Pleegzorg en het belang van gedeeld opvoederschap tussen ouders en pleegouders
juli 1, 2025
Ouderschap Blijft is een gecertificeerde methode die gericht is op het ondersteunen van ouders die na een scheiding last hebben van conflicten, moeilijkheden met communicatie of een gebrek aan samenwerking. De methode richt zich op het bevorderen van een constructieve omgang tussen ouders, zodat het belang van het kind centraal staat. In dit artikel worden de kernprincipes, doelstellingen, werkwijze en toepasbaarheid van Ouderschap Blijft uitgebreid besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
Ouderschap Blijft is een methodiek die is ontwikkeld om ouders te helpen bij het vormgeven van hun gezamenlijke ouderschap na een scheiding. De naam van de methode verwijst naar de visie van de interventie. Ook al gaan partners uit elkaar, dan blijven zij gezamenlijk ouders van het kind. Het belang van het kind staat centraal. Ouderschap Blijft biedt hulp aan gezinnen waar conflicten en communicatieproblemen tussen de gescheiden ouders ervoor zorgen dat de omgangsregeling niet of slecht van de grond komt. Gecertificeerde jeugdhulpverleners kunnen de methode toepassen. De methode is gecertificeerd door CEDEO en de trainingen zijn gecertificeerd door het SKJ. De methode is opgenomen in de Databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Alleen getrainde en gecertificeerde professionals die de driedaagse Methodiektraining hebben gevolgd, mogen de methode uitvoeren.
De belangrijkste doelstelling van Ouderschap Blijft is het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het oplossen van conflicten en het opstellen van duidelijke afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. De methode richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het oplossen van conflicten en het opstellen van duidelijke afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Een belangrijk aspect van Ouderschap Blijft is de actieve betrokkenheid van kinderen. Hun wensen en behoeften worden in kaart gebracht en meegenomen in de gesprekken met de ouders. De methode is bedoeld voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind. Soms spreken ouders helemaal niet meer met elkaar. Dan is het belangrijk om samen opnieuw te leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijft, het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen.
De methode Ouderschap Blijft werkt met bemiddelingsgesprekken en contactmomenten. Deze gesprekken worden beurtelings gevoerd. Kindgesprekken en actieve betrokkenheid van kinderen vormen een wezenlijk onderdeel. De methode Ouderschap Blijft stimuleert dat het kind een onbelemmerd contact heeft met beide ouders volgens de door ouders overeengekomen afspraken. Na een kennismakingsgesprek met beide ouders wordt een werkplan met doelen opgesteld. Afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor:
De methodiek Ouderschap Blijft richt zich op ouders in complexe scheidingen en hun kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. De methodiek is gebaseerd op het principe dat kinderen recht hebben op een onbelast en positief contact met beide ouders. De methode richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het oplossen van conflicten en het opstellen van duidelijke afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Een belangrijk aspect van Ouderschap Blijft is de actieve betrokkenheid van kinderen. Hun wensen en behoeften worden in kaart gebracht en meegenomen in de gesprekken met de ouders.
Ouderschap Blijft is bedoeld voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind. Soms spreken ouders helemaal niet meer met elkaar. Dan is het belangrijk om samen opnieuw te leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijft, het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen. De methode is geschikt voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. De aanpak wordt afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. De methode is geschikt voor ouders die net gescheiden zijn, maar ook voor ouders die al langer uit elkaar zijn en behoefte hebben aan ondersteuning bij het verbeteren van hun samenwerking. Ouderschap Blijft kan ook uitkomst bieden in situaties waarin er geen omgangsregeling is tot stand gekomen of waarin de omgangsregeling niet goed verloopt.
Ouderschap Blijft biedt geen directe hulp aan ouders, maar traint en begeleidt hulpverleners. De methode is bedoeld voor ouders die last hebben van conflicten en moeilijkheden met communicatie. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind. Soms spreken ouders helemaal niet meer met elkaar. Dan is het belangrijk om samen opnieuw te leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijts, het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen. De methode is gericht op het bevorderen van een constructieve omgang tussen ouders, zodat het belang van het kind centraal staat. De methode richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het oplossen van conflicten en het opstellen van duidelijke afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen.
Ouderschap Blijft is een methode die zich richt op het ondersteunen van ouders in complexe scheidingssituaties, met als doel het bevorderen van constructieve communicatie en samenwerking, en het waarborgen van een onbelemmerd contact tussen kinderen en beide ouders. Het artikel biedt een overzicht van de methodiek Ouderschap Blijft, de doelstellingen, de aanpak en voor wie deze vorm van ondersteuning geschikt is. Het onderzoek en de resultaten van de methode zijn veelbelovend. De vraag naar gezinsvertegenwoordigers groeit, mede dankzij positieve ervaringen die onder meer via mond-tot-mondreclame worden gedeeld. De pilot wordt wetenschappelijk onderzocht door Mariska Klein Velderman van TNO. Dit onderzoek, gebaseerd op 100 casussen over een periode van twee jaar, richt zich op de effectiviteit van de nieuwe werkwijze. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, zijn de eerste resultaten veelbelovend. De vraag naar gezinsvertegenwoordigers groeit, mede dankzij positieve ervaringen die onder meer via mond-tot-mondreclame worden gedeeld.
De methode Ouderschap Blijft richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het oplossen van conflicten en het opstellen van duidelijke afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. De methode is gebaseerd op het principe dat kinderen recht hebben op een onbelast en positief contact met beide ouders. De methode richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen ouders, het oplossen van conflicten en het opstellen van duidelijke afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Een belangrijk aspect van Ouderschap Blijft is de actieve betrokkenheid van kinderen. Hun wensen en behoeften worden in kaart gebracht en meegenomen in de gesprekken met de ouders. De methode is bedoeld voor ouders die na een scheiding moeilijk met elkaar kunnen praten. De hulp is bedoeld voor situaties waarin er veel conflicten tussen ouders, bijvoorbeeld over de opvoeding of het contact met het kind. Soms spreken ouders helemaal niet meer met elkaar. Dan is het belangrijk om samen opnieuw te leren communiceren, in het belang van het kind. Kinderen staan centraal bij Ouderschap Blijfts, het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Daarom voeren de kindbegeleiders ook gesprekken met de kinderen.
De officiële pilot loopt tot maart 2025, met een mogelijke uitloop tot de zomer van dat jaar. Of de ondersteuning door gezinsvertegenwoordigers daarna kan worden voortgezet, is nog onzeker. Het zou een gemiste kans zijn als deze ondersteuning stopt, gezien de toenemende vraag en de impact op duurzaam ouderschap na scheiding. Een positief onderzoeksresultaat en erkenning door de databank van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) kunnen een belangrijke rol spelen in de besluitvorming, maar deze resultaten worden niet eerder dan medio 2025 verwacht. Uiteraard houden we je op de hoogte via onze website.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet