Ouderschap na scheiding: Ondersteuning en praktische stappen voor een betere omgang met kinderen
juli 1, 2025
Het begrip ouderschapsverlof is in de hedendaagse maatschappij van groot belang geworden, zowel voor de gezondheid van ouders als voor de opvoeding van kinderen. In het primair onderwijs is het zowel mogelijk om betaald als onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. In dit artikel worden de regels, voorwaarden en afspraken over onbetaald ouderschapsverlof in de CAO Primair Onderwijs uitgebreid besproken. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en bevat alleen feiten die in de geleverde gegevens staan vermeld.
In het primair onderwijs is de regeling rond ouderschapsverlof geregeld in de CAO (Collegiale Arbeidsovereenkomst). Hierin zijn zowel betaald als onbetaald ouderschapsverlof opgenomen, waarvan het onbetaald verlof een belangrijke rol speelt voor ouders die bijvoorbeeld geen of een laag salaris ontvangen. In dit artikel worden de regels en voorwaarden van onbetaald ouderschapsverlof in de CAO PO besproken, met aandacht voor de hoeveelheid uren, de geldende termijnen, en de vereisten voor het opnemen van het verlof. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en bevat alleen feiten die in de geleverde gegevens staan vermeld.
In de CAO Primair Onderwijs is het onbetaald ouderschapsverlof geregeld in overeenstemming met de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Hierin is vastgelegd dat een werknemer recht heeft op onbetaald ouderschapsverlof als hij of zij in een familierechtelijke betrekking staat tot een kind, of als het kind op hetzelfde adres woont en de verzorging en opvoeding van het kind duurzaam op zich heeft genomen. Daarnaast is het vereist dat de werknemer minimaal één jaar in dienst is bij de werkgever.
De hoeveelheid uren die een werknemer kan opnemen, is afhankelijk van de arbeidsduur per week. Voor een fulltime-werknemer is het maximum aantal uren onbetaald ouderschapsverlof 1.040 uur per kind. Dit aantal wordt bepaald door het aantal uren dat de werknemer per week werkt, en wordt naar rato van de werktijdfactor berekend. Bijvoorbeeld: bij een werktijd van 40 uur per week is het maximum onbetaald ouderschapsverlof 1.040 uur, terwijl bij een werktijd van 24 uur per week het maximum 624 uur is.
Bij het opnemen van betaald ouderschapsverlof wordt het maximum uren bepaald door de CAO. In de CAO PO is vastgelegd dat een werknemer per kind maximaal 415 uur betaald ouderschapsverlof kan opnemen. Dit is een aanvullende regeling bovenop de wettelijke regels, en geldt zowel voor het eerste als latere jaren van het kind.
De regeling voor het opnemen van betaald ouderschapsverlof is als volgt:
De regeling voor het opnemen van onbetaald ouderschapsverlof is gebaseerd op de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Hierin is vastgelegd dat een werknemer recht heeft op onbetaald ouderschapsverlof als:
De werknemer mag het onbetaald ouderschapsverlof opnemen tot het kind de leeftijd van acht jaar bereikt. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het onbetaald ouderschapsverlof niet automatisch wordt verlengd. Het moet dus expliciet worden aangevraagd.
Om het onbetaald ouderschapsverlof te kunnen opnemen, zijn er enkele voorwaarden die van toepassing zijn:
Tijdens het opnemen van onbetaald ouderschapsverlof vindt er geen opbouw van vakantieuren plaats. De vakantietoelage wordt gebaseerd op de gekorte bezoldiging. Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat het pensioen tijdens het verlof blijft opbouwen, mits het verlof op de juiste manier wordt opgenomen.
Tijdens het opnemen van onbetaald ouderschapsverlof is het niet toegestaan om tijdens de uren van het verlof betaalde arbeid te verrichten. Dit kan leiden tot de beëindiging van het ouderschapsverlof. Daarnaast geldt dat het verlof niet kan worden opgenomen na de achtste verjaardag van het kind. De werknemer moet dus rekening houden met de leeftijd van het kind bij het opnemen van het verlof.
Het opnemen van onbetaald ouderschapsverlof moet worden aangevraagd via het standaardformulier van de werkgever. De werknemer moet hierbij aangeven hoeveel uren hij of zij wil opnemen, en op welke tijdstippen. De werkgever heeft het recht om het verzoek af te wijzen, mits er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het verlof leidt tot bezettingsproblemen op de werkvloer.
De werknemer kan het verzoek om onbetaald ouderschapsverlof ook voor het einde van de opgegeven termijn beëindigen. De werkgever kan het verzoek afwijzen als hij of zij hierdoor schade ondervindt. Daarnaast is er een terugbetalingsverplichting in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld: als de werknemer binnen zes maanden na opname van het verlof ontslag neemt of overgaat op een deeltijdwerkzaamheden, dan moet het salaris dat is ontvangen voor het verlof worden terugbetaald.
In de CAO Primair Onderwijs is het onbetaald ouderschapsverlof geregeld in overeenstemming met de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Hierin is vastgelegd dat een werknemer recht heeft op onbetaald ouderschapsverlof als hij of zij in een familierechtelijke betrekking staat tot het kind, of het kind op hetzelfde adres woont en duurzaam de verzorging en opvoeding van het kind op zich heeft genomen. Het maximum aantal uren onbetaald ouderschapsverlof is afhankelijk van de arbeidsduur per week, en kan oplopen tot 1.040 uur per kind. Daarnaast is er een tijdsbepaling van acht jaar, waarbinnen het verlof kan worden opgenomen. De regels zijn duidelijk en zijn gebaseerd op de wettelijke richtlijnen en CAO-afspraken.
Het onbetaald ouderschapsverlof in de CAO Primair Onderwijs is een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden voor ouders. Het stelt ouders in staat om tijd te nemen voor hun kind, zonder dat hun loon wordt verlaagd. De regels zijn duidelijk en zijn gebaseerd op wettelijke richtlijnen en CAO-afspraken. Het is belangrijk dat ouders en werkgevers zich hierover goed informeren, zodat het verlof op de juiste manier kan worden opgenomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet