logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten met terugwerkende kracht

Inleiding

In Nederland heeft elke ouder recht op ouderschapsverlof, een vorm van verlof dat helpt bij het omgaan met de eerste jaren van het leven van een kind. Dit verlof kan zowel betaald als onbetaald zijn, afhankelijk van de situatie en de regelingen van de werkgever. Het is belangrijk om te weten dat het verlof niet automatisch wordt onderbroken of stopgezet, tenzij er specifieke omstandigheden zijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe ouderschapsverlof kan worden onderbroken of stopgezet, met inbegrip van het mogelijk maken van een terugwerkende kracht. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen, waaronder wettelijke bepalingen, FAQ’s en instructies van arbeidsrechtelijke instanties.

Ouderschapsverlof: Wat is het?

Ouderschapsverlof is een rechtsgebaseerde regeling die ouders helpt bij het omgaan met de eerste jaren van het leven van hun kind. Het verlof kan opgenomen worden door de moeder, vader of een van de ouders. Het duurt maximaal 26 keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt, en kan worden opgenomen in delen. Het verlof kan zowel betaald als onbetaald zijn, afhankelijk van de situatie en de regelingen van de werkgever.

Ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten: Wanneer en hoe?

Er zijn verschillende situaties waarin een werknemer zijn of haar ouderschapsverlof kan onderbreken of stopzetten. Dit moet schriftelijk gebeuren, en de werkgever moet binnen vier weken reageren. De redenen waarom een wernemer zijn verlof onderbreken of stopzetten, zijn onder meer:

1. Onvoorziene omstandigheden

Een van de belangrijkste redenen waarom een ouderschapsverlof kan worden onderbroken of stopgezet, is een onvoorziene omstandigheid. Dit kan zijn: - De partner van de werknemer wordt werkloos, waardoor het gezinsinkomen achteruitgaat. - Er komt een plek vrij in de kinderopvang. - De werknemer heeft extra kosten, zoals een verhuizing. - De werknemer is (langdurig) ziek geworden.

In deze gevallen mag de werkgever het verzoek alleen weigeren als dit het bedrijf ernstig in de problemen brengt. De werknemer moet hierover schriftelijk contact opnemen met de werkgever.

2. Start van zwangerschaps- of bevallingsverlof

Een andere reden waarom een ouderschapsverlof kan worden onderbroken of stopgezet, is de start van zwangerschaps- of bevallingsverlof. In dit geval mag de werkgever het verzoek om het ouderschapsverlof te onderbreken of beëindigen niet weigeren. Dit geldt ook voor adoptie- of pleegzorgverlof.

3. Herstel na ziekte

Bij langdurige ziekte kan de werknemer zijn of haar ouderschapsverlof tijdelijk onderbreken of stopzetten. Dit moet schriftelijk gebeuren, en de werkgever moet binnen vier weken reageren. Als de werknemer hersteld, kan het verlof opnieuw worden opgenomen.

Ouderschapsverlof met terugwerkende kracht

Een veelgebruikte vraag is: kan een werknemer zijn ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten met terugwerkende kracht? Dit is mogelijk, mits de werknemer dit schriftelijk aanvraagt en de werkgever hierin toestemming geeft. Met terugwerkende kracht betekent dat het verlof wordt opgenomen voor een periode die al voorafgaand aan de aanvraag is geweest.

In sommige gevallen kan het verlof met terugwerkende kracht worden opgenomen, mits de werkgever hierin instemt. Dit geldt ook voor situaties waarin de werknemer zijn of haar verlof niet kon opnemen vanwege ziekte, maar dit later wel kan.

Wat gebeurt er met het ouderschapsverlof bij ziekte?

Bij ziekte tijdens het ouderschapsverlof verandert er niets aan het verlof. Het loopt door, tenzij de werknemer het tijdelijk onderbrekt. Dit geldt zowel voor betaald als onbetaald ouderschapsverlof. Als de werknemer ziek wordt terwijl hij of zij onbetaald ouderschapsverlof heeft opgenomen, loopt het verlof door zoals gepland. Bij betaald ouderschapsverlof blijft de uitkering doorlopen, mits de werknemer tijdelijk niet in de ziekteverlof is.

Vakantie-uren en ziekte tijdens ouderschapsverlof

Bij ziekte tijdens het ouderschapsverlof bouwt de werknemer geen vakantie-uren op. Dit geldt zowel voor betaald als onbetaald ouderschapsverlof. Als de werknemer bijvoorbeeld betaald ouderschapsverlof heeft en ziek wordt, bouwt hij of zij geen vakantie-uren op. Als de werknemer onbetaald ouderschapsverlof heeft, bouwt hij of zij ook geen vakantie-uren op.

Ouderschapsverlof en andere verlofsoorten

Bij het opnemen van ouderschapsverlof is het belangrijk om rekening te houden met andere verlofsoorten, zoals zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- en pleegzorgverlof. Deze verlofsoorten kunnen het ouderschapsverlof beïnvloeden, maar het verlof loopt gewoon door, tenzij het wordt onderbroken of stopgezet.

Ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof

Als de werknemer tijdens het ouderschapsverlof zwangerschapsverlof opneemt, loopt het ouderschapsverlof gewoon door. De werknemer moet echter wel schriftelijk contact opnemen met de werkgever en het verzoek om het ouderschapsverlof te onderbreken of stopzetten indienen. De werkgever moet binnen vier weken reageren.

Ouderschapsverlof en adoptie- of pleegzorgverlof

Een vergelijkbare situatie geldt bij adoptie- of pleegzorgverlof. De werknemer moet schriftelijk contact opnemen met de werkgever en het verzoek indienen. De werkgever moet binnen vier weken reageren.

Wat als het ouderschapsverlof wordt onderbroken of stopgezet?

Als het ouderschapsverlof wordt onderbroken of stopgezet, blijft het recht op ouderschapsverlof bestaan, maar de planning wordt aangepast. De werknemer moet hierover contact opnemen met de werkgever en het verzoek indienen. De werkgever moet binnen vier weken reageren.

Wat gebeurt er met het restant aan ouderschapsverlof?

Als het ouderschapsverlof wordt onderbroken of stopgezet, blijft het restant aan ouderschapsverlof bestaan, mits de werknemer het verlof later opnieuw opneemt. Dit moet echter wel in overleg met de werkgever gebeuren. De werkgever mag het verzoek om het verlof te onderbreken of stopzetten niet weigeren, tenzij het bedrijf ernstig in de problemen raakt.

Ouderschapsverlof en IKB-budget

Bij het opnemen van ouderschapsverlof kan het IKB-budget beïnvloed worden. Bij onbetaald ouderschapsverlof bouwt de werknemer geen IKB-budget op. Bij betaald ouderschapsverlof kan het IKB-budget wel worden opgebouwd. Dit hangt af van de regelingen van de werkgever en de werknemer.

Ouderschapsverlof en pensioenopbouw

Tijdens het ouderschapsverlof verandert er niets aan de opbouw van het pensioen. P-Direkt houdt gewoon het werknemersdeel van de pensioenpremie in op het salaris. Dit geldt zowel voor betaald als onbetaald ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof en kinderopvangtoeslag

Het ouderschapsverlof kan ook invloed hebben op inkomensafhankelijke regelingen, zoals de kinderopvangtoeslag. Dit is belangrijk om te weten bij het opnemen van ouderschapsverlof, omdat dit invloed kan hebben op de toekomstige inkomensafhankelijke regelingen.

Conclusie

Ouderschapsverlof is een belangrijke regeling voor ouders die hun kinderen in de eerste jaren van het leven willen begeleiden. Het verlof kan zowel betaald als onbetaald zijn, en kan worden opgenomen in delen. Het is belangrijk om te weten dat het verlof niet automatisch wordt onderbroken of stopgezet, tenzij er specifieke omstandigheden zijn. In geval van onvoorziene omstandigheden, ziekte of de start van een ander verlof, kan het verlof tijdelijk worden onderbroken of stopgezet. De werknemer moet hierover schriftelijk contact opnemen met de werkgever, en de werkgever moet binnen vier weken reageren. Bij het opnemen van ouderschapsverlof is het belangrijk om rekening te houden met andere verlofsoorten, zoals zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- en pleegzorgverlof, en het IKB-budget.

Bronnen

  1. Manpower
  2. Ofhk
  3. Performa HR
  4. Hooglander Advocaten
  5. P-Direkt
  6. Zwangerschapsverlof pagina
  7. ManagementSite
  8. Rijksoverheid
  9. VGN
  10. Rijksoverheid
  11. Moa

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven