Ouderschap na scheiding: de invloed van een stabiele omgeving op kinderen in Drenthe
juli 1, 2025
Natuurlijk ouderschap, ook wel ‘natural parenting’, is een vorm van opvoeding waarbij ouders proberen hun kind zo natuurlijk mogelijk te laten groeien, met als doel het voldoen aan de natuurlijke behoeften van het kind. Een van de belangrijkste aspecten van dit opvoedingsstijl is het slapen van het kind. In veel gevallen wordt er gekozen voor samen slapen, waarbij het kind overdag en ’s nachts bij de ouders in bed ligt. In dit artikel worden de voordelen, risico’s en aanbevelingen van het overtuigend natuurlijke slapen van een kind behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.
De bronnen tonen aan dat het overtuigend natuurlijk slapen van een kind, met name overdag, een belangrijk onderdeel is van het natuurlijke ouderschap. Ouders die voor dit model kiezen, willen hun kind zo veel mogelijk bij zich houden en voldoen aan de natuurlijke behoeften van het kind. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van draagdoeken, waarin het kind kan slapen. Dit helpt om de nabijheid te behouden en het gevoel van veiligheid te versterken.
Een van de belangrijkste voordelen van het overtuigend natuurlijke slapen is dat het de slaap van zowel ouders als kinderen kan verbeteren. Door de nabijheid van de moeder hoeven baby’s niet volledig wakker te worden om een reactie te krijgen, waardoor ze minder vaak huilen. Moeders kunnen hun kind verzorgen voordat zij of het kind volledig wakker is, wat resulteert in een betere nachtrust voor beiden. Ook kan het slapen bij de ouders helpen bij het borstvoeden, omdat het gemakkelijker is om het kind ’s nachts de borst te geven.
Hoewel samen slapen veel voordelen heeft, zijn er ook veiligheidsaspecten die in de gaten moeten worden gehouden. De bronnen waarschuwen voor het gebruik van te veel kussens, dekens of andere voorwerpen in het bed van het kind, omdat dit het risico op wiegedood kan vergroten. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat het kind niet in een apart bedje of op een matras op de vloer ligt, tenzij dit veilig is en goed gecertificeerd is.
Er zijn ook verschillende manieren om samen te slapen. Sommige ouders kiezen ervoor om het kind de hele nacht in hun bed te laten slapen, terwijl anderen ervoor kiezen om het kind overdag in een eigen ledikant te laten slapen en ’s nachts bij zich te nemen. Een andere optie is het gebruik van een aanleunbedje (co-sleeper), een bedje dat aan het ouderlijk bed bevestigd is zonder hek ertussen. Uiteindelijk is het belangrijk om een oplossing te vinden die past bij de behoeften van zowel ouders als kind.
De bronnen laten ook zien dat het overgaan van 2 naar 1 slaapje een veel voorkomende fase is in de ontwikkeling van een kind. Veel ouders signaleren rond de 12 maanden dat hun kind minder behoefte lijkt te hebben aan slaap. Een reactie hierop is dat ze het ochtenddutje laten vallen, omdat ze denken dat hun kind geen twee dutjes meer nodig heeft. Rond de 12 maanden vindt er echter ook een slaapregressie plaats, die de slaap van je kind flink kan verstoren.
De overgang van 2 naar 1 slaapje moet geleidelijk en met veel aandacht gebeuren. Het is belangrijk om flexibel te zijn met deze dut in de ochtend. In veel gevallen is je kind nog niet toe aan slechts 1 dutje overdag, maar is deze slaapregressie de reden dat je kind slechter slaapt. Bouw dus niet te snel af naar een slaapje overdag, maar doe dit geleidelijk. In de bronnen wordt aangeraden om het ochtenddutje steeds korter te maken en tegelijkertijd de middagdut eerder te laten beginnen.
Er zijn verschillende manieren om met slaapproblemen om te gaan. Sommige kinderen worden juist rustig door ingebakerd te worden. Er zijn verschillende methodes; van inbakeren met doeken, tot eenvoudige inbakerzakken, een alternatief op de slaapzakken maar dan zodat je kind zichzelf niet wakker kan slaan en meer geborgenheid voelt.
Bij het opbouwen van een slaapritme is het belangrijk om een rustige omgeving te creëren. Laat het kind eerst tot rust komen, zorg dat er geen boertjes meer vastzitten of dat een broertje of zusje net een kietelsessie heeft gehouden, en leg het kind rustig in zijn bedje. Geluiden om de baby heen, zoals stofzuigen, kan soms juist geruststellend werken omdat ze zo horen dat ze toch niet alleen zijn.
Veilig samen slapen is een veelgebruikte term die verwijst naar het slapen van een kind in hetzelfde bed als de ouders. De bronnen tonen aan dat dit een veelvoorkomende praktijk is in veel culturen wereldwijd. In veel landen is het normaal dat moeders en kinderen in dezelfde ruimte slapen en een bed delen. Dit is een traditionele praktijk die vaak verbonden is met de behoefte aan nabijheid en de instinctieve bescherming van het kind.
In Nederland hebben de meeste kinderen vanaf het prille begin een eigen kamer. Dat is niet overal zo. Bedsharing (samen slapen) komt in niet-westerse culturen heel veel voor. Sterker nog: in de meeste culturen wordt een kind laten slapen zonder zijn moeder gezien als misbruik en verwaarlozing. De moderne westerse gewoonte om kinderen alleen te laten slapen is eerder uitzondering dan regel.
Natuurlijk ouderschap en het overtuigend natuurlijk slapen van een kind zijn belangrijke onderdelen van de opvoeding. De bronnen laten zien dat het overtuigend natuurlijk slapen van een kind, met name overdag, een belangrijk onderdeel is van het natuurlijke ouderschap. Ouders die voor dit model kiezen, willen hun kind zo natuurlijk mogelijk laten groeien, met als doel het voldoen aan de natuurlijke behoeften van het kind.
Het overgaan van 2 naar 1 slaapje is een veel voorkomende fase in de ontwikkeling van een kind. De bronnen tonen aan dat de overgang van 2 naar 1 slaapje geleidelijk en met veel aandacht moet gebeuren. Het is belangrijk om flexibel te zijn met deze dut in de ochtend. In veel gevallen is je kind nog niet toe aan slechts 1 dutje overdag, maar is deze slaapregressie de reden dat je kind slechter slaapt.
Veilig samen slapen is een veelgebruikte term die verwijst naar het slapen van een kind in hetzelfde bed als de ouders. De bronnen tonen aan dat dit een veelvoorkomende praktijk is in veel culturen wereldwidel. In veel landen is het normaal dat moeders en kinderen in dezelfde ruimte slapen en een bed delen. Dit is een traditionele praktijk die vaak verbonden is met de behoefte aan nabijheid en de instinctieve bescherming van het kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet