Onvoorwaardelijk ouderschap: Wat betekent het volgens Nina Mouton?
juli 1, 2025
Het ouderschap is een van de belangrijkste en complexste taken in het leven van een volwassene. Het vereist niet alleen zorgzaamheid, maar ook kennis, geduld en het vermogen om te leren van fouten. In het licht van de verschillende bronnen die beschikbaar zijn, lijkt het duidelijk dat het ouderschap vandaag de dag zwaarder is dan ooit, maar tegelijkertijd ook veel meer aandacht krijgt. De kern van dit artikel ligt op de uitdagingen van het ouderschap, de rol van de omgeving, en de invloed van de samenleving op het ouder worden.
Volgens een studie uit 2012 van de University of California blijkt dat ouders op dat moment twee keer zoveel tijd besteden aan het spelen met hun kinderen als in de jaren zestig. Dit duidt erop dat ouders vandaag de dag meer tijd besteden aan hun kinderen dan ooit, maar tegelijkertijd hebben ze daar ook minder tijd voor dan ooit. Dit komt doordat veel ouders werken en ook hun eigen fysieke- en mentale gezondheid op peil houden. Dit leidt tot een constante zoektocht naar de juiste balans tussen werk, gezin en persoonlijke tijd.
Kerensa, mama van twee jonge kinderen, ervaart het ouderschap als een constante uitdaging. Ze zegt: "Het is een strijd om alle ballen in de lucht te houden." Dit laat zien dat ouders vandaag de dag vaak te maken hebben met een overweldigende hoeveelheid taken en verantwoordelijkheden. Het is niet alleen het opvoeden van de kinderen, maar ook het handhaven van het huishouden, het werken, en het vinden van tijd voor vrienden en familie.
Een ander belangrijk punt is dat ouders vandaag de dag vaker met de opvoeding van hun kinderen bezig zijn. Volgens Penelope Leach, schrijver van het boek Baby & Child, houdt dit in dat ouders "veel van hun tijd en energie richten op het welzijn van het kind". Dit is een positieve ontwikkeling, maar het betekent ook dat ouders vaker met problemen worden geconfronteerd, zoals het vinden van de juiste balans tussen werk en gezin.
De omgeving speelt een cruciale rol in het ouderschap. Bij ernstige ouderverstoting is een kind vijandig tegenover een van de ouders, het weigert contact en laat daar geen schuldgevoelens over zien. Dit wordt vaak veroorzaakt door een complexe situatie waarin het kind in een loyaliteitsconflict raakt. Dit kan leiden tot een overlevingsstrategie waarbij het kind zich aan de ene ouder koppelt en de andere verwerpt. Dit is niet iets wat het kind zelf wil, maar het is de omgeving die kinderen ertoe aanzet, door de ene ouder steeds meer op afstand te plaatsen.
In sommige gevallen kan de omgeving ook helpen bij het herstellen van de balans. Volgens Harmke Bergenhenegouwen van het NJi kunnen mensen uit de omgeving van ouders en kinderen een rol spelen bij het terugvinden van de stabiliteit. Ze kunnen zowel praktische als emotionele steun bieden. Als het echt niet goed gaat, kunnen professionals hulp bieden. Het is belangrijk dat zij aandacht hebben voor zowel kinderen als ouders en ondersteuning bieden bij het veranderde ouderschap.
De samenleving speelt ook een rol in het ouderschap. Het is niet alleen de opvoeding van de kinderen, maar ook de maatschappelijke omstandigheden die het ouderschap beïnvloeden. De situatie van het gezin, de financiële positie, de werksituatie en de manier waarop vriendschappen worden bekeken, allemaal hebben invloed op het ouder worden.
Een ander punt is de rol van de media. We zijn door alle informatie die we dagelijks tot ons nemen met regelmaan overprikkeld, en ook door kennis over het ouderschap worden we overspoeld. Psycholoog Anna Mathur deelde hierover met Grazia UK: "We hebben zoveel informatie tot onze beschikking. Binnen enkele seconden kunnen we alles omtrent het ouderschap of een mogelijk symptoom van een ziekte opzoeken." Hoewel dit in sommige gevallen letterlijk levens kan redden en een positieve impact kan hebben op het ouderschap, zijn we vaak overweldigd door kennis. Het najagen van kennis kan angstige gevoelens bedaren, maar ze net zo goed ook veroorzaken.
De scheiding is een ingrijpende periode voor het hele gezin. Dit is voor alle gezinsleden een grote verandering. Deze breuk kan veel boosheid en verdriet losmaken. Daarnaast komen er veel praktische regelzaken op ouders af. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om de ruimte te vinden om voldoende aandacht te geven aan de kinderen.
Bij een scheiding is het belangrijk dat de ouders samenwerken en de belangen van het kind in het oog houden. Het is niet alleen belangrijk om de juiste beslissingen te nemen, maar ook om de relatie met het kind te behouden. Bijvoorbeeld, als een kind het contact met een ouder wil verbreken, onder invloed van de omgeving, dan is het belangrijk dat de ouders hierover praten en er een oplossing voor zoeken.
De wetgeving speelt ook een rol in het ouderschap. De Staatscommissie herijking ouderschap keek naar het familierecht, en niet naar aangrenzende rechtsgebieden zoals belastingrecht en erfrecht. Daarbij is gebleken dat meerouderschap relatief eenvoudig in te passen is in het huidige erfrecht. Er zijn echter nog kleine aanpassingen nodig, zoals het verduidelijken van wie wie is bij meer ouders. Bovendien is er een onvoldoende wettelijke regeling voor meeroudergezinnen, wat problemen kan opleveren in de dagelijkse gang van zaken en een risico vormt voor het kind.
Het ouderschap is een complexe taak die veel uitdagingen met zich meebrengt. De omgeving, de samenleving, en de wetgeving spelen een cruciale rol in het ouder worden. De uitdagingen zijn groot, maar tegelijkertijd is er ook veel aandacht voor het ouderschap. Het is belangrijk dat ouders leren om te leren van fouten en zich te richten op de belangen van het kind. Door samenwerking met de omgeving en de juiste maatregelen te nemen, kan het ouderschap een succes worden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet