Ouderschap Blijft: Begeleiding voor gescheiden ouders in Hengelo
juli 1, 2025
In de huidige maatschappelijke context is het belangrijk om te beseffen dat ouderschap niet altijd eenvoudig is, vooral niet voor kwetsbare ouders. Veilige Start is een innovatief traject dat gericht is op het ondersteunen van ouders met een licht verstandelijke beperking en andere complexe problematieken, zodat zij een veilige en gezonde opvoeding kunnen garanderen voor hun kind. Dit artikel legt uit wat Veilige Start inhoudt, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling is op de hulpverlening in de jeugdbescherming.
Veilige Start is een preventief traject dat bedoeld is om ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) en andere risicofactoren te ondersteunen bij het opvoeden van hun kind. Het is bedoeld voor ouders die met veel zorgen omgaan, zoals middelenmisbruik, huiselijk geweld, psychische problemen, of de moeilijkheden bij het opvoeden van jonge kinderen. Het doel is om ervoor te zorgen dat de baby veilig kan opgroeien en dat de ouders hun rol als ouder kunnen uitoefenen zonder dat er sprake is van onveiligheid.
Veilige Start is een vrijwillig traject dat maximaal negen maanden duurt en begint vanaf een zwangerschapsduur van minimaal 25 tot maximaal 32 weken. Het duurt tot ongeveer zes maanden na de geboorte. Tijdens deze periode biedt Veilige Start intensieve ondersteuning aan de ouders, zodat zij in staat zijn om hun kind veilig en gezond op te voeden.
Het werkt op basis van een empowermentbenadering, waarbij de ouders zelf de leiding geven aan het traject. Veilige Start biedt intensieve thuisondersteuning aan, waarbij de medewerkers van Veilige Start regelmatig contact opnemen met de ouders en hen begeleiden bij het oplossen van problemen. Tijdens de eerste maanden wordt er veel aandacht besteed aan de veiligheid van de baby en de ontwikkeling van de ouder- en opvoederschap.
De medewerkers van Veilige Start werken samen met het persoonlijk netwerk van het gezin en met andere hulpverleners. Ze vormen een team van steun en hulp, waarbij de focus ligt op het welzijn van de ouders en de veilige opvoeding van de baby. Tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de eerste maanden na de geboorte wordt er samen met de ouders een veiligheidsplan opgesteld. Dit plan bevat afspraken over hoe de ouders hun kind veilig kunnen opvoeden en hoe zij hun rol als ouder kunnen uitoefenen.
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van Veilige Start. Enerzijds wordt er op deze manier gekeken naar de veiligheid van de baby en de ontwikkeling van de ouder- en opvoederschap. Anderzijds wordt er ook gekeken naar de ondersteuning van de ouders in hun dagelijks leven, zodat zij in staat zijn om hun kind veilig en gezond op te voeden.
Veilige Start ondersteunt de ouders bij het opbouwen van een sterker gevoel van empowerment, zodat zij vaker onveilige opvoedingsomstandigheden kunnen herkennen en aanpakken. Bovendien wordt er gekeken naar het versterken van het sociale netwerk van het gezin, zodat ouders de regie over hun leven kunnen terugkrijgen en hun veerkracht versterkt.
Hoewel Veilige Start een nuttig traject is, zijn er ook risico’s aan verbonden. Eén van de belangrijkste risico’s is dat de ouders niet altijd in staat zijn om hun rol als ouder te uitoefenen. Dit kan leiden tot onveiligheid voor de baby en kan ertoe leiden dat het kind onder toezicht komt te staan of zelfs uit huis geplaatst wordt.
Bij Veilige Start wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid van een gezagsbeëindigende maatregel. Dit is een beslissing van de kinderrechter, waarbij het gezag over het kind wordt beëindigd. Dit kan gebeuren als er geen andere oplossingen meer zijn om het kind te beschermen. De rechter beslist dit alleen als er geen andere oplossingen meer zijn, en het is een grote en verdrietige beslissing.
De jeugdbeschermer speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van de situatie van de ouders en het kind. Hij of zij beoordeelt of er sprake is van onveiligheid en beslist of er sprake is van een gezagsbeëindigende maatregel. De jeugdbeschermer helpt de ouders bij het oplossen van problemen en geeft hen de kans om hun rol als ouder te uitoefenen.
De gevolgen van Veilige Start zijn in veel gevallen positief. De ouders krijgen de kans om hun rol als ouder te uitoefenen en het kind krijgt de kans om veilig en gezond op te groeien. Tijdens het traject van Veilige Start wordt er ook gekeken naar de veiligheid van de baby en de ontwikkeling van de ouder- en opvoederschap.
Na afsluiting van het traject van Veilige Start is er geen bemoeienis meer met het gezin. Het is de bedoeling dat de ouders, het persoonlijk netwerk en de betrokken hulpverleners er samen voor zorgen dat het “goed genoeg” en “veilig genoeg” blijft. Er wordt een overdrachtsplan opgesteld, waarin afspraken staan over hoe de ouders samen met hun persoonlijk netwerk en hulpverleners “goed genoeg” en “veilig genoeg” blijven zorgen voor hun kind.
Hoewel Veilige Start een nuttig traject is, zijn er ook beperkingen aan verbonden. Eén van de belangrijkste beperkingen is dat het traject maximaal negen maanden duurt. Dit is niet altijd voldoende om de situatie van de ouders en het kind volledig te ondersteunen. Daarnaast is het traject alleen bedoeld voor ouders met een licht verstandelijke beperking en andere complexe problematieken.
Veilige Start is een nuttig traject dat gericht is op het ondersteunen van kwetsbare ouders bij het opvoeden van hun kind. Het biedt intensieve ondersteuning aan de ouders, zodat zij in staat zijn om hun rol als ouder te uitoefenen. Tijdens het traject wordt er ook gekeken naar de veiligheid van de baby en de ontwikkeling van de ouder- en opvoederschap. De jeugdbeschermer speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van de situatie van de ouders en het kind. Na afsluiting van het traject is er geen bemoeienis meer met het gezin, maar de ouders, het persoonlijk netwerk en de betrokken hulpverleners blijven er samen voor zorgen dat het “goed genoeg” en “veilig genoeg” blijft.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet