logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kostenverdeling bij co-ouderschap: normbedragen en praktijk

Bij co-ouderschap delen ouders de verantwoordelijkheden en kosten van hun kinderen. Dit geldt zowel voor financiële als voor zorg- en opvoedingskwesties. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe de kosten van het kind worden verdeeld, zodat zowel de ouders als het kind in het voordeel staan. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de regels, praktijk en mogelijke oplossingen bij de verdeling van kosten bij co-ouderschap.

Kostenverdeling: eigen kosten en te verdelen kosten

Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger. Het is bij co-ouderschap belangrijk dat je van tevoren afspreekt welke kosten je verdeelt en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder meebetaalt aan de dure smaak van de ander. Kosten zoals vakanties en uitstapjes kun je beter buiten de verdeling houden. Maak bij het verdelen onderscheid tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten

Eigen kosten zijn de kosten die elk huishouden voor zichzelf maakt. Denk aan de huur, telefoon en boodschappen. Deze kosten kunnen voor jullie als ex-partners flink verschillen, bijvoorbeeld door verschillen in inkomen en een ander uitgavepatroon. Eigen kosten zijn ook de uitgaven voor de kinderen die beide ouders doen. Bijvoorbeeld dubbel schoolmateriaal, speelgoed of een fiets.

Te verdelen kosten

Te verdelen kosten zijn uitgaven voor het kind die één ouder doet, zoals verzekeringen, abonnementen, contributies en schoolkosten. Deze kosten kunnen op drie manieren worden verdeeld: naar draagkracht, op basis van het inkomen van beide ouders, of op basis van de hoeveelheid tijd die het kind bij elke ouder doorbrengt.

Draagkracht en verdeling van kosten

De verdeling van kosten bij co-ouderschap gebeurt meestal evenredig op basis van het inkomen van beide ouders. Bijvoorbeeld, als de vader een inkomen heeft van €2000 en de moeder van €1000, dan draagt de vader 2/3 van de kosten en de moeder 1/3. Dit principe wordt vaak toegepast bij de berekening van de kinderalimentatie en het kindgebonden budget.

Tremanormen

De Tremanormen zijn een veelgebruikte maatstaf bij de bepaling van de bijdrage van iedere ouder. Op basis van hun inkomen wordt bepaald wat iedere ouder moet bijdragen aan de kosten van het kind. Dit geldt zowel voor de verblijfskosten als de verblijfsoverstijgende kosten.

Verdeling van verblijfskosten en verblijfsoverstijgende kosten

Bij co-ouderschap worden de kosten van het kind vaak onderverdeeld in verblijfskosten en verblijfsoverstijgende kosten. De verblijfskosten zijn de kosten die direct gerelateerd zijn aan het verblijf van het kind in een bepaalde woning. Dit omvat eten, drinken, energiekosten, huur en speelgoed. Deze kosten worden doorgaans gedragen door de ouder bij wie het kind op dat moment verblijft.

De verblijfsoverstijgende kosten zijn kosten die niet direct gerelateerd zijn aan de plaats waar het kind verblijft. Dit kunnen zijn: verzekeringen, abonnementen, contributies, schoolkosten, kleding en sportbenodigdheden. Deze kosten worden vaak anders verdeeld dan de verblijfskosten. Soms wordt er een zorgkorting toegepast, die het aandeel van de onderhoudsplichtige beïnvloedt. Bijvoorbeeld, bij een zorgkorting van 35% wordt het aandeel van de onderhoudsplichtige verminderd.

Belastingdienst en SVB

De Belastingdienst en SVB spelen hierbij een rol in de bepaling van de hoeveelheid toeslagen en de verdeling van de kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beoordeelt de aanvraag voor het splitsen van de kinderbijslag en bepaalt of beide ouders aan de voorwaarden voldoen. Dit omvat het daadwerkelijk delen van de zorg van de kinderen en een gelijke verdeling van de kosten.

Afspraken maken en samenwerken

Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van kosten. Dit kan helpen om conflicten te vermijden en het welzijn van de kinderen te waarborgen. Het is belangrijk om te overleggen over welke kosten worden verdeeld en welke niet. Een mediator kan helpen bij het vaststellen van de noodzaak en hoogte van eventuele alimentatie. Het inschakelen van een mediator of financieel adviseur kan helpen om tot duidelijke en eerlijke afspraken te komen over de kostenverdeling en alimentatie, waardoor conflicten worden verminderd en het welzijn van de kinderen voorop blijft staan.

Belastingregels en fiscale consequenties

Belastingregels hebben veel invloed op de berekening van kinderalimentatie, dus let goed op bij wijzigingen. Bijvoorbeeld, als de jongste 12 jaar oud wordt, valt de Inkomens Afhankelijke Combinatie Korting (ICK) weg. Verder vervalt het Kind Gebonden Budget (KGB) en de Alleenstaande Ouder Kop (AOK) bij de leeftijd van 18 jaar. Dit terwijl jullie zorgplicht als ouders wettelijk doorloopt tot hun 21ste levensjaar.

Rekening houden met de leeftijd van de kinderen

De behoefte is mede afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen in een gezin. De kosten voor één kind zijn relatief namelijk hoger dan de kosten voor meerdere kinderen. De NIBUD tabel geeft een overzicht van de normbedragen voor de kinderbehoefte. Het netto gezinsinkomen wordt vergeleken met deze tabel. Hoe hoger het gezinsinkomen, hoe meer geld er aan de kinderen wordt besteed. Verder wordt er in de tabel ook rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen en de hoeveelheid kinderen.

Samenwonen met een nieuwe partner

Eén van jullie gaat samenwonen met een nieuwe partner, die daardoor automatisch ook toeslagpartner wordt. Hierdoor kan het recht op toeslagen (KGB en AOK) geheel of gedeeltelijk komen te vervallen en daalt jouw netto inkomen. Wettelijk gezien daalt hierdoor ook de draagkracht voor kinderalimentatie. Moreel gezien is dit lastig te verdedigen, omdat de woonlast en huishoudkosten vaak ook gedeeld worden met de betreffende toeslagpartner.

Zorgkorting bij kinderalimentatie

Afhankelijk van hoe vaak je de kinderen verzorgt, maak je ook kosten in de eigen huishouding. Deze kosten moeten ook van jouw draagkracht voor de kinderen worden betaald. De zorgkosten worden van jouw aandeel in de kosten afgetrokken. Afhankelijk van hoe vaak je de zorg hebt voor de kinderen krijg je zorgkorting. Dit wordt berekend over de totale behoefte van de kinderen (aandeel ouders in de kosten van de kinderen):

  • 15% zorgkorting bij gemiddeld 1 dag in de week
  • 25% zorgkorting bij gemiddeld 2 dagen in de week
  • 35% zorgkorting bij gemiddeld 3 dagen of meer

Conclusie

Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van kosten. Dit kan helpen om conflicten te vermijden en het welzijn van de kinderen te waarborgen. Het is belangrijk om te overleggen over welke kosten worden verdeeld en welke niet. Een mediator kan helpen bij het vaststellen van de noodzaak en hoogte van eventuele alimentatie. Het inschakelen van een mediator of financieel adviseur kan helpen om tot duidelijke en eerlijke afspraken te komen over de kostenverdeling en alimentatie, waardoor conflicten worden verminderd en het welzijn van de kinderen voorop blijft staan.

Bronnen

  1. https://www.nibud.nl/onderwerpen/scheiden/co-ouderschap/
  2. https://www.nvvk.nl/page/1439/2020/07/21/Nieuwe-VTLB-calculator-kosten-co-ouderschap-en-autokosten-gewijzigd
  3. https://www.bureauwsnp.nl/vtlb/archief/vtlb-rapport-handboeken/vtlb-rapport-januari-2023/5/5-8-alimentatie-co-ouderschap/5-8-3-co-ouderschap-omgangsregeling/
  4. https://www.samenuiteen.nl/kinderalimentatie-berekenen
  5. https://kinderopvanglappelein.nl/blog/post/5351/kostenverdeling-bij-co-ouderschap-een-overzicht-van-regels-afspraken-en-praktijk/
  6. https://www.bollenvanscheppingen.nl/kinderalimentatie/
  7. https://www.scheidenmetaandacht.nl/kinderalimentatie-berekenen/
  8. https://babyhelp.nl/vraag-en-antwoord/welke-kosten-vallen-onder-kinderalimentatie-bij-co-ouderschap
  9. https://kinderopvanglappelein.nl/blog/post/4871/kostenverdeling-en-kinderalimentatie-bij-co-ouderschap/
  10. https://www.raadgeverbijscheiden.nl/kinderkosten-verdelen-bij-co-ouderschap-raadgever-bij-scheiden/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven