Ouderschap bij mensen met een verstandelijke beperking: Begeleiding, uitdagingen en rechten
juli 1, 2025
Mindful Ouderschap is een methode die is ontwikkeld om stress in de opvoeding en automatische ouderlijke reactiepatronen te herkennen, begrijpen en verminderen. Het is een evidence-based methode, ontwikkeld bij UvA Minds, het behandelcentrum voor ouder en kind van de Universiteit van Amsterdam. Deze methode helpt ouders om op een kalme, onbevooroordeelde manier met lastigheden in de zorg voor en opvoeding van hun kinderen om te gaan. Ouders leren op een andere manier met stress omgaan, en ze leren om aan de ene kant aandachtiger met hun kinderen te zijn, maar aan de andere kant ook goed voor zichzelf te zorgen. Het boek Mindful Ouderschap: Een Praktische Gids voor Hulpverleners is onmisbaar voor hulpverleners die werken met ouders of kinderen in een GGZ-context, zoals psychologen, orthopedagogen, psychiaters, en zij die hiervoor in opleiding zijn.
Mindful Ouderschap is een methode die is ontwikkeld door Susan M. Bögels en Kathleen Restifo. Het is gebaseerd op mindfulness, een vorm van aandachtstraining waarbij je leert om doelbewust aandacht te geven, zonder oordeel, in het huidige moment. Deze methode helpt ouders om beter om te gaan met stressvolle situaties en moeilijke momenten in de opvoeding. Het doel is om de kwaliteit van de opvoeding en de interactie tussen ouders en kinderen te verbeteren. Bij kinderen en ouders met gedragsproblemen of psychopathologie is opvoeden vaak extra stressvol. Het volgen van de cursus Mindful Ouderschap vermindert de opvoedingsstress en symptomen van psychopathologie bij kinderen en ouders, en verbetert de opvoeding.
De cursus Mindful Ouderschap bestaat uit acht groepssessies en een terugkomsessie. Elke sessie heeft een aparte focus: automatisch opvoeden (sessie 1), opvoeden met een beginnerssmind (sessie 2), als ouder weer contact maken met ons lichaam (sessie 3), opvoedingsstress beantwoorden in plaats van erop te reageren (sessie 4), opvoedingspatronen en -schema’s (sessie 5), conflicten en opvoeden (sessie 6), liefde en grenzen (sessie 7) en mindful op weg door de opvoeding (sessie 8). De cursus is bedoeld voor ouders die stress ervaren en die willen leren om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. Het boek bevat een stap-voor-stap trainingsprogramma, veel voorbeelden en praktische oefeningen.
De methode is ontworpen voor ouders die stress ervaren en die willen leren om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. Het is vooral bedoeld voor ouders die veel stress ervaren, maar ook voor ouders die willen leren om aandachtiger en mededelijker te zijn in hun omgang met hun kinderen. De cursus is gericht op het leren van mindfulness-technieken, zoals meditatie- en bewustzijns-oefeningen, en het integreren van mindfulness in de zorg voor en het contact met het kind. De cursus is ook gericht op het leren om met stressvolle momenten om te gaan en om de relatie tussen ouder en kind te verbeteren.
Uit onderzoek blijkt dat Mindful Ouderschap belangrijke positieve effecten heeft op de opvoeding en opvoedingsstress. Ouders kunnen beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen en moeilijke situaties in gezin en opvoeding, waardoor de relatie tussen ouder en kind verbetert. De methode helpt ouders om minder kritisch op zichzelf te reageren en om bewust aandacht te besteden aan hun kind en ook bewust te kunnen genieten van de mooie momenten en het contact. De methode is ook gericht op het verminderen van symptomen van psychopathologie bij kinderen en ouders, en het verbeteren van de opvoeding.
Het boek Mindful Ouderschap: Een Praktische Gids voor Hulpverleners is een uitgebreide handleiding voor hulpverleners die met ouders aan de slag willen gaan om ouderlijke stress aan te pakken. Het boek bevat een stap-voor-stap trainingsprogramma, veel voorbeelden en praktische oefeningen. De handleiding begint met een eerste deel over de theoretische en empirische achtergronden van Mindful Ouderschap. In dit deel staan Susan Bögels, hoogleraar Orthopedagogiek, en Kathleen Restifo, klinisch psycholoog, onder andere stil bij opvoedingsstress (met een evolutionaire blik) en bespreken de auteurs de (weliswaar beperkte) onderzoeksresultaten die ze behaalden met hun eerste groepen Mindful Ouderschap. Het tweede deel van het handboek beschrijft de praktische handleiding van de cursus Mindful Ouderschap. Elke sessie wordt in een apart hoofdstuk besproken met een praktisch overzicht van de agenda met doelen van de sessie en de bijhorende tijdsindicatie per onderdeel tot concrete richtlijnen per bijeenkomst en eindigt met een huiswerkopdracht.
De methode is ontwikkeld door Susan M. Bögels en Kathleen Restifo, en is onderdeel van de UvA Minds, het behandelcentrum voor ouder en kind van de Universiteit van Amsterdam. De cursus is onderdeel van een groter onderzoeksproject dat gericht is op het verbeteren van de opvoeding en het verminderen van opvoedingsstress. De methode is ook onderdeel van een training die wordt aangeboden aan hulpverleners en ouders. De training bevat een stap-voor-stap programma, veel voorbeelden en praktische oefeningen. De cursus is ook gericht op het leren van mindfulness-technieken, zoals meditatie- en bewustzijns-oefeningen, en het integreren van mindfulness in de zorg voor en het contact met het kind.
Mindful Ouderschap is een methode die is ontwikkeld om stress in de opvoeding en automatische ouderlijke reactiepatronen te herkennen, begrijpen en verminderen. Het is een evidence-based methode, ontwikkeld bij UvA Minds, het behandelcentrum voor ouder en kind van de Universiteit van Amsterdam. De methode helpt ouders om op een kalme, onbevooroordeelde manier met lastigheden in de zorg voor en opvoeding van hun kinderen om te gaan. De cursus bestaat uit acht groepssessies en een terugkomsessie, en is bedoeld voor ouders die stress ervaren en die willen leren om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. De methode heeft positieve effecten op de opvoeding en opvoedingsstress, en verbetert de relatie tussen ouder en kind. Het boek Mindful Ouderschap: Een Praktische Gids voor Hulpverleners is onmisbaar voor hulpverleners die werken met ouders of kinderen in een GGZ-context.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet