Juridisch Ouderschap: Wat Betekent Dit Voor Ouders en Kinderen?
juli 1, 2025
De scheiding van ouders is een complexe situatie die zowel voor de ouders als het kind grote gevolgen kan hebben. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat ouders op een constructieve manier met elkaar kunnen communiceren en afspraken kunnen maken over de opvoeding van hun kind. Ouderschap Blijft en Omgangshuizen zijn twee methoden die hierbij kunnen helpen. In dit artikel wordt nader ingegaan op de werking, doelen en voordelen van deze twee vormen van begeleiding, waarbij zowel de rol van de ouders als het belang van het kind centraal staan.
Ouderschap Blijft is een methode die gericht is op het opbouwen van een constructieve samenwerking tussen gescheiden ouders. De methode is bedoeld voor kinderen van 0 tot 12 jaar en wordt ingezet wanneer de omgang met de uitwonende ouder niet plaatsvindt of problematisch verloopt. De kern van Ouderschap Blijft ligt in het verbeteren van de communicatie tussen ouders en het opbouwen van afspraken over de opvoeding van het kind in de nieuwe situatie.
De werkwijze van Ouderschap Blijft begint met het analyseren van de situatie, waarbij zowel ouders als het kind worden betrokken. Tijdens de eerste sessie wordt er gekeken naar de wensen, zorgen en problemen van de ouders. Ook worden de wensen van het kind gehoord en met de ouders gedeeld. Na een paar weken start het daadwerkelijke traject, waarin de ouders in gesprekken worden begeleid bij het omvormen van hun relatie van ex-partner naar ouder.
Tijdens de gesprekken wordt er gewerkt aan het veranderen van oude patronen van communicatie. De nadruk ligt op het omzetten van standpunten naar belangen, zodat ouders kunnen samenwerken aan het opvoeden van hun kind. Ook wordt er gekeken naar de invloed van de scheiding op de ontwikkeling van het kind. De methode helpt ouders om afspraken te maken over het ouderlijk gezag, de omgang met het kind, en de informatieoverdracht. Daarnaast worden er handvatten en adviezen gegeven over het praten met kinderen over de scheiding.
Bij Ouderschap Blijft staat het belang van het kind centraal. De methode helpt ouders om hun ouderlijk gedrag te versterken en te verbeteren, zodat ze beter kunnen omgaan met de situatie. Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstellen van het contact tussen ouders en kinderen, vooral wanneer dit verstoord is. Ouderschap Blijft wordt uitgevoerd door gecertificeerde medewerkers, zoals Levvel, en is een aanvaarde methode binnen de jeugdhulp.
Omgangshuizen zijn neutrale ontmoetingsplekken voor gezinnen in een scheidingssituatie. Ze zijn bedoeld voor ouders die moeite hebben met het opbouwen van een constructieve samenwerking en het maken van afspraken over de omgang met hun kind. In sommige gevallen lukt het na een scheiding niet om samen te overleggen en ontstaat er strijd. Voor kinderen is dit zeer angstig. Ze komen klem te zitten tussen hun ouders. Voor hen is het belangrijk dat zij na een echtscheiding een vrij en ontspannen contact hebben en houden met beide ouders.
Een omgangshuis biedt een veilige en kindvriendelijke omgeving voor de ontmoetingen tussen de niet-verzorgende ouder en het kind. De ontmoetingen vinden plaats op een vast tijdstip en de afspraken hierover zijn vastgelegd in een contract. In veel gevallen heeft elk ouderstel één begeleider, altijd een geschoolde kracht. De brengende ouder komt binnen in een aparte ruimte, waar de begeleider het kind ophaalt. De bezoekende ouder komt via een andere ingang en gaat direct naar de ontmoetingsruimte met speelgoed, matjes en zitplekken. De begeleider brengt het kind hier naartoe. De ouders zien elkaar dus niet.
Het bezoek vindt meestal eens per week plaats. Bij grotere kinderen duurt het gemiddeld 2 uur. Bij baby’s is het bezoek korter, gemiddeld 1 uur. Als de baby in slaap valt, kan hij in de armen van de begeleider of de bezoekende ouder doorslapen en kan het bezoek langer duren. Als een baby huilerig of niet lekker is, kan het bezoek eerder afgebroken worden. De baby wordt niet overvraagd.
De begeleider zorgt ervoor dat de ontmoetingen veilig en positief verlopen. Hij of zij grijpt in als er dingen niet goed gaan. Bijvoorbeeld als een vader niet goed weet hoe hij het hoofdje van zijn baby moet ondersteunen, helpt de vrijwilliger hem daarmee. Als een meisje weigert hem ‘papa’ te noemen, omdat zij haar stiefvader al papa noemt, neemt de begeleider de vader even apart, toont begrip dat dit moeilijk is om te horen en herinnert hem eraan dat hij dit niet in het omgangshuis met zijn dochter uit kan vechten. Deze zaken horen in een rechtszaak thuis.
Na 5 ontmoetingen hebben de ouders samen of ieder apart een gesprek over de voortgang met de teamleider. Het Omgangshuis geeft geen advies aan instanties of andere derden, maar de begeleider schrijft wel een rapport over het verloop van het contact. Dit rapport bevat informatie over of de ouders op tijd zijn, of ze zich vaak ziek melden, of de vader met een drankprobleem wel fit is, of er aansluiting tussen vader en kind is, en hoe de ouders met elkaar communiceren.
Zowel Ouderschap Blijft als Omgangshuizen zijn gericht op het herstellen van het contact tussen ouders en kinderen, vooral wanneer dit verstoord is. Beide methoden bevorderen de samenwerking tussen ouders en helpen ze afspraken te maken over de opvoeding van hun kind. Het belang van het kind staat hierbij centraal.
In de praktijk werkt Ouderschap Blijft met een aantal strategieën, waaronder bemiddeling, begeleide omgang en psycho-educatie. Bemiddeling betekent dat er gesprekken worden gevoerd tussen ouders over de onderlinge communicatie en samenwerking met betrekking tot het ouderschap. Begeleide omgang wordt ingezet als er (nog) geen omgangsregeling tot stand is gekomen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstellen van de communicatie tussen ouders en het opbouwen van afspraken over de opvoeding van het kind.
Omgangshuizen zijn een vorm van begeleiding waarbij de ouders en het kind in een veilige omgeving kunnen ontmoeten. De nadruk ligt hierbij op het hebben van een ontspannen, rustig en veilig contact. De begeleider zorgt ervoor dat de ontmoetingen veilig en positief verlopen. De methode is tijdelijk en na een periode van een half jaar is het de bedoeling dat de ouders weer zelfstandig de afspraken kunnen uitvoeren.
De ontwikkeling van het kind is een belangrijk aspect bij zowel Ouderschap Blijft als Omgangshuizen. Kinderen hebben recht op contact met beide ouders, ook na een scheiding. Dit contact is essentieel voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Bij complexe situaties is het belangrijk dat ouders op een constructieve manier met elkaar kunnen communiceren en afspraken kunnen maken over de opvoeding van hun kind.
Bij Ouderschap Blijft wordt er gewerkt aan het herstellen van de communicatie tussen ouders en het opbouwen van afspraken over de opvoeding van het kind. De methode helpt ouders om hun ouderlijk gedrag te versterken en te verbeteren, zodat ze beter kunnen omgaan met de situatie. Daarnaast worden er kindgesprekken gevoerd om het kind te ondersteunen en te helpen met het omgaan met de situatie.
Omgangshuizen bieden een veilige en kindvriendelijke omgeving voor de ontmoetingen tussen de niet-verzorgende ouder en het kind. De nadruk ligt hierbij op het hebben van een ontspannen, rustig en veilig contact. De begeleider zorgt ervoor dat de ontmoetingen veilig en positief verlopen. Dit helpt het kind om het contact met beide ouders te behouden en te verwerken.
Ouderschap Blijft en Omgangshuizen zijn twee methoden die kunnen helpen bij het opbouwen van een constructieve samenwerking tussen gescheiden ouders. Beide methoden zijn gericht op het herstellen van het contact tussen ouders en kinderen, vooral wanneer dit verstoord is. De methode van Ouderschap Blijft is gericht op het verbeteren van de communicatie tussen ouders en het opbouwen van afspraken over de opvoeding van het kind. Omgangshuizen bieden een veilige en kindvriendelijke omgeving voor de ontmoetingen tussen de niet-verzorgende ouder en het kind.
Beide methoden bevorderen de samenwerking tussen ouders en helpen ze afspraken te maken over de opvoeding van hun kind. Het belang van het kind staat hierbij centraal. Kinderen hebben recht op contact met beide ouders, ook na een scheiding. Dit contact is essentieel voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Bij complexe situaties is het belangrijk dat ouders op een constructieve manier met elkaar kunnen communiceren en afspraken kunnen maken over de opvoeding van hun kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet