Ouderschap in Leeuwarden: Ondersteuning, Begeleiding en Onderwijs voor Gescheiden Ouders
juli 1, 2025
Het gebruik van sociale media is inmiddels een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Veel ouders delen foto’s en video’s van hun kinderen op platforms zoals Facebook, Instagram of YouTube. Dit lijkt onschuldig, maar het kan leiden tot conflicten, vooral wanneer ouders gescheiden zijn of het gezamenlijk gezag uitoefenen. In dit artikel bespreiden we wat de regels zijn met betrekking tot het plaatsen van foto’s van kinderen op sociale media, en wat de rechter en wetgeving hierover zeggen.
Bij het beslissen of een foto van een kind op sociale media mag plaatsen, staat het belang van het kind centraal. Kinderen hebben het recht op privacy, en het plaatsen van foto’s kan gevolgen hebben voor hun persoonlijke veiligheid en het bepalen van hun eigen privacy. Het is daarom belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de gevolgen van het delen van foto’s van hun kind.
In meerdere bronnen wordt aangegeven dat het plaatsen van foto’s van kinderen op sociale media een belangrijke beslissing is. Dit geldt zowel voor ouders die gezamenlijk het gezag uitoefenen als voor ouders die het gezag alleen uitoefenen. De rechter oordeelt dat het plaatsen van foto’s van kinderen op sociale media niet altijd in het belang van het kind is. Bijvoorbeeld, als een ouder wil dat de foto’s van het kind op sociale media staan, terwijl de andere ouder daartegen is, kan de rechter beslissen dat het plaatsen van foto’s niet mag.
Bij gezamenlijk gezag moeten ouders gezamenlijk toestemming geven voor het plaatsen van foto’s van hun kinderen op sociale media. Dit betekent dat een ouder niet zomaar foto’s van het kind op sociale media mag plaatsen zonder toestemming van de andere ouder. Als er geen toestemming is, kan de rechter beslissen dat het plaatsen van foto’s verboden is.
In meerdere bronnen wordt duidelijk gemaakt dat het belang van het kind centraal moet staan bij het beslissen of foto’s van het kind op sociale media mogen worden geplaatst. Zo stelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in 2020 vast dat het plaatsen van foto’s van een minderjarig kind door één van de ouders niet in het belang van het kind is. Het Gerechtshof oordeelde dat het kind op dat moment nog onvoldoende weet heeft van de aspecten van sociale media en de gevolgen van het plaatsen van foto’s en video’s op sociale media nog niet kan overzien.
Als ouders gezamenlijk het gezag uitoefenen, is het plaatsen van foto’s van hun kinderen op sociale media een belangrijke beslissing die door beide ouders moet worden genomen. Daarom is het belangrijk dat de ouders gezamenlijk afspraken maken over het gebruik van sociale media. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in het ouderschapsplan, zodat er duidelijkheid is over wat wel en niet mag.
In bron 3 wordt duidelijk gemaakt dat ouders altijd toestemming moeten vragen aan de andere gezaghebbende ouder als ze foto’s van het kind op sociale media willen plaatsen. Ook voor grootouders of anderen geldt dat ze er zeker van moeten zijn dat de wettelijke vertegenwoordigers van het kind daartegen geen bezwaar hebben.
Als er geen afspraken zijn gemaakt over het plaatsen van foto’s van kinderen op sociale media, kan dit leiden tot conflicten tussen ouders. In dat geval kan de rechter worden geïnviteerd om een beslissing te nemen over het plaatsen van foto’s van het kind op sociale media.
In bron 4 wordt uitgelegd dat de rechter in zo’n geval een verbod kan opleggen op het plaatsen van beelden van de kinderen op sociale media. Daarnaast is het belangrijk dat ouders duidelijke afspraken maken over het gebruik van sociale media, zodat er geen onenigheid ontstaat.
Als een ex-partner foto’s van het kind plaatst op sociale media zonder toestemming van de andere ouder, kan dit leiden tot een geschil over het gezag. De rechter kan dan beslissen of het plaatsen van foto’s mag of niet.
In bron 8 wordt uitgelegd dat het plaatsen van foto’s van het kind door de ex-partner niet mag zomaar. De rechter kan beslissen dat het plaatsen van foto’s van het kind niet mag, mits het in het belang van het kind is. Ook kan de rechter beslissen dat de ex-partner de foto’s moet verwijderen.
Het ouderschapsplan is een belangrijk instrument om conflicten over het gebruik van sociale media te voorkomen. In het ouderschapsplan kunnen afspraken worden gemaakt over het plaatsen van foto’s van het kind op sociale media, zodat er duidelijkheid is over wat wel en niet mag.
In bron 5 wordt uitgelegd dat het belang van het kind centraal moet staan bij het maken van afspraken over het gebruik van sociale media. Zo kan worden afgesproken dat foto’s van het kind alleen binnen het eigen netwerk worden geplaatst of dat er geen foto’s worden geplaatst. Ook kan worden afgesproken dat foto’s van het kind niet herkenbaar zijn.
Als foto’s van het kind al op sociale media staan, kan het belang van het kind worden gecontroleerd. De rechter kan beslissen of de foto’s moeten worden verwijderd, mits het in het belang van het kind is.
In bron 11 wordt duidelijk gemaakt dat de rechter de belangen van het kind centraal stelt bij het beslissen of het plaatsen van foto’s van het kind op sociale media mag. Het is daarom belangrijk dat ouders rekening houden met het belang van het kind bij het plaatsen van foto’s op sociale media.
Het plaatsen van foto’s van kinderen op sociale media is geen onschuldig actie. Het is belangrijk dat ouders rekening houden met het belang van het kind en dat ze afspraken maken over het gebruik van sociale media. Bij gezamenlijk gezag moeten ouders gezamenlijk toestemming geven voor het plaatsen van foto’s van hun kinderen op sociale media. Als er geen afspraken zijn, kan de rechter beslissen of het plaatsen van foto’s mag of niet. Het ouderschapsplan is een belangrijk instrument om conflicten over het gebruik van sociale media te voorkomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet