logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en opvoeddiscussies: Hoe om te gaan met meningsverschillen

Co-ouderschap is een veelvoorkomende situatie in het leven van ouders die gescheiden zijn, maar toch hun kinderen willen opvoeden in samenwerking. In veel gevallen lopen ouders hierbij meningsverschillen op, wat kan leiden tot spanningen en conflicten. Het is belangrijk dat ouders leren omgaan met deze verschillen, zodat de opvoeding van hun kinderen niet ondermijnd wordt. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van co-ouderschap en opvoeddiscussies besproken, met aandacht voor praktische tips, communicatie en het belang van het welzijn van het kind.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat beide ouders, ook na een scheiding, gelijkwaardig de zorg en opvoeding van hun kinderen delen. Dit betekent niet per se een 50/50 verdeling van de tijd, maar wel dat er een evenwichtige verdeling is van verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld een verdeling van 60/40 kan eveneens als co-ouderschap worden beschouwd. Het is essentieel dat ouders intensief contact met elkaar onderhouden, gebaseerd op respect en een positieve instelling. Regelmatige communicatie is noodzakelijk om afspraken te maken en de opvoeding gezamenlijk te regelen.

Een ouderschapsplan is een essentieel document voor ouders die na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen willen blijven delen. Het doel van dit plan is om richtlijnen en afspraken vast te leggen die een duidelijke structuur en communicatie tussen de ouders bieden, en het welzijn van de kinderen waarborgen. Sinds 2009 zijn ouders in Nederland verplicht om bij een scheiding met minderjarige kinderen een ouderschapsplan op te stellen. Hoewel het plan niet verplicht bij de rechtbank ingediend hoeft te worden, vormt het wel de basis voor de afspraken en kan het worden gebruikt bij eventuele geschillen of gerechtelijke procedures.

Opvoeddiscussies: hoe om te gaan met meningsverschillen

Een meningsverschil in de opvoeding hoeft gelukkig lang niet altijd tot problemen te leiden. Iedereen is anders, dat geldt ook voor jullie als ouders. Bij het opvoeden van kinderen zie je bijvoorbeeld regelmatig dat bepaalde karaktertrekken van ouders elkaar versterken. Dit geldt zowel voor ouders die samen zijn als voor ouders die zijn gescheiden. Bijvoorbeeld: de ene ouder is vrij streng in de ogen van de andere ouder. De strenge ouder reageert hierop door toegeeflijker te worden naar de kinderen. Toegeeflijker dan dat deze ouder eigenlijk zou zijn zonder een mede-opvoeder. Beide aspecten kunnen oorzaken zijn van onderlinge verschillen en ergernissen. Maar ook een scheve verhouding in ouderlijke taken kan een rol spelen.

Een van de belangrijkste tips is om te focussen op het belang van je kind, in plaats van wat voor ‘jou’ belangrijk is. Vooral na een heftige scheiding kan dit helpen om wat meer vanuit het gezamenlijke belang (wat goed is voor ons kind) naar specifieke situaties te kijken. Het wordt dan makkelijker om vorm te geven aan alledaagse opvoedsituaties. Stel dat jullie beiden ‘zelfstandigheid’ belangrijk vinden, dan kan het goed zijn om samen te besluiten die tas ’s ochtends niet in te pakken voor je kind maar hem dit zelf te laten doen.

Communicatie tussen ouders

De communicatie tussen ouders is van groot belang bij co-ouderschap. Het is belangrijk om open te communiceren en te luisteren naar de standpunten van de ander. Probeer van tevoren te bedenken hoe je ex hier op kan reageren en hoe jij hier eventueel op in kunt spelen. Als je weet waar je ex negatief op reageert, waar hij/zij door getriggerd wordt, dan kun je hier rekening mee houden en kun je hierop anticiperen.

Een van de belangrijkste tips is om gesprekken aan te gaan zonder beschuldigingen. Blijf aardig. Gebruik “ik”-boodschappen in plaats van “jij”-beschuldigingen. Bijvoorbeeld, “Ik merk dat onze dochter moeite heeft met de overgang tussen onze huizen en ik maak me zorgen over hoe dit haar beïnvloedt.”. Als je ex ‘moeilijk’ doet, zoom dan af en toe uit en denk aan het nest waar hij of zij uitkomt, en wat daarvan de geschiedenis is: het gedrag komt vaak ergens vandaan en was destijds misschien de enige optie om te overleven. Dat betekent niet dat je alles maar moet accepteren, maar het maakt je milder en geduldiger, waardoor de ander ook milder reageert.

Ondersteuning van het kind

Het is belangrijk dat ouders samenwerken in het belang van de kinderen. Dit betekent dat zij zich flexibel opstellen en rekening houden met elkaars wensen en behoeften, ook als dit betekent dat zij water bij de wijn moeten doen. Samenwerking kan bijdragen aan een harmonieuze opvoedingssituatie voor de kinderen, waarbij er duidelijkheid en structuur is in beide huishoudens.

Een van de belangrijkste tips is om te leren hoe je je kind kunt helpen om te communiceren met de andere ouder. Als je kind alleen maar bij jou ‘moppert’, moedig je kind dan aan om dingen ter sprake te brengen aan de andere kant. Als er dingen daar niet leuk zijn, of er speelt iets anders, je kind moet ook leren om voor zichzelf op te komen. Als je niks zegt, verandert er niks. Natuurlijk kun jij als spreekbuis optreden, maar er komt een tijd dat ze dingen zelf kunnen uitspreken, dat zullen ze later ook goed kunnen gebruiken in hun leven.

Belang van het welzijn van het kind

De emotionele en psychologische gezondheid van het kind is essentieel. Het is belangrijk dat elke ouder zich respectvol ten opzichte van elkaar gedraagt en de relatie van het kind met de andere ouder niet probeert te verstoren of te ondermijnen. Een van de belangrijkste tips is om niet negatief te praten over de andere ouder van het kind. Praat niet negatief over de andere ouder in het bijzijn van je kind(eren). Hoewel het heel begrijpelijk kan zijn dat jij gekwetst bent, woede voelt en allerlei andere (negatieve) emoties van dien aard, moeten de kinderen ten allen tijde worden beschermd tegen jouw emotionele pijn.

Conclusie

Co-ouderschap en opvoeddiscussies vormen een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen na een scheiding. Het is belangrijk dat ouders leren omgaan met meningsverschillen, zodat de opvoeding van hun kinderen niet ondermijnd wordt. Door open te communiceren, samen te werken en het belang van het kind in het oog te houden, kunnen ouders een harmonieuze opvoedingsituatie waarborgen. Het is belangrijk om te beseffen dat meningsverschillen er zijn en dat deze niet altijd kunnen worden opgelost, maar dat het wel mogelijk is om er samen mee om te gaan.

Bronnen

  1. Opvattingen over ouderschap: Wat ouders over hun rol denken en hoe dat invloed heeft op de opvoeding
  2. Meningsverschil opvoeding
  3. Co-ouderschap: een overzicht van vormen, afspraken en belangrijke overwegingen
  4. Co-ouderschap: voordelen en valkuilen
  5. Co-ouderschap en opvoeding
  6. Co-ouders: wat als je moeite hebt met de opvoedstijl van je ex?
  7. Co-ouderschap: samenwerken voor het beste voor je kind
  8. Co-ouderschap: wat betekent het en wanneer kan het worden geweigerd?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven