Stevig Ouderschap: Een Belangrijke Bijdrage Aan Het Gezonde Opvoeden
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij beide ouders betrokken blijven bij de opvoeding en zorg van hun kinderen. Bij co-ouderschap wordt de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld tussen beide ouders, wat een uitdaging kan zijn voor ouders die moeite hebben met het opstellen van een duidelijk plan. Een notaris kan hierbij helpen bij het opstellen van een co-ouderschapsovereenkomst, waarin alle afspraken tussen de ouders worden vastgelegd. In dit artikel worden de kosten van een co-ouderschapsovereenkomst bij een notaris behandeld, inclusief informatie over de verschillende diensten, de mogelijke kosten en de mogelijke afhankelijkheid van het inkomen van de ouders.
De kosten voor het opstellen van een co-ouderschapsovereenkomst bij een notaris kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de afspraken, het tarief van de notaris en eventuele extra kosten. De volgende indicatie van kosten wordt vaak genoemd:
Deze kosten kunnen variëren per notaris en per situatie. Het is daarom verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren. Bovendien kunnen er ook extra kosten zijn, zoals de kosten voor het inschrijven van het ouderschapsplan bij de gemeente, de kosten voor het opstellen van een testament of levenstestament, en de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract.
De kosten voor het opstellen van een co-ouderschapsovereenkomst bij een notaris kunnen ook afhankelijk zijn van het inkomen van de ouders. Mensen met een laag inkomen of vermogen kunnen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan de kosten voor een advocaat of mediator, en de aanvrager betaalt een eigen bijdrrage. De voorwaarden en de hoogte van de eigen bijdrage zijn afhankelijk van het inkomen en vermogen.
In sommige gevallen kan de kosten voor het opstellen van een co-ouderschapsovereenkomst bij een notaris worden afgetrokken van de belasting. Dit hangt af van de persoonlijke situatie en de afspraken die zijn gemaakt in het co-ouderschapsplan. Het is daarom aan te raden om een belastingadviseur te raadplegen voor meer informatie hierover.
Bij co-ouderschap is veel overleg nodig, over grote opvoedthema’s, maar ook over alledaagse zaken. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de kosten, de omgang met de kinderen en de communicatie tussen de ouders. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe ver de ouders uit elkaar mogen wonen. Een te grote afstand kan de praktische uitvoering van het co-ouderschap bemoeilijken.
Bij co-ouderschap worden de kosten voor een kind niet in één huishouden gemaakt, maar in twee. Een aantal kosten wordt dubbel gemaakt, zoals de huur of hypotheek en de kosten van de inboedel. Het is belangrijk om vooraf af te spreken welke kosten verdeeld worden en welke niet. Kosten zoals vakanties en uitstapjes kunnen beter buiten de verdeling gehouden worden.
Als de ouders niet in overeenstemming kunnen komen over de co-ouderschapsovereenkomst, kan de rechter hen doorverwijzen naar een mediator. Het is ook mogelijk om zonder tussenkomst van de rechter gebruik te maken van een mediator. De kosten hiervoor betaal je als ouders zelf. Als je weinig inkomen hebt, kun je een tegemoetkoming in deze kosten krijgen. Dat kan via de Wet op de Rechtsbijstand (WRb). Meer informatie vind je op de website van het Juridisch loket.
Co-ouderschap is een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding, waarbij beide ouders betrokken blijven bij de opvoeding en zorg van hun kinderen. Het opstellen van een co-ouderschapsovereenkomst bij een notaris kan helpen bij het vastleggen van de afspraken tussen de ouders. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de afspraken, het tarief van de notaris en eventuele extra kosten. Het is belangrijk om vooraf af te spreken welke kosten verdeeld worden en welke niet. Als de ouders niet in overeenstemming kunnen komen over de co-ouderschapsovereenkomst, kan de rechter hen doorverwijzen naar een mediator.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet