logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap registreren: Wat moet je weten?

Co-ouderschap is een veelvoorkomende vorm van ouderschap na een scheiding of het beëindigen van een relatie. Hierbij delen de ouders de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. In tegenstelling tot een beperkte omgangsregeling, waarbij het kind meestal bij één ouder woont, is bij co-ouderschap het kind ongeveer evenveel tijd bij beide ouders. Dit vereist een goed georganiseerd plan, waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van de zorg, het gebruik van toeslagen en de financiële verantwoordelijkheden. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van co-ouderschap besproken, waaronder de registratie, de administratie, en de invloed op de financiële situatie van de ouders.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een regeling waarbij de ouders van een kind gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen voor de verzorging en opvoeding van hun kind. Dit houdt in dat het kind ongeveer evenveel tijd doorbrengt in de woningen van beide ouders. De term ‘co-ouderschap’ verwijst naar de gelijke verdeling van de verantwoordelijkheden, maar het hoeft niet altijd precies 50/50 te zijn. De precieze verdeling wordt bepaald door het ouderschapsplan, een overeenkomst waarin afspraken worden gemaakt over de omgang, de kosten en de verantwoordelijkheden.

De term ‘co-ouderschap’ is geen juridische term, maar het verwijst naar een praktijk waarin ouders samenwerken in het belang van hun kind. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de kinderen om de beurt bij de vader of moeder wonen, of dat ze op verschillende dagen bij verschillende ouders zijn. Het is belangrijk dat beide ouders goed met elkaar kunnen overleggen en bereid zijn om hun verantwoordelijkheden te delen.

Registratie van co-ouderschap

Hoewel er geen specifieke registratie van co-ouderschap als zodanig is, is het belangrijk om de juiste administratieve stappen te nemen om de co-ouderschapsregeling te laten erkennen door verschillende instanties, zoals de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het is cruciaal om af te spreken op welk adres de kinderen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit adres heeft fiscale gevolgen. In principe kan het kind maar op één adres ingeschreven staan. Bij co-ouderschap, waarbij de kinderen ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen, is het vaak voordelig om het kind in te schrijven bij de ouder met het laagste inkomen, om zo meer kans te maken op regelingen of een hoger bedrag aan toeslagen.

De registratie van co-ouderschap gebeurt vaak via het ouderschapsplan, een document dat door beide ouders wordt opgesteld. Dit plan moet afspraken bevatten over de zorg en opvoeding van het kind, de omgangsregeling, de kostenverdeling en andere belangrijke onderwerpen. Het is belangrijk dat het ouderschapsplan duidelijk en overzichtelijk is, zodat de ouders en andere betrokken partijen hierover kunnen overleggen.

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

Een ouderschapsplan is een belangrijk document dat afspraken bevat over de verdeling van de zorg, de omgang met het kind, de kostenverdeling en andere relevante onderwerpen. Het is wettelijk verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag), evenals voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

In het ouderschapsplan staan in ieder geval afspraken over:

  • De betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan.
  • Hoe de zorg en opvoeding verdeeld worden (zorgregeling) of de omgang met het kind wordt geregeld (omgangsregeling).
  • Hoe en hoe vaak de ouders informatie delen over hun kind.
  • Hoe de ouders samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze.
  • De kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Daarnaast kunnen ouders ook andere afspraken opnemen in het ouderschapsplan, zoals regels over bedtijden, huiswerk of straffen. Ook kan worden aangegeven op welk adres het kind wordt ingeschreven bij de gemeente. Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan, zodat zij ook hun mening kunnen geven.

Financiële aspecten van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft aanzienlijke financiële implicaties. Verschillende toeslagen en uitkeringen kunnen worden beïnvloed door de co-ouderschapsregeling. Bijvoorbeeld:

  • Kinderbijslag: De kinderbijslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind is ingeschreven. Bij co-ouderschap kunnen de ouders overeenkomen om de kinderbijslag te verdelen. De SVB geeft aan de Dienst Toeslagen door wie de aanvrager van de kinderbijslag is.
  • Kinderopvangtoeslag: Als beide ouders gebruikmaken van kinderopvang, kunnen zij in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk dat beide ouders een eigen contract afsluiten met de kinderopvang en dat zij het eigen deel van de opvangkosten betalen. Zij kunnen dan afzonderlijk kinderopvangtoeslag aanvragen voor het aantal uren dat het kind bij hen in opvang is.
  • Huurtoeslag: Beide ouders kunnen hun kinderen laten meetellen als medebewoner. Hierdoor kan het huurtoeslagbedrag hoger zijn. Het maakt niet uit op welk adres de kinderen ingeschreven staan.
  • Inkomenafhankelijke combinatiekorting (ICK): Deze korting is van toepassing als het kind jonger is dan twaalf jaar en de ouder werkt. Een belangrijke voorwaarde is dat het kind doorgaans minimaal drie dagen per week bij de ouder verblijft.

Afspraken maken in het ouderschapsplan

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken in het ouderschapsplan. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap of als je gaat ‘scheiden van tafel en bed’. Als je duidelijke afspraken maakt in het ouderschapsplan, kan dat veel ruzie voorkomen. De wet stelt wel een aantal minimumeisen. De volgende afspraken moeten er in ieder geval in staan:

  • Hoe jullie de zorg en opvoeding en de omgang met de kinderen regelen.
  • Hoe jullie communiceren over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld de schoolkeuze.
  • Hoe jullie de kosten regelen van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie).

Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit gaan doen.

Aanpassen van het ouderschapsplan

Als de omstandigheden veranderen, kan het nodig zijn om het ouderschapsplan aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werkgelegenheid van een ouder verandert, of als de kinderen ouder worden en hun behoeften veranderen. In overleg met de andere co-ouder mag je eerdere afspraken aanpassen. Je maakt dan een nieuw ouderschapsplan. Of je vult het bestaande ouderschapsplan aan.

Als je er samen niet uit komt, is het raadzaam om een mediator te raadplegen. Een mediator kan helpen om een rechtszaak te voorkomen en kan je begeleiden bij het opstellen van het ouderschapsplan. De kosten hiervoor betaal je als ouders zelf. Als je weinig inkomen hebt, kun je een tegemoetkoming in deze kosten krijgen. Dat kan via de Wet op de Rechtsbijstand (WRb).

Wat als je er samen niet uit komt?

Als de ouders niet kunnen overleggen over de inhoud van het ouderschapsplan, kan de rechter jullie doorverwijzen naar een mediator. Je kunt natuurlijk ook zonder tussenkomst van de rechter gebruik maken van een mediator. De kosten hiervoor betaal je als ouders zelf. Als je weinig inkomen hebt, kun je een tegemoetkoming in deze kosten krijgen. Dat kan via de Wet op de Rechtsbijstand (WRb). Meer informatie vind je op de website van het Juridisch loket.

Belangrijke punten bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de zorg, de kosten en de communicatie tussen de ouders. Het is belangrijk dat beide ouders bereid zijn om flexibel te zijn en samen te werken in het belang van de kinderen. Daarnaast is het belangrijk om een goed georganiseerd plan te hebben, waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Dit helpt om verwarring en onenigheden te voorkomen.

Conclusie

Co-ouderschap is een belangrijke regeling voor ouders die gescheiden zijn of hun relatie hebben beëindigd. Het vereist een goed georganiseerd plan, waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van de zorg, de kosten en de communicatie tussen de ouders. De registratie van co-ouderschap is belangrijk, zodat de regeling wordt erkend door verschillende instanties. Daarnaast zijn er veel financiële aspecten van co-ouderschap, waaronder de kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en huurtoeslag. Het is belangrijk dat ouders duidelijke afspraken maken in het ouderschapsplan, zodat de kinderen het beste mogelijke ondersteuning krijgen.

Bronnen

  1. Waar gaan de kinderen wonen?
  2. MS en ouderschap: Uitdagingen, oplossingen en ondersteuning voor gezinnen
  3. Hoe zit het met de inkomensafhankelijke combinatiekorting?
  4. Planning: wanneer bij welke ouder?
  5. De kinderbijslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind is ingeschreven
  6. Wat moet er in een ouderschapsplan staan?
  7. Ouderschap na scheiding
  8. Co-ouderschap en de wet
  9. Financiële aspecten van co-ouderschap
  10. Verschillende vormen van ouderschap
  11. Co-ouderschap: wat is het?
  12. Hoe regelt u dat?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven