De kernprincipes van de transitie naar ouderschap
juli 1, 2025
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op ouders die uit elkaar gaan of gescheiden zijn en die moeite hebben met het verdelen van de zorg en opvoeding van hun kinderen. Het programma helpt ouders om hun communicatie en samenwerking te verbeteren, zodat het belang van het kind centraal staat. In Sassenheim en de omgeving is de methode beschikbaar via verschillende organisaties en begeleidingsdiensten. Deze methode biedt een oplossingsgerichte aanpak die gericht is op het herstellen van de communicatie tussen ouders, het oplossen van conflicten en het opstellen van een ouderschapsplan dat het belang van het kind centraal stelt.
De methode Ouderschap Blijft richt zich op ouders in complexe situaties, zoals scheidingen, waarbij conflicten en communicatieproblemen leiden tot moeilijkheden bij het omgaan met de opvoeding van hun kinderen. De naam van de methode verwijst naar de visie van de interventie: ook al gaan partners uit elkaar, ze blijven gezamenlijk ouders van het kind. Het belang van het kind staat centraal. Ouderschap Blijft biedt hulp aan gezinnen waarin conflicten en communicatieproblemen tussen de gescheiden ouders ervoor zorgen dat de omgangsregeling niet of slecht van de grond komt. Gecertificeerde jeugdhulpverleners kunnen de methode toepassen. De methode is gecertificeerd en wordt uitgevoerd door getrainde professionals.
De methode is gebaseerd op bemiddelingsgesprekken en contactmomenten die beurtelings plaatsvinden. Kindgesprekken vormen een essentieel onderdeel van het proces, waarbij de wensen en behoeften van het kind actief worden meegenomen. De methode maakt gebruik van mediationtechnieken, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering en psycho-educatie. Het doel is om ouders te helpen bij het herstellen van de communicatie, het maken van concrete afspraken en het oplossen van conflicten.
Bij Ouderschap Blijft wordt er gewerkt aan communicatieherstel tussen beide ouders en aan contactherstel tussen de uitwonende ouder en het kind. Er wordt gebruik gemaakt van mediationtechnieken, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering, betrekken van het netwerk en psycho-educatie. Voor de kinderen kunnen kindgesprekken en verdere hulp worden ingezet. De gespreksleider is neutraal en zorgt ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt.
In situaties waarin de communicatie tussen ouders zeer slecht is en bemiddeling niet tot positieve resultaten leidt, kan de methode Parallel Solo Ouderschap (PSO) worden ingezet. Bij PSO volgen ouders individueel een traject gericht op het versterken van de ouder-kind relatie, het centraal stellen van de behoeften van het kind en het aanleren van de-escalatietechnieken. Het doel is om ouders te helpen rustig te blijven en conflicten te vermijden, zelfs in situaties die emotioneel beladen zijn.
In Sassenheim is Ouderschap Blijft beschikbaar via verschillende organisaties, waaronder Levvel en andere gecertificeerde instellingen. De methode wordt uitgevoerd door getrainde en gecertificeerde medewerkers van deelnemende organisaties. De methode is gecertificeerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren.
In de regio Sassenheim biedt KOM advocaten en mediators begeleiding bij echtscheiding, omgangsregelingen, alimentatie en boedelscheiding. De advocaten en mediators hebben een ruime ervaring met mediation en hebben daarnaast een gedegen kennis van het familierecht. De methode is gericht op het herstellen van de communicatie tussen ouders en het oplossen van conflicten. De methode helpt ouders om overleg en samenwerking weer mogelijk te maken, met het oog op de belangen van het kind.
Voor deelname aan Ouderschap Blijft zijn er enkele belangrijke voorwaarden. Beide ouders moeten bereid zijn tot medewerking en respectvol met elkaar en de betrokken professionals om te gaan. Er mogen geen lopende rechtszaken zijn. De methode is geschikt voor ouders die voor co-ouderschap hebben gekozen, maar merken dat dit in de praktijk niet goed werkt. De methode helpt ouders die vaak ruzie maken als gevolg van verschillende opvoedstijlen.
Een intensieve variant van Ouderschap Blijft kan een traject van 6 tot 9 maanden duren, terwijl een lichtere variant bestaat uit 5 bijeenkomsten. Tijdens deze gesprekken worden problemen besproken, oplossingen gezocht en wordt gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen tussen de ouders. De gespreksleider is neutraal en zorgt ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt.
Een belangrijk onderdeel van Ouderschap Blijft is het opstellen van een ouderschapsplan. Dit plan bevat concrete afspraken over de zorg, opvoeding en financiële verantwoordelijkheden van de kinderen. Het ouderschapsplan kan veel uitgebreider zijn dan de beslissingen die een rechter in een procedure kan nemen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de naleving van het ouderschapsplan niet altijd gegarandeerd is. In de praktijk blijkt het vaak lastig om afspraken te handhaven, vooral als ouders het niet eens zijn over de interpretatie van de afspraken of als een van de ouders de afspraken niet nakomt.
Bij het starten van een echtscheidingsprocedure moet een ouderschapsplan worden meegestuurd, tenzij overleg echt niet mogelijk is. In het ouderschapsplan worden afspraken gemaakt over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen. In de praktijk houdt dit in dat wordt afgesproken welke dagen de kinderen bij de vader zijn en welke dagen de kinderen bij de moeder zijn. Bij deze afspraken staat het belang van de kinderen centraal. Ook worden tijdens de mediation op ons kantoor afspraken gemaakt over wie welke kosten betaald. Wie betaalt de sportclub en wie betaalt de kosten van de school? Bij mediation kunt u zelf bepalen welke afspraak u hierover maakt.
In Sassenheim zijn er verschillende begeleidingsdiensten beschikbaar voor ouders en kinderen. De gemeente biedt hulp aan bij het opvoeden en bij het omgaan met problemen in de familie. De hulp kan variëren van opvoedondersteuning tot (hoog)specialistische jeugdhulp, complexe psychiatrische zorg, TOPGGz en acute hulp. De gemeente onderzoekt of een zorg- en veiligheidstafel geschikt is voor de jongere. De jongere wordt besproken als zij voldoen aan de voorwaarden.
De Nationale Hulpgids in Sassenheim biedt begeleiding aan voor ouders die moeite hebben met het verdelen van de zorg en opvoeding van hun kinderen. De methode is geschikt voor ouders die voor co-ouderschap hebben gekozen, maar merken dat dit in de praktijk niet goed werkt. De methode helpt ouders die vaak ruzie maken als gevolg van verschillende opvoedstijlen.
Bij Ouderschap Blijft staat het belang van het kind centraal. De methode zorgt ervoor dat de wensen en behoeften van het kind actief worden meegenomen. Kinderen kunnen deelnemen aan gesprekken waarin hun mening wordt gehoord en hun wensen worden opgenomen. De methode stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om contact te herstellen tussen (niet-verzorgende) ouders en kind(eren). Dit begint bij omgangsmomenten op onze locatie. De nadruk ligt hierbij op het hebben van een ontspannen, rustig en veilig contact. Wij geven adviezen en opdrachten om de omgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Het doel is dat jullie als ouders uiteindelijk de omgang zelf kunnen vormgeven.
Bij Ouderschap Blijts wordt ook gebruikgemaakt van het netwerk van ouders, professionals en anderen die betrokken zijn bij de opvoeding van het kind. Het betrekken van het netwerk helpt bij het oplossen van problemen en het bevorderen van samenwerking tussen ouders en professionals. De methode stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken.
De methode Ouderschap Blijft helpt ouders om overleg en samenwerking weer mogelijk te maken, met het oog op de belangen van het kind. De methode is gericht op het herstellen van de communicatie tussen ouders en het oplossen van conflicten. De methode helpt ouders om rustig te blijven en conflicten te vermijden, zelfs in situaties die emotioneel beladen zijn.
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op ouders in complexe situaties, zoals scheidingen, waarbij conflicten en communicatieproblemen leiden tot moeilijkheden bij het omgaan met de opvoeding van hun kinderen. De methode helpt ouders om overleg en samenwerking weer mogelijk te maken, met het oog op de belangen van het kind. In Sassenheim en de omgeving is de methode beschikbaar via verschillende organisaties, waaronder Levvel en andere gecertificeerde instellingen. De methode is gecertificeerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet