logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap tijdens lock down: Aanbevelingen en praktische tips voor ouders

Tijdens een lock down zijn de omstandigheden voor ouders en kinderen specifiek. In het kader van co-ouderschap, waarbij de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld wordt tussen beide ouders, is het belangrijk om de huidige situatie te overdenken en aan te passen. De informatie die beschikbaar is in de bronnen laat zien dat het co-ouderschap tijdens een lock down gecentreerd moet zijn op de gezondheid van de kinderen, de veiligheid van de ouders en het behouden van een goede communicatie tussen beide ouders.

Inleiding

De coronacrisis heeft het co-ouderschap beïnvloed, vooral tijdens een lock down. In Nederland is er nog geen sprake van een volledige lock down, maar er zijn wel landen waar dit reeds het geval is, zoals Spanje en Frankrijk. Tijdens zo’n situatie moeten ouders hun zorgregeling aanpassen aan de nieuwe beperkingen, zoals het niet in staat zijn om bijvoorbeeld bij de andere ouder te blijven als dat nodig is. De bronnen laten zien dat het belangrijk is dat ouders open en eerlijk communiceren, zodat de kinderen geen last hebben van de onzekerheid.

Aanpassing van de zorgregeling tijdens lock down

Tijdens een lock down is het belangrijk om te overleggen over de manier waarop de kinderen worden opgevangen. De bronnen tonen aan dat de huidige zorgregeling meestal behouden blijft, tenzij er specifieke redenen zijn om dit aan te passen. Bijvoorbeeld, als één van de ouders in een vitalere beroepen werkt, is het mogelijk dat de kinderen meer bij de andere ouder moeten blijven. Ook kan het geval zijn dat de ene ouder beter kan helpen met het thuiswerken van de kinderen. In die gevallen is het aan te raden om met elkaar te overleggen en eventuele aanpassingen in te gaan.

Een andere situatie is wanneer er sprake is van ziekte of risico op besmetting. In dat geval moet het gezin in isolatie, zodat de kans op besmetting wordt beperkt. Hierbij is het belangrijk dat de ouders overleggen over de manier waarop de kinderen worden opgevangen. Zoals in de bronnen staat vermeld, moet een ouder die ziek is, zich in isolatie houden, zodat de andere ouder de zorg kan opvangen.

Communicatie tussen ouders

Een belangrijk onderdeel van co-ouderschap is de communicatie tussen de ouders. Tijdens een lock down is dit nog belangrijker, omdat de situatie onzeker is. De bronnen laten zien dat het belangrijk is dat ouders open en eerlijk communiceren over de situatie en de manier waarop ze de zorgregeling aanpassen. Bijvoorbeeld, als een ouder ziek is, moet dit duidelijk worden gemaakt, zodat de andere ouder weet wat de mogelijke gevolgen zijn.

Bij het overleggen over de situatie is het ook belangrijk dat ouders rekening houden met de gevoelens van hun kind. Tijdens een lock down kunnen de kinderen zich onzeker voelen over hun omgeving en hun ouders. Het is daarom belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat de kinderen zich veilig en opgevangen voelen, ook al is de situatie anders dan normaal.

Ondersteuning en hulp

Tijdens een lock down is het belangrijk dat ouders elkaar ondersteunen en hulp vragen. De bronnen laten zien dat het vaak nodig is om met elkaar te overleggen over de manier waarop de zorgregeling wordt aangepast. Ook kan het nodig zijn om een mediator of een sociaal werker in te schakelen, zodat de situatie beter kan worden geregeld. Dit geldt vooral als de ouders niet met elkaar kunnen overleggen of als er spanningen ontstaan.

De bronnen tonen ook aan dat het belangrijk is om de hulp van experts in te schakelen, zoals bijvoorbeeld de kinderarts, als de situatie daarom vraagt. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een nieuw ouderschapsplan op te stellen, dat rekening houdt met de nieuwe situatie. Dit is vooral belangrijk als de ouder en het kind in isolatie moeten en de zorgregeling daarom anders is.

Belang van gezondheid en veiligheid

Tijdens een lock down is het belangrijk dat de gezondheid en veiligheid van de kinderen centraal staan. De bronnen laten zien dat kinderen jonger dan dertien jaar geen anderhalve meter afstand hoeven te houden, maar dat het belangrijk is dat de ouders rekening houden met de gezondheid van hun kind. Bijvoorbeeld, als een kind astma heeft, is het belangrijk dat de ouders rekening houden met de risico’s van besmetting en de manier waarop de zorgregeling wordt aangepast.

Een ander aspect is het feit dat kinderen niet tot de risicogroep behoren, maar toch is het belangrijk dat de ouders rekening houden met de mogelijke gevolgen van besmetting. De bronnen laten zien dat het belangrijk is dat de ouders zich aan de richtlijnen van het RIVM houden, zodat de kans op besmetting wordt beperkt.

Samenwerking met andere ouders

Tijdens een lock down is het belangrijk dat ouders samenwerken met andere ouders. De bronnen laten zien dat het belangrijk is dat ouders rekening houden met de situatie van andere ouders en dat ze elkaar ondersteunen. Bijvoorbeeld, als een ouder in isolatie moet en de andere ouder niet kan helpen, is het belangrijk dat de andere ouder hulp biedt. Dit geldt vooral als de kinderen in hetzelfde gebied wonen en er sprake is van een beperkte hoeveelheid contacten.

Conclusie

Tijdens een lock down is het belangrijk dat ouders rekening houden met de situatie en hun zorgregeling aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. De communicatie tussen ouders is essentieel, zodat de kinderen zich veilig en opgevangen voelen. Bovendien is het belangrijk om hulp in te schakelen als de situatie dat vraagt. De gezondheid en veiligheid van de kinderen staan centraal, en de ouders moeten dit in gedachten houden bij hun beslissingen. Door samen te werken en open te communiceren, kunnen ouders ervoor zorgen dat de kinderen tijdens een lock down goed worden opgevangen.

Bronnen

  1. Tips voor een goed co-ouderschap in lockdown
  2. AE已禁用刷新请释放Caps Lock怎么办
  3. Co-ouderschap & Corona
  4. Lock down en gescheiden ouders. Hoe regel je dat?
  5. Hoe regel ik co-ouderschap?
  6. Omgang met co-ouderschap tijdens coronavirus
  7. Corona-scheiden: complete lijst
  8. Welke vormen van ouderschap zijn er?
  9. Samenwerken met gescheiden ouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven