Ouderschap en GGZ-mantelzorg: Belangrijke aspecten en ondersteuningsmogelijkheden
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelgebruikte term in de context van scheidingen, maar wat betekent het precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze vorm van ouderschap? In dit artikel bespreiden we de kernpunten van co-ouderschap, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij de ouders van een kind na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kind gelijkwaardig delen. Dit betekent dat het kind ongeveer evenveel tijd doorbrengt bij beide ouders, waardoor het kind in twee huishoudens woont. Het is belangrijk om te weten dat co-ouderschap in Nederland niet wettelijk vastgelegd is, waardoor ouders vrij zijn om de invulling ervan zelf te bepalen.
Een van de grootste voordelen van co-ouderschap is dat jullie de verantwoordelijkheid voor jullie kinderen samen delen. Hierdoor komt niet de volledige zorg op jouw schouders (of die van je partner), wat je leven een stuk gemakkelijker kan maken. De ene ouder helpt op woensdag met het maken van hun huiswerk, terwijl de andere ouder op zaterdag langs het sportveld staat.
Co-ouderschap kan je juist die broodnodige momenten voor jezelf geven. Wanneer jouw kinderen bij je partner zijn, heb jij de kans om op te laden. Je kunt even zorgeloos je eigen ding doen, zonder de dagelijkse verantwoordelijkheden. Dit is het perfecte moment om nieuwe hobby’s uit te proberen of gewoon lekker uitgebreid te douchen in een leeg huis, zonder voortdurend ‘mama’ te horen.
Door voor co-ouderschap te kiezen, zorgen jij en je partner ervoor dat jullie kinderen tijd met zowel hun moeder als hun vader kunnen doorbrengen. Hierdoor hoeven ze geen moeilijke of gedwongen keuzes te maken, wat helpt om schuldgevoelens en conflicten te voorkomen.
Een van de nadelen van co-ouderschap is dat het veel communicatie vereist. Jullie moeten regelmatig afspraken maken over het tijdsbestek, de verantwoordelijkheden en de belangen van het kind. Dit vereist een hoge mate van samenwerking en flexibiliteit.
Co-ouderschap kan ook lastig zijn als de ouders ver van elkaar wonen. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd mogelijk is om de kinderen elke week te verhuizen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een andere oplossing te kiezen, zoals een 60/40 of 70/30 verdeling.
Het belangrijkste is dat jullie goed met elkaar kunnen communiceren. Bespreek vooraf wat je wel en niet wilt delen van je privéleven. Bepaal wat je echt belangrijk vindt en waarover je niet wilt onderhandelen. Besef dat theoretisch gemaakte afspraken niet altijd haalbaar blijken, bijvoorbeeld in de emotioneel heftige kraamtijd. Dat vergt flexibiliteit en incasseringsvermogen. De afspraken kun je er later weer bij pakken en in goed overleg aanpassen.
Een goed samengaan is cruciaal voor een succesvol co-ouderschap. De sleutel ligt volgens de onderzoekers in flexibiliteit en vertrouwen: niet in een strak rooster of het tellen van dagen, maar in hoe je als ouders omgaat met elkaar en de belangen van je kind centraal stelt.
Als het lukt, vier dan ook samen feestdagen of mijlpalen. Die herkenbaarheid van samen ‘even weer een gezin zijn’, helpt kinderen zich veilig en geliefd te voelen, ook na een scheiding.
Volgens onderzoek kan co-ouderschap positief zijn voor het psychisch welzijn van kinderen. Kinderen waarvan de ouders co-ouderschap uitoefenen ligt, gemiddeld genomen, iets hoger dan dat van kinderen die na een scheiding bij één van beide ouders zijn gaan wonen. Dit is echter niet altijd het geval, en het verschil in welbevinden kan ook voortkomen uit de wat gunstiger sociale omstandigheden waarin deze kinderen zitten.
Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat co-ouderschap een iets gunstiger effect heeft op schoolprestaties, maar in ons Nederlandse onderzoek hebben we daar vooralsnog geen bewijs voor gevonden.
Co-ouderschap kan een uitstekende oplossing zijn voor ouders die uit elkaar gaan, mits er een goede samenwerking en communicatie is. Het biedt zowel voordelen als nadelen, en het is belangrijk om de situatie van de ouders en het kind te beoordelen. Het is niet voor iedereen geschikt, maar voor degenen die het kunnen en willen, kan het een goede oplossing zijn.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet