logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschap Blijft: Een Methode om Kinderen Te Steunen Bij een Scheiding

De scheiding van ouders is een ingrijpende gebeurtenis voor kinderen. Het kan leiden tot emotionele spanningen, onzekerheid en zelfs schuldgevoelens. In zo’n situatie is het belangrijk dat ouders in staat zijn om met elkaar te communiceren en samen te werken aan het welzijn van hun kind. Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het bevorderen van constructieve samenwerking tussen gescheiden ouders, zodat kinderen onbelemmerd contact kunnen houden met beide ouders. Deze methode wordt vooral gebruikt in complexe situaties waarin de communicatie tussen ouders moeizaam verloopt of zelfs belemmerd raakt. In dit artikel wordt uitgelegd wat Ouderschap Blijft precies inhoudt, hoe het werkt en waarom het belangrijk is voor kinderen en ouders.

Wat is Ouderschap Blijft?

Ouderschap Blijft is een vorm van omgangsbemiddeling en -begeleiding voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun scheidende of gescheiden ouders. Het wordt gebruikt wanneer het contact met de uitwonende ouder niet plaatsvindt of problematisch verloopt. De methode is ontwikkeld om ouders te helpen om in het belang van hun kind samen te werken, met respect voor ieders rol. Het doel is ervoor te zorgen dat elk kind onbelemmerd contact heeft met beide ouders.

Deze interventie bevindt zich momenteel in het erkenningstraject. Ouderschap Blijft is geen enkelvoudige oplossing, maar een groeiende beweging van kennisdeling en samenwerking. Het wordt door verschillende organisaties en hulpverleners toegepast, waaronder Vooruit met Zorg en Levvel. De methode is gebaseerd op mediationtechnieken, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering, betrekken van het netwerk en psycho-educatie.

Hoe werkt Ouderschap Blijft?

Bij Ouderschap Blijft wordt eerst een kennismakingsgesprek gevoerd met beide ouders. Hierin wordt de situatie in kaart gebracht en worden doelen opgesteld. Afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor bemiddeling of omgangsbegeleiding. Bij bemiddeling worden gesprekken gevoerd over de onderlinge communicatie en samenwerking met betrekking tot het ouderschap. Bij omgangsbegeleiding worden gesprekken gevoerd en wordt de omgang begeleid.

De methode richt zich op het herstellen van de communicatie tussen ouders en het herstellen van het contact tussen de uitwonende ouder en het kind. Hierbij worden technieken gebruikt zoals mediation, oplossingsgerichte gesprekken en psycho-educatie. Voor kinderen kunnen kindgesprekken en verdere hulp worden ingezet.

Waarom is Ouderschap Blijft belangrijk?

De scheiding van ouders is een complexe situatie waarin kinderen vaak gevoelens van onzekerheid, schuld en angst kunnen ervaren. Het is belangrijk dat kinderen zich gehoord en ondersteund voelen, zodat ze met de situatie kunnen omgaan. Ouderschap Blijft helpt ouders om constructief met elkaar om te gaan, zodat de kinderen niet in de strijd terechtkomen.

Bij veel scheidingen verloopt de communicatie tussen ouders moeizaam: er zijn slepende meningsverschillen, spanningen of conflicten. Vaak hebben kinderen hier het meeste last van. Door de complexiteit van de scheiding kom je als ouder zelf niet tot een oplossing. Met Ouderschap Blijft biedt Levvel hulp aan ouders die in scheiding liggen of al gescheiden zijn. De methode helpt bij het opstellen van afspraken waarbij het kind voorop staat.

De rol van kindgesprekken en kindhulp

Bij Ouderschap Blijft staan kindgesprekken en extra kindhulp ook tot onze beschikking. We willen ervoor zorgen dat het kind zich gehoord voelt en indien nodig de juiste ondersteuning ontvangt om met de situatie om te gaan. In sommige gevallen is het nodig om kinderen te begeleiden in het omgaan met de gevoelens die de scheiding met zich meebrengt.

Kinderen gaan verschillend om met een scheiding van hun ouders. Bij de spel- en praatgroep KIES kunnen kinderen (in de leeftijd 6 tot en met 9 jaar en 9 tot en met 12 jaar) de scheiding leren begrijpen en verwoorden wat de scheiding voor hen betekent. Ze delen hun ervaringen spelenderwijs met de trainers en met de andere kinderen in de groep. Hierdoor leren ze beter omgaan met alles wat ze moeilijk vinden.

De impact van een scheiding op kinderen

Een complexe scheiding raakt iedereen in het gezin – niet alleen kinderen, maar ook ouders. De voortdurende stress, conflicten, onzekerheid en het gevoel tekort te schieten hakken erin. Ouders ervaren regelmatig gevoelens van machteloosheid, eenzaamheid, angst of boosheid. Kinderen raken verstrikt tussen loyaliteiten en kunnen gedrag laten zien dat voortkomt uit onveiligheid of emotionele overbelasting. In deze kwetsbare dynamiek is goede begeleiding geen luxe, maar noodzaak.

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 70.000 kinderen te maken met een scheiding. Bij veel scheidingen verloopt de communicatie tussen ouders moeizaam: er zijn slepende meningsverschillen, spanningen of conflicten. Vaak hebben kinderen hier het meeste last van. Door de complexiteit van de scheiding kom je als ouder zelf niet tot een oplossing. Met Ouderschap Blijft biedt Levvel hulp aan ouders die in scheiding liggen of al gescheiden zijn.

De rol van de ouder in de scheiding

De rol van de ouder in een scheiding is cruciaal. Het is belangrijk dat ouders de kans krijgen om samen te werken aan het welzijn van hun kind. Ouderschap Blijft helpt bij het opstellen van afspraken waarbij het kind voorop staat. Het is belangrijk dat ouders proberen om positief met elkaar te communiceren, zodat het kind zich niet in de strijd terechtkomt.

Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen is met hun kind praten. Vraag hoe het met hem of haar gaat. Vraag of de omgangsregeling nog steeds goed werkt en leg uit dat de regeling hetzelfde blijft tot er een oplossing is gevonden. Soms wil een kind bijvoorbeeld graag na het avondeten wat langer bij papa blijven om nog te kunnen spelen. Een kleine verandering kan het verschil maken.

Het belang van kinderen in de scheiding

Kinderen hebben een stem, ook als hun ouders in een vechtscheiding terechtkomen. Maar in de praktijk zitten kinderen vaak klem. Ouders ruziën en de kinderen worden onderdeel van de strijd. Ook voor professionals is het soms lastig om de wensen van kinderen in het vizier te houden. Een familie- en jeugdrechter, een KIES-coach, een ervaringsdeskundige van Villa Pinedo en medewerkers van Sterk Huis delen hun ervaringen.

Bijvoorbeeld: “Papa zegt lelijke dingen over mama. En mama zegt nare dingen over papa. Dat vind ik zo moeilijk.” Milou (10)
“Ik voel me uit elkaar getrokken, ik moet elke week opnieuw mijn tas inpakken.” Fin (12)
“Ik heb veel last van gedachtes. En daar krijg ik paniek aanvallen van. Ik ben al naar normale therapie geweest en adem therapie. Het help wel, maar nog niet helemaal. Ik wil mijn gedachtes over de scheiding verminderen.” Bibi (12)

Het is belangrijk dat kinderen hun gevoelens kunnen uiten en dat ouders luisteren. Als ouders uit elkaar gaan is dit een ingrijpende gebeurtenis voor kinderen. Wat als het contact tussen een kind en een van de ouders na een scheiding wordt verbroken, of niet goed of fijn verloopt? In opdracht van Stichting Kind in Crisis (KiC) doen we onderzoek naar wat kinderen en jongeren nodig hebben als hun ouders uit elkaar zijn én kinderen geen contact willen of hebben met een ouder vanwege nare ervaringen zoals geweld en/of persoonlijkheidsproblematiek van de ouder.

Samenwerking tussen ouders

Ouderschap Blijft helpt ouders om op een constructieve manier met elkaar te communiceren, afspraken te maken en conflicten te verminderen. In het belang van jullie kind(eren). Want als jij en je partner uit elkaar gaan, is het van groot belang dat jullie kinderen met jullie beiden contact blijven houden.

Bij Ouderschap Blijft wordt er gewerkt aan communicatieherstel tussen beide ouders en aan contactherstel tussen de uitwonende ouder en het kind. Er wordt gebruik gemaakt van mediationtechnieken, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering, betrekken van het netwerk en psycho-educatie. Voor de kinderen kunnen kindgesprekken en verdere hulp worden ingezet.

De rol van de hulpverlener

De hulpverlener speelt een belangrijke rol in het begeleiden van ouders en kinderen in complexe situaties. Bijvoorbeeld: “Hoe motiveer jij ouders om positiever te communiceren met elkaar?” Deel het met ons in de comments zodat we van elkaar kunnen leren!

De hulpverlener helpt ouders om in het belang van hun kind samen te werken, met respect voor ieders rol. Ze werkt met de ouders aan het verbeteren van hun onderlinge communicatie en samenwerking in het belang van het ouderschap. Als er al een omgangsregeling is tussen het kind en de uitwonende ouder, helpen ze om deze soepel te laten verlopen.

De betrokkenheid van het netwerk

Bij Ouderschap Blijft wordt ook gebruikgemaakt van het netwerk. Dit omvat de betrokkenheid van andere professionals, zoals huisartsen, jeugdbescherming en andere hulpverleners. Samen stellen we duidelijke doelen op en werken we samen om het welzijn van het kind te bevorderen.

Conclusie

Ouderschap Blijft is een belangrijke methode die gericht is op het bevorderen van constructieve samenwerking tussen gescheiden ouders, zodat kinderen onbelemmerd contact kunnen houden met beide ouders. De methode wordt gebruikt wanneer het contact met de uitwonende ouder niet plaatsvindt of problematisch verloopt. Ouderschap Blijft helpt ouders om in het belang van hun kind samen te werken, met respect voor ieders rol. Het doel is ervoor te zorgen dat elk kind onbelemmerd contact heeft met beide ouders.

De methode richt zich op het herstellen van de communicatie tussen ouders en het herstellen van het contact tussen de uitwonende ouder en het kind. Hierbij worden technieken gebruikt zoals mediation, oplossingsgerichte gesprekken en psycho-educatie. Voor kinderen kunnen kindgesprekken en verdere hulp worden ingezet. Het is belangrijk dat ouders proberen om positief met elkaar te communiceren, zodat het kind zich niet in de strijd terechtkomt.

Bronnen

  1. Ouderschap Blijft – Expertisecentrum HGKM
  2. Ouderschap Blijft – Nederlands Jeugd Instituut
  3. Ouderschap Blijft – LinkedIn
  4. Ouderschap Blijft – Vooruit met Zorg
  5. Ouderschap Blijft – IHub
  6. Ouderschap Blijft – Levvel
  7. Welkom Kind – Gilze
  8. Ouderschap Blijft – De Ambulantecoach
  9. IMW Regio Tilburg

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven