logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Betaald Ouderschapsverlof in Nederland: Wat Ouders Mogen Verwachten

In Nederland is het opnemen van ouderschapsverlof een belangrijk onderdeel van de balans tussen werk en gezin. De wetgeving rond het betaald ouderschapsverlof is sinds 2022 aangescherpt, met als doel om ouders meer ruimte te geven om zich te richten op hun gezin. De nieuwe wet, die op 2 augustus 2022 in werking is getreden, zorgt voor een betere verdeling van verantwoordelijkheden tussen vaders en moeders en maakt het voor ouders mogelijk om de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald te krijgen. Dit artikel legt uit wat er met deze wet is veranderd, welke rechten ouders hebben, en wat de gevolgen zijn voor werkgevers en werknemers.

Huidige Verlofrechten voor Ouders

In de huidige wetgeving hebben ouders reeds rechten op ouderschapsverlof. Volgens de Wet arbeid en zorg (WAZO) heeft een zwangere werknemer recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Na de geboorte heeft de partner van de moeder recht op 1 week geboorteverlof en 5 weken aanvullend geboorteverlof. Tijdens deze periode ontvangt de werknemer 100% van het loon bij het geboorteverlof en 70% bij het aanvullend geboorteverlof. Daarnaast hebben ouders rechten op 26 weken ouderschapsverlof, dat tot de achtste verjaardag van het kind kan worden opgenomen. Tot nu toe is dit verlof echter onbetaald.

De Europese Unie heeft in 2019 een richtlijn aangenomen met betrekking tot het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers. Op grond van deze richtlijn zijn lidstaten verplicht om 2 maanden geheel of gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof in te voeren. Nederland heeft hierop gereageerd met de Wet betaald ouderschapsverlof, die vanaf 2 augustus 2022 in werking is getreden. Deze wet stelt werkende ouders in staat om in ieder geval de eerste 9 weken van de 26 weken gedeeltelijk doorbetaald te krijgen.

Wat Verandert er met de Nieuwe Wet?

De nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof brengt meerdere belangrijke veranderingen met zich mee. De belangrijkste is dat ouders vanaf 2 augustus 2022 recht hebben op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Dit verlof kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind, en wordt door het UWV gedeeltelijk doorbetaald. De werknemer ontvangt 70% van het loon, met een maximum van 70% van het maximum dagloon. De werkgever kan hiervoor een vergoeding aanvragen bij het UWV.

De wet geldt voor zowel biologische ouders als adoptieouders of pleegouders. Bij adoptie of pleegzorg geldt het betaald ouderschapsverlof voor het eerste jaar dat het kind in het gezin is opgenomen en nog geen 8 jaar is. Dit geldt ook voor stiefkinderen, mits ze in het gezin wonen volgens de basisregistratie personen.

Hoe Werkt het Betaald Ouderschapsverlof?

De 9 weken betaald ouderschapsverlof moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De resterende 17 weken ouderschapsverlof blijven onbetaald, maar kunnen tot de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen. De werknemer kan het verlof opnemen in één keer of flexibel verdeeld over meerdere weken. Bijvoorbeeld 10 uur per week gedurende 9 weken of 20 uur per week gedurende 4,5 weken. De werkgever is verplicht om het verzoek om betaald ouderschapsverlof te ondersteunen en bij het UWV aan te vragen.

De uitbetaling van het betaald ouderschapsverlof gebeurt via het UWV. De werknemer heeft recht op een uitkering van 70% van het salaris, met een maximum van 70% van het maximum dagloon. De uitkering wordt door het UWV betaald, en de werkgever kan kiezen of hij het verlof doorbetaalt of wacht tot de uitkering is uitgekeerd. De uitkering wordt inclusief 8% vakantiebijslag verstrekt.

Wat is het Verschil Tussen Betaald en Onbetaald Ouderschapsverlof?

Tot nu toe was het ouderschapsverlof in Nederland voornamelijk onbetaald. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat ouders in ieder geval de eerste 9 weken van de 26 weken gedeeltelijk doorbetaald krijgen. Het resterende deel van het ouderschapsverlof blijft onbetaald, maar kan wel worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind. Dit verschil is belangrijk, omdat het betekent dat ouders nu in ieder geval de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof kunnen opnemen zonder dat hun inkomen wordt verminderd.

Wat Gebeurt er bij Adoptie of Pleegzorg?

Bij adoptie of pleegzorg heeft de adoptieouder of pleegouder ook recht op betaald ouderschapsverlof. Voor elk kind dat in het gezin is opgenomen, heeft de ouder recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Dit geldt ook voor stiefkinderen, mits ze in het gezin wonen volgens de basisregistratie personen. De 9 weken moeten worden opgenomen in het eerste jaar dat het kind in het gezin is opgenomen en nog geen 8 jaar is. De resterende weken kunnen opgenomen worden tot de achtste verjaardag van het kind, maar dan wel onbetaald.

Wat zijn de Gevolgen voor Werkgevers?

De nieuwe wet heeft ook gevolgen voor werkgevers. Ze moeten rekening houden met het feit dat werknemers nu recht hebben op betaald ouderschapsverlof. Werkgevers moeten het verzoek om betaald ouderschapsverlof ondersteunen en bij het UWV aanvragen. Ze moeten ook rekening houden met de administratie van het verlof, waaronder de inkomensverhouding, de premies en de vakantiebijslag.

De wet stelt ook dat werkgevers een vergoeding kunnen aanvragen bij het UWV voor het doorbetalen van het betaald ouderschapsverlof. Dit geldt ook voor directeur-grootaandeelhouders. Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers rekening houden met de werknemers en hun gezinssituatie, en dat ze flexibel zijn in het opnemen van het verlof.

Wat is de Invloed op de Werkgevers en Werknemers?

De nieuwe wet heeft zowel positieve als negatieve gevolgen voor werkgevers en werknemers. Voor werkgevers kan het verlof invloed hebben op de productiviteit en het personeelsbeleid. Daarnaast moet de administratie van het verlof worden bijgehouden, wat extra werk kan opleveren. Voor werknemers is het verloof een belangrijke kans om tijd te nemen voor hun gezin en hun eigen welzijn. Het verloof helpt bij het opbouwen van een betere balans tussen werk en privéleven.

Wat is de Invloed op de Geschiedenis van het Ouderschapsverlof?

De invoering van het betaald ouderschapsverlof is een belangrijke stap in de geschiedenis van het ouderschapsverlof in Nederland. Tot nu toe was het verloof meestal onbetaald, wat betekende dat niet iedereen zich het opnemen van verloof kon veroorloven. De nieuwe wet maakt het voor ouders mogelijk om de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald te krijgen, wat helpt bij het opbouwen van een betere balans tussen werk en gezin.

Conclusie

De nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof brengt belangrijke veranderingen met zich mee. Ouders hebben nu recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof, dat kan worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Dit verlof wordt door het UWV gedeeltelijk doorbetaald, met een maximum van 70% van het maximum dagloon. De resterende weken blijven onbetaald, maar kunnen wel worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind. De wet geldt ook voor adoptieouders en pleegouders, en is een belangrijke stap in de balans tussen werk en gezin.

Bronnen

  1. De nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof op een rij
  2. Wat is typisch Nederlands?
  3. Het combineren van werk en ouderschap
  4. Betaald ouderschapsverlof in de salarisadministratie
  5. Betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022
  6. Wet van 13 oktober 2021 tot wijziging van de Wet arbeid en zorg
  7. Betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022
  8. Is het Nederlandse of Nederlands?
  9. Nieuwe wetgeving per 1 augustus 2022
  10. Wet betaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
  11. Ouderschapsverlof, wat verandert er op 2 augustus 2022?
  12. Wanneer heb ik recht op betaald ouderschapsverlof?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven