouders. Ouderschap Blijft helpt ouders om dit op te lossen, zodat het kind niet onder de gevolgen van de scheiding lijdt. De methode begint met een kennismakingsgesprek met beide ouders. Vervolgens worden er meerdere sessies gepland waarin de ouders apart of samen werken aan het verbeteren van hun communicatie en samenwerking. Door middel van gesprekken, oefeningen en praktische tips helpt Ouderschap Blijft ouders om conflicten te verminderen en de focus te verleggen naar het welzijn van de kinderen. In sommige gevallen worden ook kindgesprekken geplaatst, waarin het kind wordt geïnterviewd over zijn of haar ervaringen met de situatie.

De werking van Ouderschap Blijft

De werking van Ouderschap Blijft is gebaseerd op een reeks gesprekken en bemiddelingsgesprekken tussen de ouders en een gecertificeerde begeleider. Deze begeleider fungeert als neutrale bemiddelaar en helpt de ouders om tot overeenstemming te komen over de opvoeding van hun kinderen. De aanpak is gericht op oplossingsgerichte gesprekken, waarbij het belang van het kind centraal staat. Een belangrijk onderdeel van Ouderschap Blijft is het opstellen van een ouderschapsplan. Dit plan bevat afspraken over de opvoeding, de omgang met het kind, de verantwoordelijkheden van beide ouders en andere relevante kwesties. Het is belangrijk dat ouders dit plan goed in de gaten houden en regelmatig evalueren, zodat het nog steeds geschikt is voor de situatie. De CJG professional helpt bij het opstellen van het plan en kan ook helpen bij het aanpassen van afspraken, indien nodig. Tijdens de begeleiding wordt er ook aandacht besteed aan de ondersteuning van de ouders. De begeleiding helpt ouders om beter met elkaar om te gaan, om samen te werken en om conflicten te verminderen. Bovendien worden er vaak gesprekken gevoerd met het kind, zodat het zijn of haar mening kan geven over de situatie. De begeleiding is op maat gemaakt, zodat elke situatie op de juiste manier wordt aangepakt.

De rol van de begeleider

De begeleider speelt een cruciale rol in de methode van Ouderschap Blijft. De begeleider fungeert als neutrale bemiddelaar en helpt de ouders om tot overeenstemming te komen over de opvoeding van hun kinderen. De begeleider helpt ouders om beter met elkaar om te gaan, om samen te werken en om conflicten te verminderen. Bovendien worden er vaak gesprekken gevoerd met het kind, zodat het zijn of haar mening kan geven over de situatie. De begeleiding is op maat gemaakt, zodat elke situatie op de juiste manier wordt aangepakt. Na de afsluiting van de begeleiding wordt er een evaluatieformulier ingevuld, waarin de ouders kunnen aangeven wat ze van de begeleiding hebben gevonden. Deze feedback helpt om het aanbod te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de ouders. De CJG professional speelt hierbij een neutrale rol, waarbij hij of zij geen partij kiest voor één van de ouders, maar wel helpt bij het vinden van een oplossing die het beste is voor het kind.

De betrokkenheid van het kind

Een van de belangrijkste doelen van Ouderschap Blijft is ervoor te zorgen dat het kind zich veilig en gehoord voelt. Het programma streeft ernaar dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. Dit gebeurt door middel van bemiddelingsgesprekken en begeleide omgang. Bijvoorbeeld, als er nog geen omgangsregeling is, kan er begeleide omgang worden gegeven, waarbij de ontmoetingen tussen het kind en de uitwonende ouder worden begeleid. Daarnaast worden er ook praktische tips gegeven aan ouders over hoe ze hun kind kunnen begeleiden in tijden van spanning, rouw of ontwrichting. Een van de belangrijkste taken van Ouderschap Blijts is het helpen van ouders bij het opnieuw vormgeven van het ouderschap. Dit gebeurt door hen te begeleiden bij het opstellen van een werkplan met doelen, waarin wordt gekeken naar de situatie van het kind en de omgangsregeling. De methode bevat ook technieken zoals mediation, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering, betrekking van het netwerk en psycho-educatie. Deze technieken helpen ouders om hun communicatie met elkaar en met hun kind te verbeteren. Bij Ouderschap Blijft worden ook kindgesprekken en extra hulp voor kinderen ingezet. Het is belangrijk dat het kind zich gehoord voelt en dat het de juiste ondersteuning krijgt om met de situatie om te gaan.

Ouderschap Blijft en de scheiding

Een scheiding kan grote invloed hebben op het gedrag en de ontwikkeling van een kind. Ouderschap Blijft helpt ouders om de gevolgen van de scheiding te beperken, zodat het kind niet onder de spanningen en conflicten tussen ouders lijdt. De methode bevat ook technieken om met de gevolgen van de scheiding om te gaan, zoals het herstellen van het contact tussen ouders en kind, het opstellen van een veilige omgangsregeling, en het bepalen van de verantwoordelijkheden van de ouders. Volgens de bronnen is het belangrijk dat ouders de nare gevolgen van de scheiding beperken door te werken aan de samenwerking tussen hen. Hierbij helpt Ouderschap Blijft ouders om te leren hoe ze met elkaar kunnen communiceren en afspraken kunnen maken. Het programma helpt ook bij het opstellen van een plan met duidelijke doelen, waarin wordt gekeken naar de situatie van het kind en de omgangsregeling. In veel gevallen is het moeilijk om het contact tussen ouders en kinderen in stand te houden, vooral als er veel strijd is tussen de ouders. Ouderschap Blijft helpt bij het herstellen van dit contact, zodat het kind geen last heeft van de spanningen tussen de ouders. De methode zorgt ervoor dat ouders het kind niet moeten kiezen, maar dat ze samenwerken om het kind het beste te kunnen geven.

Ouderschap Blijft en de training

Ouderschap Blijft werkt met een gecertificeerde methode die is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. De methodiek is geaccrediteerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals mogen de methode uitvoeren. De methode richt zich op gescheiden ouders en hun kinderen, met een focus op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het herstellen van het contact met het kind, en het vormgeven van een werkbare omgangsregeling. De methode begint met een kennismakingsgesprek met beide ouders. Vervolgens worden er meerdere sessies gepland waarin de ouders apart of samen werken aan het verbeteren van hun communicatie en samenwerking. Door middel van gesprekken, oefeningen en praktische tips helpt Ouderschap Blijft ouders om conflicten te verminderen en de focus te verleggen naar het welzijn van de kinderen. In sommige gevallen worden ook kindgesprekken geplaatst, waarin het kind wordt geïnterviewd over zijn of haar ervaringen met de situatie.

De methode van Ouderschap Blijft

De methode van Ouderschap Blijft is gericht op ouders in complexe scheidingen en hun kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. De naam van Ouderschap Blijft verwijst naar de visie van de interventie. Ook al gaan partners uit elkaar en is er op partnerniveau veel strijd, ze blijven gezamenlijk ouders van het kind. Het belang van het kind staat centraal. Ouderschap Blijft biedt hulp aan gezinnen waar conflicten en communicatieproblemen tussen de gescheiden ouders ervoor zorgen dat de omgangsregeling niet of slecht van de grond komt. Gecertificeerde jeugdhulpverleners kunnen de methode toepassen. Bekijk het overzicht van erkende Ouderschap Blijft-organisaties. Uitgangspunten en doel. Uitgangspunt van de methodiek is dat bemiddelingsgesprekken en contactmomenten beurtelings plaatsvinden. Kindgesprekken en actieve betrokkenheid van kinderen vormen een wezenlijk onderdeel. De methode Ouderschap Blijts stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. Gecertificeerde methode. De methode van Ouderschap Blijts is geaccrediteerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren. Lees meer over de Methodiektraining. Combinatie wetenschap en praktijk.

Ouderschap Blijft en de rol van de ouders

Het is belangrijk dat ouders de nare gevolgen van de scheiding beperken door te werken aan de samenwerking tussen hen. Hierbij helpt Ouderschap Blijts ouders om te leren hoe ze met elkaar kunnen communiceren en afspraken kunnen maken. Het programma helpt ook bij het opstellen van een plan met duidelijke doelen, waarin wordt gekeken naar de situatie van het kind en de omgangsregeling. Het is belangrijk dat ouders de kinderen daarin ook aanmoedigen. Het is fijn als je het leuk mag hebben bij je beide ouders. Gewoon. Het is fijn als het leven buiten de scheiding zoveel mogelijk door blijft lopen (zoals school, vrienden, sport, clubs). Oog voor je kind. Het is belangrijk dat je als ouder oog blijft houden voor wat voor het kind fijn is. Probeer dat centraal te stellen in jullie beslissingen, in plaats van eigen emoties, belangen en frustraties. Emoties. Gun jezelf en je kinderen de tijd om emoties te verwerken. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 jaar om een scheiding af te handelen. Niet alleen! Jullie staan er niet alleen voor. Weet dat je terecht kan bij vrienden, familie, school van je kinderen en het wijkteam. Hulp voor ouder en kind. Het is belangrijk dat ouders goed communiceren, duidelijke afspraken maken en opvoedkundige samenwerking hebben. Wanneer jullie hier hulp bij kunnen gebruiken, kunnen jullie gebruik maken van het aanbod in uw woonplaats of gemeente. Bijvoorbeeld een mediator, de cursus ‘’positief opvoeden’’ van de GGD of een online oudertraining van Villa Pinedo.

De training van Ouderschap Blijft

De training van Ouderschap Blijts is gericht op ouders in complexe situaties. De training helpt ouders om beter met elkaar om te gaan, om samen te werken en om conflicten te verminderen. Bovendien worden er vaak gesprekken gevoerd met het kind, zodat het zijn of haar mening kan geven over de situatie. De begeleiding is op maat gemaakt, zodat elke situatie op de juiste manier wordt aangepakt. Na de afsluiting van de begeleiding wordt er een evaluatieformulier ingevuld, waarin de ouders kunnen aangeven wat ze van de begeleiding hebben gevonden. Deze feedback helpt om het aanbod te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de ouders. De CJG professional speelt hierbij een neutrale rol, waarbij hij of zij geen partij kiest voor één van de ouders, maar wel helpt bij het vinden van een oplossing die het beste is voor het kind.

Bronnen

  1. Ouderschap Blijft - Kinderopvang Lappelein
  2. Scheidingsplein Enkhuizen
  3. IPSO Plus
  4. Ouderschap Blijft - Kinderopvang Lappelein
  5. Meewering - Ouderschap opvoeden
  6. RODI Enkhuizen - Training Ouderschap en Scheiden
  7. Scheidingsplein Enkhuizen - Professionals
  8. Ouderschap Blijft - Officiële website
  9. Jeugdformaat - Ouderschap Blijft
  10. Kindercoaching De Brug

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven