logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap en mondelinge overeenkomsten: Wat ouders moeten weten

Co-ouderschap is een veelbesproken onderwerp geworden in de context van scheidingen en het beëindigen van relaties. Het gaat hierbij om een vorm van ouderschap waarbij beide ouders, ook na een scheiding, gezamenlijk en gelijkwaardig de zorg voor hun kinderen blijven dragen. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van co-ouderschap, de rol van mondelinge overeenkomsten, en praktische overwegingen die ouders moeten nemen om een succesvol co-ouderschap te realiseren.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat beide ouders, ondanks het beëindigen van hun relatie, gelijkwaardig de zorg voor hun kinderen blijven delen. Dit betekent dat kinderen ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen en dat beide ouders betrokken blijven bij de opvoeding en verzorging. De verdeling hoeft niet per se 50/50 te zijn; een 30/70 verdeling kan ook als co-ouderschap worden beschouwd, afhankelijk van de omstandigheden en de haalbaarheid voor beide ouders. Het is essentieel dat ouders in staat zijn tot goed overleg om een co-ouderschap succesvol te laten verlopen.

Mondelinge overeenkomsten en hun betekenis

Bij het opstellen van een co-ouderschapsregeling spelen mondelinge overeenkomsten een belangrijke rol. Deze overeenkomsten kunnen ontstaan tijdens gesprekken tussen ouders, maar ook tijdens juridische procedures, zoals een mondelinge behandeling. Tijdens een mondelinge behandeling onderzoekt de rechter of het alsnog mogelijk is om een ouderschapsplan op te stellen. Lukt dat niet, dan kan er een tweede mondelinge behandeling worden ingesteld. Ook kan de rechter een uitspraak doen zonder dat er een ouderschapsplan tot stand is gekomen. In dat geval stelt de rechter zelf een omgangsregeling en alimentatiebedrag vast.

Praktische overwegingen bij co-ouderschap

Bij het overwegen van co-ouderschap zijn er verschillende praktische factoren om rekening mee te houden. De communicatie tussen ouders is van groot belang. Co-ouderschap vereist goede communicatie en de bereidheid om samen te werken. De afstand tussen de huizen van de ouders speelt ook een rol; een te grote afstand kan het voor de kinderen lastig maken om heen en weer te reizen. Daarnaast is de beschikbaarheid van beide ouders belangrijk. Bij co-ouderschap is het essentieel dat beide ouders in min of meer gelijke mate beschikbaar zijn voor de dagelijkse opvang, opvoeding en verzorging van de kinderen.

De rol van het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een essentieel document voor ouders die na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen willen blijven delen. Het doel van dit plan is om richtlijnen en afspraken vast te leggen die een duidelijke structuur en communicatie tussen de ouders bieden, en het welzijn van de kinderen waarborgen. Sinds 2009 zijn ouders in Nederland verplicht om bij een scheiding met minderjarige kinderen een ouderschapsplan op te stellen. Hoewel het plan niet verplicht bij de rechtbank ingediend hoeft te worden, vormt het wel de basis voor de afspraken en kan het worden gebruikt bij eventuele geschillen of gerechtelijke procedures.

Afspraken maken en vastleggen

Als u kinderen heeft en uit elkaar gaat, moet u een omgangsregeling afspreken. Probeer samen met uw ex-partner afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de verdeling van de tijd, vakanties met de kinderen en halen en brengen. Schrijf de afspraken die u samen maakt op. Zo heeft u meteen bewijs van de afspraken. U kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de verdeling van de even en oneven weken, de verdeling van de tijd voor en na school, de verdeling van de nachten, welke ouder haalt en brengt, omgang tijdens vakanties, omgang tijdens feestdagen en verjaardagen, en het contact met de ouder die de kinderen niet heeft.

Financiële aspecten van co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk om te overleggen over de financiële verdeling. Dit kan worden geregeld via een gezamenlijke kinderrekening, waarvan alle algemene kosten van de kinderen betaald worden. De precieze invulling van het co-ouderschap hangt af van de situatie van beide ouders en het belang van het kind. Het is verstandig om te overleggen over welke kosten vanuit de gezamenlijke kinderrekening betaald mogen worden en welke kosten voor eigen rekening zijn. Hier is nogal eens gedoe over en dan is het vertrouwen in elkaar snel beschadigd. Met alle gevolgen van dien.

Belang van het kind

De belangrijkste overweging bij het opstellen van een co-ouderschapsregeling is het belang van het kind. De rechter heeft de verantwoordelijkheid om de belangen van het kind voorop te stellen. Kinderen vanaf twaalf jaar worden door de rechter naar hun mening gevraagd. Dat kan in een persoonlijk gesprek met de rechter of door middel van een brief. Een kind mag zelf kiezen of hij of zij dit wil. De ouder bij wie de kinderen staan ingeschreven, krijgt de oproep toegezonden. De rechter weegt de mening van het kind mee, maar een kind mag niet zelf kiezen waar hij of zij gaat wonen.

Hulp en begeleiding

Als u niet lukt om in onderling overleg tot afspraken te komen, dan kan de rechter een beslissing nemen over de zorg- en contactregeling. Het is verstandig om bij een scheiding een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap of als je gaat ‘scheiden van tafel en bed’. Als je duidelijke afspraken maakt in het ouderschapsplan, kan dat veel ruzie voorkomen. Jullie bepalen in principe zelf wat jullie belangrijk vinden en welke afspraken jullie vastleggen in het ouderschapsplan.

Conclusie

Co-ouderschap is een belangrijk onderdeel van het ouderschap na een scheiding. Het vereist goede communicatie, samenwerking en het in het oog houden van het belang van het kind. De invulling van het co-ouderschap kan variëren, afhankelijk van de situatie van beide ouders en het belang van het kind. Het is belangrijk om afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen om misverstanden te voorkomen. Een ouderschapsplan is een onmisbaar instrument om de zorg en opvoeding van de kinderen na een scheiding te organiseren en het welzijn van de kinderen te waarborgen.

Bronnen

  1. Co-ouderschap: Mogelijkheden en uitdagingen voor ouders en kinderen
  2. Mondelinge behandeling
  3. Hoe zorg ik voor een goede omgangsregeling?
  4. Een veel voorkomend beeld is dat ouders denken dat er bij co-ouderschap met een gelijke zorg tussen de ouders (minimaal 3 hele dagen per week zorg voor iedere ouder), er geen sprake is meer is van het betalen van kinderalimentatie aan de minst verdienende ouder.
  5. Handig om te weten: wat zijn de regels van co-ouderschap?
  6. Kan ik co-ouderschap zelf regelen?
  7. Wat zijn de minimale vereisten voor co-ouderschap?
  8. Wat als u er samen niet uitkomt?
  9. Wat zijn de minimale vereisten voor co-ouderschap?
  10. Voorbeelden van rechten en plichten bij co-ouderschap
  11. Alimentatie berekenen voor uw kind

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven