logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap: Handleiding voor Ouders na Scheiding

Naar het einde van een relatie is het belangrijk dat ouders in overleg komen om de financiële en emotionele gevolgen van een scheiding te beheren. Het Nibud biedt met het boekje Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap een handige gids met informatie over het opstellen van een geldplan, het regelen van alimentatie en het vaststellen van afspraken over co-ouderschap. Dit artikel bespreekt de belangrijkste thema’s en richtlijnen die in de bronnen worden genoemd, met name die van het Nibud.

Inleiding

De Nibud biedt ouders die gescheiden zijn of een co-ouderschap hebben, informatie over het regelen van financiële verantwoordelijkheden. Het boekje Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap helpt ouders bij het maken van een nieuwe alimentatieberekening en biedt de meest actuele informatie over de financiële gevolgen van een scheiding. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten behandeld zoals het verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie, het opstellen van een ouderschapsplan, het regelen van co-ouderschap en de rol van de rechter bij het vaststellen van alimentatiebedragen. Daarnaast worden praktische tips gegeven over het maken van een jaarbegroting en het beheren van huishoudelijke uitgaven.

Soorten Alimentatie

Er zijn twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Bij kinderalimentatie is het belangrijk dat ouders afspraken maken over de verdeling van de kosten van het opvoeden en onderhouden van hun kinderen. Als een kind bij één van de ouders woont, betaalt de andere ouder kinderalimentatie. De hoogte van het bedrag dat betaald moet worden, wordt bepaald door de rechter, tenzij ouders daar zelf afspraken over maken. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Partneralimentatie treedt op wanneer ex-echtgenoten elkaar onderhouden. De ex-partner die geen of nauwelijks inkomen heeft, kan partneralimentatie vragen. Dit kan alleen als ze getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Bij het vaststellen van partneralimentatie wordt rekening gehouden met de financiële draagkracht van de ex-partner die om partneralimentatie wordt gevraagd.

Ouderschapsplan en Co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders goede afspraken maken. Deze afspraken moeten onder andere het rooster, de woonafstand, de verdeling van taken, de verantwoordelijkheid voor de kinderen, de financiën en de communicatie tussen de ouders omvatten. De Nibud adviseert ouders om samen in overleg te gaan en opnieuw afspraken over de alimentatie te maken en een nieuwe begroting op te stellen.

Een ouderschapsplan is verplicht voor ouders die gescheiden zijn. Het bevat afspraken over de omgang met de kinderen, de verantwoordelijkheid voor het levensonderhoud en de manier waarop de ouders met elkaar communiceren. Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag dat betaald moet worden, tenzij ouders daar zelf afspraken over maken.

Alimentatie en Indexering

De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. Soms kan er ook daarna nog een onderhoudsplicht zijn, bijvoorbeeld als het kind gehandicpt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien. Het alimentatiebedrag wordt ieder jaar aangepast (indexering), zodat het meestijgt met de gemiddelde loonstijging. De minister van Justitie bepaalt rond november het percentage. Het is slim om je ex-partner op tijd op de hoogte te stellen van het nieuwe bedrag.

Financiële Afspraken en Begroting

Bij een scheiding is het belangrijk om een geldplan op te stellen. Dit helpt bij het bepalen van de inkomens en uitgaven van de ouders. Het Nibud adviseert ouders om samen in overleg te gaan en opnieuw afspraken over de alimentatie te maken en een nieuwe begroting op te stellen. Een jaarbegroting helpt bij het beheren van inkomens en uitgaven. Het Nibud biedt tools en richtlijnen om ouders te helpen bij het maken van een begroting.

Huishoudelijke Uitgaven en Kosten

Bij het opstellen van een begroting is het belangrijk om rekening te houden met huishoudelijke uitgaven. Hieronder vallen kosten voor voeding, huur, energie, verzekeringen, onderwijs en andere dagelijksse uitgaven. De Nibud biedt informatie over de kosten van huishoudelijke uitgaven en helpt bij het bepalen van de juiste bedragen.

Ondersteuning bij Financiële Afspraken

De Nibud biedt hulp bij het opstellen van een geldplan en helpt bij het bepalen van de juiste afspraken over alimentatie en co-ouderschap. Daarnaast biedt het informatie over de rol van de rechter bij het vaststellen van alimentatiebedragen. De Nibud adviseert ouders om samen in overleg te gaan en opnieuw afspraken over de alimentatie te maken en een nieuwe begroting op te stellen.

Conclusie

De Nibud biedt ouders die gescheiden zijn of een co-ouderschap hebben, informatie over het regelen van financiële verantwoordelijkheden. Het boekje Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap helpt ouders bij het maken van een nieuwe alimentatieberekening en biedt de meest actuele informatie over de financiële gevolgen van een scheiding. Het is belangrijk dat ouders goede afspraken maken over de verdeling van de kosten van het opvoeden en onderhouden van hun kinderen. Daarnaast is het belangrijk om een geldplan op te stellen en een begroting te maken om de financiële situatie in de gaten te houden.

Bronnen

  1. Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap
  2. Alimentatieservice - Co-ouderschap, kinderalimentatie en financien
  3. Nibud - Onderwerpen: Scheiden - Alimentatie
  4. Wikipedia - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting
  5. Boekwinkeltjes - Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap
  6. Nibud - Onderwerpen: Uitgaven - Huishoudelijke uitgaven
  7. Nibud - Onderwerpen: Scheiden - Co-ouderschap
  8. Nibud - Onderwerpen: Rondkomen - Plannen en begroten
  9. Nibud - Catalogus: Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap
  10. Nibud - Onderwerpen: Scheiden
  11. Boekenbalie - Geldwijzer Alimentatie en Co-ouderschap
  12. Nibud - Website

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven