logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Omgangsregeling en ouderschap: Wat Ouders moeten Weten

In de periode na een scheiding of uit elkaar gaan van ouders is het belangrijk dat de zorg voor het kind op een eerlijke en gezonde manier wordt geregeld. Een omgangsregeling is daarbij een belangrijk onderdeel. Deze regeling bepaalt hoe vaak de ouder met het kind contact heeft, wanneer dat contact plaatsvindt en waar het plaatsvindt. De wet stelt dat elk kind recht heeft op omgang met zijn ouders, ook al heeft deze geen gezag. Dit is een plicht voor de ouder om omgang te hebben met zijn kind. Het is belangrijk dat de ontwikkeling van de omgangsregeling in het belang is van het kind.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling is een regeling waarin is bepaald hoe vaak de ouder omgang heeft met het kind, wanneer de ouder omgang heeft met het kind en waar de ouder omgang heeft met het kind. De rechter kan in bepaalde situaties een omgangsregeling weigeren, bijvoorbeeld als het nadelig is voor het kind. Er zijn vier situaties waarin de rechter een verzoek tot omgang kan weigeren. Bijvoorbeeld als de ouder die omgang wil, hiertoe niet geschikt is of als het kind zelf bezwaar heeft tegen de omgang met de ouder.

De rol van de rechter bij omgangsregelingen

Bij het bepalen van de omgangsregeling staat het belang van de kinderen centraal. De rechter stelt vast wat in het belang van de kinderen is, en biedt kinderen vanaf 12 jaar de mogelijkheid om hun mening te geven. Dit gebeurt vaak via een kindgesprek, waarbij het kind de gelegenheid krijgt om aan de rechter te vertellen wat het vindt van mogelijke omgangsregelingen. De mening van het kind is echter niet doorslaggevend; de rechter weegt deze af tegen andere factoren.

Co-ouderschap en andere vormen van ouderschap

Co-ouderschap is geen wettelijke term, maar is de omschrijving van een gelijkwaardige verdeling van de zorg voor jullie kinderen. Bij co-ouderschap blijven de kinderen meestal 1 of 2 weken achter elkaar bij jou wonen en dezelfde periode bij je ex-partner. Als jullie voor co-ouderschap kiezen, kunnen jullie kind maar bij 1 van jullie ingeschreven worden en daar zijn hoofdverblijf heeft. Co-ouderschap is geschikt als jullie dicht bij elkaar wonen, jullie allebei evenveel in de zorg voor en opvoeding van de kinderen deden voordat jullie uit elkaar gingen en jullie het co-ouderschap allebei willen en kunnen.

Ouderschapsplan en omgangsregeling

Het maken van een ouderschapsplan is volgens de wet verplicht voor ouders die willen scheiden en kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar. Onderdeel van het ouderschapsplan is een zorgregeling of een omgangsregeling. Wanneer beide ouders gezag hebben over de kinderen spreekt men van een zorgregeling. Deze regeling gaat over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken. Wanneer een van de ouders het gezag heeft, is er sprake van een omgangsregeling voor de ouder die geen gezag heeft. Hierin staat hoe vaak deze ouder het kind ziet.

Problemen met de omgangsregeling

Als een van de ouders zich structureel niet houdt aan de afspraken, kan dit aanleiding zijn om de regeling juridisch te herzien. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling, verwaarlozing of verslaving bij een van de ouders. Ook kan de komst van een nieuwe partner invloed hebben op de dynamiek binnen het gezin en de omgangsregeling. Als er zorgen zijn over de veiligheid van het kind, kan de omgangsregeling tijdelijk of permanent aangepast worden.

Aanpassen van de omgangsregeling

Het aanpassen van een omgangsregeling kan op verschillende manieren. De meest praktische en harmonieuze manier is door gezamenlijk tot nieuwe afspraken te komen. Als beide ouders akkoord gaan, kunnen deze afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Het is aan te raden om de gewijzigde regeling op te nemen in het ouderschapsplan en deze te laten bekrachtigen door de rechter om juridische zekerheid te verkrijgen. Als ouders er samen niet uitkomen, kan een mediator helpen om een nieuwe regeling op te stellen. Mediation is vaak sneller, goedkoper en minder belastend dan een juridische procedure.

Communicatie tussen ouders

Goede communicatie tussen ouders is essentieel voor een goed functionerend ouderlijk gezag. Ouders moeten regelmatig met elkaar communiceren en belangrijke beslissingen samen nemen. Ook is het belangrijk dat ouders het contact met het kind positief stimuleren, ook al is dit in sommige gevallen erg moeilijk. Als het kind niet meer naar de andere ouder wil, is er iets aan de hand. Probeer duidelijk te krijgen wat de reden is. Bij jonge kinderen is dit vaak lastiger dan bij oudere kinderen. Als je dit duidelijk hebt, ga dan in gesprek met de andere ouder en probeer het samen op te lossen.

Belang van het kind

Het belang van het kind staat centraal bij elke beslissing over de omgangsregeling. De rechter stelt vast wat in het belang van de kinderen is, en biedt kinderen vanaf 12 jaar de mogelijkheid om hun mening te geven. Het is belangrijk dat ouders het kind helpen om zich te ontwikkelen met een vader en een moeder om zich heen. Ouders hebben het recht op een omgangsregeling met hun kind en je hebt als ouders de plicht om het contact met de andere ouder positief te stimuleren.

Bronnen

  1. Omgangsregeling
  2. Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap: Handleiding voor Ouders na Scheiding
  3. Omgangsregelingen en Co-ouderschap
  4. Omgangsregeling wordt niet nagekomen wat nu
  5. Als je kind niet naar de andere ouder wil
  6. Onder welke voorwaarden kun je als ouder een omgangsregeling weigeren
  7. Hoe kan een omgangsregeling aangepast worden
  8. Omgangsregeling en Co-ouderschap
  9. Welke vormen van ouderschap zijn er
  10. Niet communiceren wel co-ouderschap kan dat

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven