logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Wanneer is ouderschap goed genoeg?

In de wereld van opvoeding en ouderschap is het begrip “goed genoeg ouderschap” een veelvoorkomend en belangrijk concept. Het begrip is geïntroduceerd door de Britse kinderarts en psychoanalyticus Donald W. Winnicott en wordt vaak gebruikt om een vorm van ouderschap te beschrijven dat niet perfect is, maar wel voldoende is voor de ontwikkeling van het kind. In dit artikel bespreiden we wat goed genoeg ouderschap inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe ouders hiermee om kunnen gaan. We richten ons op feiten uit de bronnen en beoordelen hoe dit concept in de praktijk kan worden toegepast.

Wat is goed genoeg ouderschap?

Goed genoeg ouderschap is een concept dat aangeeft dat ouders niet perfect hoeven te zijn om hun kind te helpen zich te ontwikkelen. Volgens de bronnen is dit vorm van ouderschap een “proces dat op een adequate manier tegemoetkomt aan de behoeften van het kind, volgens bestaande culturele standaarden die kunnen veranderen van generatie tot generatie” (Hoghughi & Speight, 1998). Het gaat hierbij om het bieden van een stabiele, zorgzame en liefdevolle omgeving waarin het kind zich veilig voelt en zich kan ontwikkelen.

De term “goed genoeg” verwijst naar een bepaalde mate van flexibiliteit en realistische verwachtingen. Het is niet nodig dat ouders alles perfect doen, maar wel voldoende aandacht en ondersteuning bieden. Dit begrip is in veel bronnen terug te vinden, waaronder de bronnen van de Vries et al. (2005), die het onderscheid tussen goed ouderschap, goed genoeg ouderschap, problematisch ouderschap en tekortschietend ouderschap onderkent.

Goed genoeg ouderschap omvat volgens de bronnen drie belangrijke emotionele behoeften van het kind: - Liefde, zorg en verbintenis; - Controle en het consistent stellen van grenzen; - Stimulering van hun ontwikkeling (Hoghughi & Speight, 1998).

Goed genoeg ouderschap is belangrijk omdat het helpt bij het opbouwen van een gezonde ouder-kindrelatie. Dit begrip benadrukt dat het niet nodig is om perfect te zijn om een kind goed te kunnen opvoeden. In plaats daarvan is het belangrijk dat ouders een betrouwbare, betrokken en zorgzame omgeving bieden. Dit leidt tot een veilige gehechtheid, wat essentieel is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

Wat zijn de voorwaarden voor goed genoeg ouderschap?

Om te bepalen of een opvoedingsomgeving goed genoeg is, zijn er verschillende voorwaarden die in kaart moeten worden gebracht. De Vries et al. (2005) onderscheiden vier kwalificaties van ouderschap bij ouders met een verstandelijke beperking: - Goed ouderschap - Goed genoeg ouderschap - Problematisch ouderschap - Tekortschietend ouderschap (wanneer ouders hun kind verwaarlozen, mishandelen of onvoldoende ondersteunen).

Volgens de Engelse kinderarts en psychoanalyticus Donald W. Winnicott houdt de term ‘goed genoeg opvoederschap’ in: een stabiele, zorgzame en liefdevolle ‘bemoedering’ van het kind, waardoor die zich goed ontwikkelt (Winnicott, 1965, zoals beschreven door Hoghughi & Speight, 1998). Goed genoeg opvoederschap is volgens Hoghughi en Speight (1998, p.294) ‘een proces dat op een adequate manier tegemoetkomt aan de behoeften van het kind, volgens bestaande culturele standaarden die kunnen veranderen van generatie tot generatie’.

De 14 voorwaarden voor optimale ontwikkeling zijn als volgt: 1. Passende verzorging - Ouders zorgen voor de gezondheid en het lichamelijk welzijn van hun kind met onderdak, kleding, voeding en persoonlijke spulletjes. - Ouders hebben een inkomen om hierin te voorzien. - Ouders maken zich geen zorgen over hun vermogen om hun kind goed te verzorgen. 2. Veilige directe leefomgeving - Ouders beschermen hun kind tegen directe gevaren, zowel in de woning als in de buurt. - Er zijn geen directe gevaren, zoals onveilige situaties of schadelijke stoffen in de woning of de buurt. 3. Affectief klimaat - Er is een positieve, liefdevolle omgeving waarin het kind zich veilig voelt. - Ouders tonen actieve betrokkenheid en betrokkenheid bij het kind. 4. Ondersteunende flexibele opvoedingsstructuur - Er is een structuur die flexibel is en past bij de behoeften van het kind. - Ouders zijn bereid om hun opvoedingsstijl aan te passen aan de ontwikkeling van het kind. 5. Adequaat voorbeeldgedrag door ouders - Ouders laten gedrag, normen en waarden zien die het kind kan overnemen. 6. Interesse - Ouders tonen oprechte interesse in hun kind als persoon en in diens leefwereld. 7. Continuïteit en toekomstperspectief - Het kind heeft vertrouwen in de stabiliteit en aanwezigheid van de ouders. - Het ervaart een gevoel van veiligheid en een positief toekomstperspectief. 8. Veilige wijdere leefomgeving - De bredere omgeving (buurt en samenleving) waarin het kind opgroeit is veilig. - Er zijn geen bedreigingen voor de ontwikkeling van het kind, zoals criminaliteit, oorlog, natuurrampen, ziekten of andere risico’s. 9. Respect - De omgeving neemt de behoeften, wensen, gevoelens en verlangens van het kind serieus. - Het kind wordt niet gediscrimineerd op basis van achtergrond, etniciteit, religie en andere kenmerken. 10. Sociaal netwerk - Het kind en het gezin kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. 11. Educatie - Het kind krijgt toegang tot scholing en mogelijkheid om persoonlijkheid en talenten te ontplooien, bijvoorbeeld via sport of muziek. 12. Omgang met leeftijdgenoten - Het kind heeft de kans om met leeftijdsgenoten om te gaan in verschillende situaties die passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase. 13. Positief voorbeeldgedrag - Het kind heeft contact met andere kinderen en volwassenen die belangrijk gedrag, normen en waarden laten zien die het kan meenemen in de verdere ontwikkeling. 14. Stabiliteit in levensomstandigheden, toekomstperspectief. - Het kind heeft een stabiele omgeving waarin het zich kan ontwikkelen. - Er is een positief toekomstperspectief voor het kind.

Wat zijn de effecten van goed genoeg ouderschap op de ontwikkeling van kinderen?

Goed genoeg ouderschap heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Het helpt bij het opbouwen van een veilige gehechtheid, wat essentieel is voor het zelfvertrouwen en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Kinderen die in een veilige omgeving opgroeien, hebben voldoende vertrouwen in zichzelf en in hun ouders, wat een basis legt voor hun verdere ontwikkeling.

In de bronnen wordt ook benadrukt dat ouderschap een ideale academie is om authentiek leiderschap te ontwikkelen. Kinderen leren door te observeren en te imiteren wat hun ouders doen. Daarom is het belangrijk dat ouders positief gedrag laten zien, normen en waarden delen en hun kinderen helpen om zich te ontwikkelen.

Wat zijn de uitdagingen bij het omgaan met goed genoeg ouderschap?

Ouderschap is meer dan opvoeden alleen. Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. Voor mensen die een kind krijgen, verandert er veel. Veel verschillende factoren hebben invloed op het ouderschap, en op hoe ouders dit ouderschap beleven. Zoals het partnerschap, balans tussen werk en gezin, sociale contacten, de financiële situatie en levensvaardigheden van ouders.

Ontwikkeling kind en ouder Ook de ontwikkeling van het kind én die van de ouders hebben een wisselwerking op elkaar. En op de beleving van ouderschap. Als een ouder het ouderschap positief beleeft, heeft dit een positieve invloed op zijn vertrouwen, welzijn en opvoedgedrag. Dit heeft een positieve invloed op het welzijn van het kind en kan gedragsproblemen voorkomen.

Verwachtingen van ouders Ouders hebben voor het krijgen van een kind verwachtingen en een beeld van het ouderschap. De mate waarin deze verwachtingen realistisch zijn, staan in relatie tot het zelfvertrouwen van ouders. Als de beelden kloppen met de realiteit dan kennen ouders veel succesmomenten en groeien ze in hun zelfvertrouwen.

Andersom neemt het vertrouwen van de ouders af als de werkelijkheid anders blijkt te zijn. Een goede voorbereiding op het aanstaande ouderschap helpt om te gaan met de komende veranderingen. Wanneer ouders er bijvoorbeeld over durven te praten en onderling afspraken maken, kunnen zij beter anticiperen op de veranderingen die het krijgen van een kind met zich meebrengt.

Wat zijn de rol van de hulpverlening bij het beoordelen van goed genoeg ouderschap?

Bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen is er geregeld sprake van een jeugdbeschermingsmaatregel. Het roept de vraag op wanneer een opvoedingsituatie goed genoeg is. Om jeugdigen zich behoorlijk te kunnen laten ontwikkelen is het van belang dat ouders de juiste opvoedingsvaardigheden bezitten en de minimale randvoorwaarden bieden.

Hulpmiddelen bij het in kaart brengen en beoordelen van ouderschap Om de situatie in het gezin in kaart te brengen en te beoordelen of deze goed genoeg is, maakt de ambulant hulpverlener gebruik van verschillende bronnen. De belangrijkste bronnen zijn de gesprekken met de gezinsleden, waaronder de jeugdigen, en de observaties van de situatie en interactie in de eigen omgeving van het gezin. Ook is informatie van andere betrokkenen (netwerk, scholen, hulpverlening) bij het gezin en dossierinformatie van belang.

Daarnaast zijn er diverse vragenlijsten en instrumenten beschikbaar om het functioneren van een gezin op de verschillende dimensies van opvoedingscapaciteiten en gezins- en omgevingsfactoren in kaart te brengen en te beoordelen. Denk aan de veiligheid in het gezin, de zelfredzaamheid van het gezin, het gezinsfunctioneren en de opvoedingscompetenties van de ouders.

Wat zijn de aanbevelingen voor ouders bij het omgaan met goed genoeg ouderschap?

Goed genoeg ouderschap kan worden gerealiseerd door een aantal belangrijke aspecten te combineren. Hieronder staan enkele tips die ouders kunnen helpen om dit concept in de praktijk te brengen.

Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo. Het is belangrijk dat je verwachtingen passen bij de ontwikkeling van je kind. Fouten maken hoort erbij en je kind kan niet alles in één keer. Laat je kind ruimte om te leren, te experimenteren en te falen.

Een veilige ouder-kindrelatie is gebaseerd op vertrouwen. Dit vertrouwen ontstaat door sensitieve interacties waarin het kind zich veilig voelt. Een kind dat veilig gehecht is, heeft voldoende vertrouwen in zichzelf en in de ouder, wat een basis legt voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Het belonen van gedrag vergroot de kans dat je kind dit gedrag vaker laat zien. Geef je kind bijvoorbeeld een compliment wanneer het speelgoed heeft opgeruimd. Of moedig je kind aan bij het leren van nieuwe dingen.

Goed voor je zelf zorgen Geen enkele ouder is perfect. Opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Ouders die goed voor zich zelf zorgen en genoeg rust en ontspanning krijgen, kunnen makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar voor hun kinderen zijn.

Medeopvoeders in de omgeving Opvoeden gebeurt niet alleen in de thuissituatie. Kinderen hebben naast hun ouders ook te maken met andere personen die betrokken zijn bij de opvoeding, bijvoorbeeld familieleden, buren, de huisarts, de leerkracht en de medewerkers in de kinderopvang. Zij zijn in meer of mindere mate deel van de opvoedcontext van het gezin. Daarom is het belangrijk om als professional ook oog te hebben voor het informele en formele netwerk van ouders (Blokland, 2010).

Conclusie

Goed genoeg ouderschap is een belangrijk concept in de wereld van opvoeding en ouderschap. Het benadrukt dat ouders niet perfect hoeven te zijn, maar voldoende ondersteuning en zorg moeten bieden. Dit leidt tot een veilige ouder-kindrelatie, wat essentieel is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Goed genoeg ouderschap helpt bij het opbouwen van een realistisch beeld van de rol van de ouder en bevordert de ontwikkeling van de kinderen in een veilige en stimulerende omgeving.

Bronnen

  1. kinderopvanglappelein.nl
  2. nji.nl
  3. pjg.nu
  4. richtlijnenjeugdhulp.nl
  5. timmconsultancy.nl
  6. nji.nl
  7. nji.nl
  8. curess.nl
  9. nji.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven