Ouderschapsverlof 2024: Wat ouders moeten weten over de nieuwe regels
juli 1, 2025
Co-ouderschap wordt vaak gezien als een ideale oplossing voor gescheiden ouders, waarbij kinderen gelijkmatig tussen beide ouders worden verdeeld. Hoewel er ook voordelen zijn, zoals een betere relatie met beide ouders, kunnen er ook negatieve gevolgen zijn voor kinderen. In dit artikel worden de belangrijkste negatieve gevolgen van co-ouderschap besproken, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.
Een van de belangrijkste negatieve gevolgen van co-ouderschap is het ontstaan van emotionele en gedragsproblemen bij kinderen. Volgens bron 5 zijn de belangrijkste gevolgen van een scheiding voor kinderen op korte termijn emotionele problemen, zoals depressieve gevoelens, stress, loyaliteitsproblemen, gevoelens van angst, identiteitsproblemen en een laag zelfbeeld. Daarnaast kunnen kinderen ook gedragsproblemen krijgen, zoals agressie, criminaliteit, vandalisme, en riskante gewoonten, zoals roken, blowen, drugs- of alcoholgebruik.
Kinderen die in een co-ouderschap opgroeien, kunnen ook meer last hebben van schuldgevoelens. Ze denken vaak dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Dit is een zware last. Kinderen kunnen veel last hebben van deze gedachtes. Ze denken bijvoorbeeld: “Als ik me maar goed gedragen had, dan waren papa en mama vast niet gescheiden”. Kinderen gaan dan vaak ook alles doen om ervoor te zorgen dat het weer goed komt. Want als je iets veroorzaakt hebt, dan kan je het ook weer ongedaan maken. Kinderen luisteren dan bijvoorbeeld plotseling voorbeeldig.
Na een scheiding kunnen kinderen ook lichamelijke problemen krijgen. Volgens bron 3 kunnen kinderen last krijgen van buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, niet kunnen slapen. Dit kunnen gevolgen zijn na een scheiding. Bovendien kunnen kinderen ook problemen hebben met vriendschappen. Ze kunnen zich minder goed concentreren op het schoolwerk. Ze hebben minder ruimte in hun hoofd om te leren. Niet gek, want er verandert en speelt op zo’n moment heel veel in hun leven. Ook kan er boosheid en opstandig gedrag plaatsvinden op school.
Een ander nadeel van co-ouderschap is de logistieke belasting voor ouders én kinderen. Volgens bron 8 kan het wisselen tussen twee huizen voor jonge kinderen ingewikkelder zijn. Bijvoorbeeld: De zesjarige Isa woont de ene week bij haar vader in Haarlem en de andere bij haar moeder in Groningen. Wisselmomenten veranderen voortdurend en ze vergeet regelmatig spullen. Nogal vervelend voor Isa, het is al snel 2 uur reizen. Haar ouders krijgen steeds vaker woorden over wie wat vergeten is. De ouders van Isa lossen het graag op en besluiten de hulp van de mediator in te roepen die de scheiding heeft geregeld. Ze bespreken samen hoe ze het voor Isa makkelijker kunnen maken. Er komt een vaste checklist voor wisseldagen, een aantal dubbele spullen op beide adressen en een iets flexibelere overdracht als het kind moe is. De rust keert terug.
Kinderen willen na een scheiding meestal niemand teleurstellen. In situaties van co-ouderschap betekent dat soms dat ze zich anders gedragen bij de ene ouder dan bij de andere – of zelfs hun gevoelens wegstoppen. Volgens bron 8 kan dit voor kinderen erg belastend zijn. Ze moeten kiezen tussen de ouders en kunnen daardoor emotioneel gespannen raken.
Bij kinderen die al op de basisschool zitten, of op de middelbare school, komen vaak problemen op school voor rondom een scheiding. Volgens bron 3 zijn er vaak problemen met schoolprestaties. Door alle spanningen en emoties kunnen kinderen zich minder goed concentreren op het schoolwerk. Ze hebben minder ruimte in hun hoofd om te leren. Niet gek, want er verandert en speelt op zo’n moment heel veel in hun leven. Ook kan er boosheid en opstandig gedrag plaatsvinden op school.
Volgens bron 5 is er weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gescheiden opgroeien van broers of zussen. Wel blijkt dat broer- en zusrelaties beschermend kunnen werken tegen ontwikkelingsproblemen en dat zij steun kunnen vinden in gedeelde ervaringen. Het is belangrijk dat ouders ook rekening houden met de invloed van co-ouderschap op de relatie tussen broers en zussen.
Een slechte verstandhouding tussen de ouders kan de emotionele belasting verder vergroten. Als ouders ruzie maken of elkaar negatief beïnvloeden, kan dit een negatieve impact hebben op het welzijn van de kinderen. In extreme gevallen kunnen kinderen getuige zijn van ruzies of zelfs fysiek geweld. Bij het bepalen of co-ouderschap geschikt is, is het essentieel om de behoeften van het kind centraal te stellen.
Co-ouderschap kan ook invloed hebben op de financiële situatie van de ouders. Volgens bron 7 zijn de kosten hoger, omdat veel zaken dubbel aangeschaft moeten worden. Denk hierbij aan kleding e.d. bij de andere ouder. Ook kan de kostenverdeling een probleem vormen. Het is belangrijk om vooraf goed met elkaar af te spreken welke kinderkosten jullie gaan verdelen en hoe. Maak een verdeling voor de ‘eigen kosten’: kosten die jullie beiden voor de kinderen maken. Denk bijvoorbeeld aan vakanties, dagjes uit, dubbel schoolmateriaal en speelgoed. Daarnaast heb je de ‘te verdelen kosten’: uitgaven voor het kind die één ouder doet. Voorbeelden zijn verzekeringen voor de kinderen, abonnementen, kleding en schoolkosten. Maak heldere afspraken over wie welke betaalt.
Co-ouderschap kan ook invloed hebben op de stabiliteit en stabiliteit van de kinderen. Volgens bron 6 kunnen kinderen die opgroeien met co-ouderschap minder kans hebben op gedragsproblemen, zoals agressie en angst, omdat ze meer stabiliteit en ondersteuning hebben. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat het effect van co-ouderschap op kinderen sterk afhankelijk is van de omstandigheden en de manier waarop het wordt uitgevoerd. Slecht uitgevoerde co-ouderschapsregelingen kunnen leiden tot conflicten en spanningen, waardoor kinderen mogelijk schade oplopen.
Co-ouderschap kan zowel voordelen als nadelen hebben voor kinderen. Emotionele en gedragsproblemen, lichamelijke problemen, logistieke belasting, loyaliteitsconflicten, invloed op de schoolprestaties, invloed op de relaties met broers en zussen, invloed op de gezinsrelaties, invloed op de financiële situatie en invloed op de stabiliteit en stabiliteit van de kinderen zijn allemaal negatieve gevolgen van co-ouderschap. Het is belangrijk dat ouders rekening houden met deze aspecten bij de keuze voor co-ouderschap.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet