Ouderschapsverlof tot 8 jaar: regels, voordelen en uitvoering
juli 1, 2025
Bij de geboorte van een baby is de gezondheid van het kind van groot belang. In Nederland wordt standaard vitamine K toegediend aan pasgeboren baby’s, zowel via injectie als via druppels. Dit is een maatregel om ernstige bloedingen te voorkomen, die kunnen ontstaan door een tekort aan vitamine K. In dit artikel wordt ingegaan op de rol van vitamine K in de gezondheid van pasgeboren baby’s, de aanbevelingen van gezondheidsinstellingen, de voordelen en risico’s van vitamine K-toediening, en de keuzes die ouders kunnen maken.
Vitamine K is een essentiële vitamin die nodig is voor een goede bloedstolling. Het helpt bij het aanmaken van stollingsfactoren in het bloed, die nodig zijn om bloedingen te voorkomen. Bij pasgeboren baby’s is het lichaam nog niet in staat om voldoende vitamine K aan te maken, en de placenta kan deze vitamin niet goed doorgeven. Daardoor is er een tekort aan vitamine K bij pasgeboren baby’s, wat kan leiden tot ernstige bloedingen.
De Gezondheidsraad adviseert dat pasgeboren baby’s direct na de geboorte vitamine K krijgen. Dit is een standaardmaatregel, zowel voor borstgevoede als flesgevoede baby’s. Voor borstgevoede baby’s wordt aanbevolen om vanaf dag 8 tot en met week 12 dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Dit is nodig omdat borstvoeding relatief weinig vitamine K bevat.
De rol van vitamine K bij pasgeboren baby’s is van cruciaal belang. Het helpt bij het voorkomen van ernstige bloedingen, die kunnen ontstaan als gevolg van een tekort aan vitamine K. In de eerste weken na de geboorte kan een tekort aan vitamine K leiden tot bloedingen, die zowel vroeg als later kunnen voorkomen. Dit is een ernstig risico, vooral bij baby’s die niet voldoende vitamine K krijgen.
De Gezondheidsraad adviseert dat alle baby’s direct na de geboorte vitamine K krijgen. Dit is een standaardmaatregel, zowel voor borstgevoede als flesgevoede baby’s. Voor borstgevoede baby’s wordt aanbevolen dat ouders vanaf dag 8 tot en met week 12 dagelijks 150 microgram vitamine K geven. Dit is nodig omdat borstvoeding relatief weinig vitamine K bevat.
Vitamine K wordt meestal via druppels toegediend aan pasgeboren baby’s. Deze druppels worden meestal via een lepel of pipet gegeven. De hoeveelheid druppels kan variëren per merk, maar is meestal aangegeven op de verpakking. Voor veel merken komt het neer op zo’n 5 druppels per dag.
Bij de keuze van vitamine K-druppels is het belangrijk om te kiezen voor een zuiver, natuurlijk product zonder toevoegingen. Er zijn verschillende merken beschikbaar, waaronder Vitamine K & D Baby en Laveen. Deze druppels bevatten vaak vitamine K1, die afkomstig is van plantaardige bronnen, zoals korstmos.
De voordelen van vitamine K-toediening zijn duidelijk. Het helpt bij het voorkomen van ernstige bloedingen, die kunnen ontstaan door een tekort aan vitamine K. Daarnaast draagt vitamine K bij aan de gezondheid van botten en tanden, en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen.
De Gezondheidsraad adviseert dat pasgeboren baby’s direct na de geboorte vitamine K krijgen. Dit is een standaardmaatregel, zowel voor borstgevoede als flesgevoede baby’s. Voor borstgevoede baby’s wordt aanbevolen dat ouders vanaf dag 8 tot en met week 12 dagelijks 150 microgram vitamine K geven. Dit is nodig omdat borstvoeding relatief weinig vitamine K bevat.
Hoewel vitamine K-toediening veel voordelen heeft, zijn er ook risico’s. De kritische verloskundige schrijft dat de kans op kanker met synthetische vitamine K groter zou kunnen zijn dan de kans op een bloeding zonder vitamine K. Daarnaast kan het toedienen van synthetische vitamine K leiden tot beschadiging van het beschermlaagje in de darmen.
Het is daarom belangrijk om een natuurlijk product te kiezen, dat beter door het lichaam wordt opgenomen. Er zijn verschillende merken beschikbaar, waaronder Vitamine K & D Baby en Laveen. Deze druppels bevatten vaak vitamine K1, die afkomstig is van plantaardige bronnen, zoals korstmos.
Naast vitamine K speelt vitamine D ook een belangrijke rol bij de gezondheid van pasgeboren baby’s. Het is nodig voor de opbouw en ontwikkeling van het skelet van kinderen. Echter zijn pasgeboren baby’s nog niet in staat om voldoende vitamine D uit hun voeding of zonlicht te verkrijgen. Dit is de reden waarom de Gezondheidsraad suppletie met vitamine D aanraadt.
De Gezondheidsraad adviseert dat kinderen tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag moeten innemen. Dit is nodig om calcium uit de voeding op te nemen en om het immuunsysteem te versterken. Vitamine D is ook belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Voor veel pasgeboren baby’s is de combinatie van vitamine K en D belangrijk. Dit is vooral van toepassing op de eerste 12 weken van het leven. De Gezondheidsraad adviseert dat pasgeboren baby’s direct na de geboorte vitamine K krijgen, en dat borstgevoede baby’s vanaf dag 8 tot en met week 12 dagelijks 150 microgram vitamine K geven. Daarnaast wordt aanbevolen dat kinderen tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag innemen.
Er zijn verschillende combinaties beschikbaar, waaronder Vitamine K & D Baby. Deze combinatie bevat zowel vitamine K als D in de juiste hoeveelheid, en is ideaal voor de eerste 12 weken van het leven.
De Gezondheidsraad adviseert dat alle baby’s direct na de geboorte vitamine K krijgen. Dit is een standaardmaatregel, zowel voor borstgevoede als flesgevoede baby’s. Voor borstgevoede baby’s wordt aanbevolen dat ouders vanaf dag 8 tot en met week 12 dagelijks 150 microgram vitamine K geven. Dit is nodig omdat borstvoeding relatief weinig vitamine K bevat.
De Gezondheidsraad adviseert ook dat kinderen tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag innemen. Dit is nodig om calcium uit de voeding op te nemen en om het immuunsysteem te versterken. Vitamine D is ook belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Voor ouders die geen vitamine K-druppels willen geven, zijn er alternatieven. Een van de opties is om tijdens de zwangerschap en borstvoeding voldoende vitamine K te krijgen via voeding. Dit kan bijdrragen aan een hogere vitamine K-voorraad in de borstvoeding.
Daarnaast is er ook de keuze om de navelstreng te laten uitkomen. Dit kan helpen bij het opbouwen van een betere vitamine K-voorraad bij de baby. Het is echter belangrijk om dit te bespreken met de verloskundige of gynaecoloog.
Vitamine K is essentieel voor de gezondheid van pasgeboren baby’s. Het helpt bij het voorkomen van ernstige bloedingen, die kunnen ontstaan door een tekort aan vitamine K. De Gezondheidsraad adviseert dat alle baby’s direct na de geboorte vitamine K krijgen, en dat borstgevoede baby’s vanaf dag 8 tot en met week 12 dagelijks 150 microgram vitamine K geven. Daarnaast wordt aanbevolen dat kinderen tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag innemen. Het is belangrijk om een natuurlijk product te kiezen, dat beter door het lichaam wordt opgenomen. Er zijn verschillende merken beschikbaar, waaronder Vitamine K & D Baby en Laveen. Deze druppels bevatten vaak vitamine K1, die afkomstig is van plantaardige bronnen, zoals korstmos.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet