logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het model van Actief Ouderschap: Samenwerking tussen ouders, professionals en onderwijs

In de huidige tijd wordt steeds duidelijker dat de ontwikkeling van kinderen niet alleen afhankelijk is van het onderwijs of de opvoeding binnen het gezin, maar ook van de samenwerking tussen ouders, professionals en de school. Actief Ouderschap is een organisatie die zich sterk maakt voor een dergelijke samenwerking, waarbij het belang van de kinderen centraal staat. Het model van Actief Ouderschap is een praktijkgerichte aanpak die gericht is op het versterken van de betrokkenheid van ouders bij het leerproces van hun kinderen. In dit artikel wordt het model van Actief Ouderschap uitgebreid besproken, inclusief de kernwaarden, de vijf partnerschappen, en de rol van ouders in het onderwijs.

Wat is Actief Ouderschap?

Actief Ouderschap is een organisatie die zich inzet voor de samenwerking tussen ouders, professionals en organisaties, met als doel de ontwikkeling en het welzijn van kinderen te bevorderen. De organisatie is in 2010 opgericht als een stichting met een ideële achtergrond en is sindsdien uitgegroeid tot een kenniscentrum voor ouderparticipatie. De kernwaarden van Actief Ouderschap zijn gelijkwaardigheid, samen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijk zijn voor elkaar. Deze waarden vormen de basis van de samenwerking tussen ouders en professionals.

Een formele vorm van actief ouderschap is deelname aan de Medezeggenschapsraad (MR). De werking van de MR is anders dan gebruikelijk. Er wordt namelijk per onderwerp een regiegroep samengesteld die bestaat uit minstens één MR-lid en minstens één lid van de schoolleiding. De regiegroep komt, nadat zij zich over dit onderwerp heeft gebogen, met een advies. De schoolleiding zorgt ervoor dat dit advies als memo, inclusief een procesbeschrijving, wordt ingepland bij het volgende MR-overleg, alwaar de regiegroep de memo toelicht aan het MR. Vervolgens volgt stemming. Deze structuur zorgt voor een betere betrokkenheid van ouders bij het beleid van de school.

Het model van de vijf partnerschappen

Een van de belangrijkste instrumenten van Actief Ouderschap is het model van de vijf partnerschappen. Dit model stelt professionals en ouders in staat om op een gestructureerde manier samen te werken. De vijf partnerschappen zijn:

  1. Informeel partnerschap: Dit betekent dat ouders en professionals samenwerken aan de activiteiten en werkzaamheden van de school. Het is een informele vorm van samenwerking waarbij ouders actief kunnen bijdragen aan projecten, hun expertise delen, en helpen bij activiteiten zoals hoofdluiscontrole, klassenouder zijn, of het organiseren van evenementen.

  2. Formeel partnerschap: Hierbij staat de samenwerking met ouders op het beleid van de school centraal. Dit partnerschap is gericht op het vaststellen van beleidsmaatregelen en het realiseren van de visie van de school op ouderbetrokkenheid.

  3. Didactisch partnerschap: Dit partnerschap richt zich op het leren van het kind. Professionals informeren ouders over wat er op onderwijskundig gebied met de kinderen wordt gedaan en hoe ouders hun kind hierin kunnen begeleiden. Door dit partnerschap wordt een sterkere band tussen ouders en school gecreëerd, wat resulteert in een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.

  4. Pedagogisch partnerschap: Dit partnerschap richt zich op de opvoedkundige aspecten. Het is gericht op de ontwikkeling van het kind en de opvoeding van het kind. Door dit partnerschap wordt een sterkere band tussen ouders en school gecreëerd, wat resulteert in een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.

  5. Maatschappelijk partnerschap: Dit partnerschap richt zich op de plek van het kind in de maatschappij. Het is gericht op het bevorderen van de maatschappelijke ontwikkeling van het kind. Door dit partnerschap wordt een sterkere band tussen ouders en school gecreëerd, wat resulteert in een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.

Praktijkvoorbeelden van Actief Ouderschap

In de praktijk wordt het model van Actief Ouderschap gebruikt om de samenwerking tussen ouders, professionals en de school te versterken. Een voorbeeld hiervan is de wensen- en verwachtingenavond, waarbij gesprekken worden gevoerd met ouders en professionals over wat ze van elkaar verwachten en wat ze waarderen. Deze avond geeft houvast voor verdere uitwerking en geeft een sterk gevoel van saamhorigheid: we werken samen aan de ontwikkeling van onze kinderen!

Een ander voorbeeld is de vaderavond, waarbij vaders actief worden betrokken bij het onderwijs. Er wordt gestart met een interactief minicollege waarbij vaders op een speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde poll-site kunnen reageren. Daarna gaan de vaders in gesprek met elkaar rondom het thema opvoeden vanuit hun speciale vadertalent. Dit helpt om de betrokkenheid van vaders te versterken en maakt hen bewust van hun rol in de opvoeding van hun kinderen.

Rol van ouders in het onderwijs

Ouders spelen een cruciale rol in het onderwijs. Door actief betrokken te zijn bij het leerproces van hun kinderen, kunnen ouders bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het helpen bij bijzondere activiteiten, hoofdluiscontrole, klassenouder zijn, of het oprichten van een oudervereniging. Daarnaast zijn er ook kleinere klussen mogelijk, zoals grofvuil wegbrengen, koffiezetten tijdens tien-minutengesprekken, helpen bij de opbouw van een podium of het schminken bij de afscheidsmusical.

Een belangrijk aspect van Actief Ouderschap is het bevorderen van zowel didactisch als pedagogisch partnerschap. Dit zorgt ervoor dat ouders op de hoogte zijn van wat er op onderwijskundig gebied met de kinderen wordt gedaan en hoe ze hun kind hierin kunnen begeleiden. Door deze vormen van partnerschap te stimuleren, wordt een sterkere band tussen ouders en school gecreëerd, wat resulteert in een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.

Samenwerking met ouders: voordeel en uitdagingen

De samenwerking met ouders heeft veel voordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen beter presteren als de ouders betrokken zijn. Ouders raken meer betrokken als scholen en professionals daar bewust werk van maken. Goed aan de slag gaan met ouderbetrokkenheid? Wellicht kan dit model u daarbij helpen. Het is ontwikkeld door de Stichting Actief Ouderschap, met als doel de samenwerking tussen school (kinderopvang, sportvereniging, CJG, etc.) en thuis te verbeteren.

Echter, de samenwerking met ouders kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Het kan lastig zijn om alle ouders te betrekken, vooral bij grotere scholen. Daarnaast kunnen er verschillen zijn in de betrokkenheid van ouders, afhankelijk van hun achtergrond, levensstijl en werktijden. Om deze uitdagingen aan te pakken, is het belangrijk om een gestructureerde aanpak te volgen, zoals het model van de vijf partnerschappen.

Conclusie

Actief Ouderschap is een organisatie die zich inzet voor de samenwerking tussen ouders, professionals en organisaties, met als doel de ontwikkeling en het welzijn van kinderen te bevorderen. Het model van Actief Ouderschap is een praktijkgerichte aanpak die gericht is op het versterken van de betrokkenheid van ouders bij het leerproces van hun kinderen. Door het model van de vijf partnerschappen te gebruiken, kunnen ouders en professionals op een gestructureerde manier samenwerken. Dit model heeft geleid tot een verandering in de visie op samenwerken, de cultuur binnen de school en de manier waarop er met ouders wordt gecommuniceerd. Door de inzet van Actief Ouderschap zijn ouders meer betrokken geraakt bij het onderwijs en voelen zij zich meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hun kinderen.

Bronnen

  1. Actief Ouderschap – Wat is Actief ouderschap?
  2. Actief Ouderschap – Wensen en verwachtingenavond
  3. Actief Ouderschap – Samenwerking tussen ouders, professionals en onderwijs
  4. Actief Ouderschap – Partnerschapsteam
  5. Actief Ouderschap – Actief Ouderschap in de praktijk
  6. Actief Ouderschap – Model van de vijf partnerschappen
  7. Actief Ouderschap – Werktuigen en tools
  8. Actief Ouderschap – Samenwerking met ouders
  9. Actief Ouderschap – Ouders inspireren bij voorlezen en taalontwikkeling
  10. Actief Ouderschap – Werken met het model van de vijf partnerschappen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven