logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Co-ouderschap bij het Keizer Karel College: Wat ouders moeten weten

Co-ouderschap is een veelbesproken regeling die ouders na een scheiding of het beëindigen van een relatie kunnen overwegen om de zorg voor hun kinderen te verdelen. Deze regeling, waarbij beide ouders gelijkwaardig betrokken blijven bij de opvoeding en verzorging, vereist zorgvuldige afspraken en een goede onderlinge communicatie. In het onderwijs, en met name bij het Keizer Karel College (KKC), is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de praktische en juridische aspecten van co-ouderschap. In dit artikel geven we een overzicht van de regels, praktische aspecten en financiële overwegingen rondom co-ouderschap, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat beide ouders na een scheiding of relatiebeëindiging gezamenlijk en evenredig de zorg voor hun kinderen verdelen. Dit betekent dat de kinderen ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen en dat beide ouders gelijkelijk betrokken blijven bij de opvoeding en verzorging. Het is belangrijk om te benadrukken dat co-ouderschap geen wettelijk vastgelegde regeling is; de specifieke invulling wordt bepaald door de afspraken die ouders in een ouderschapsplan vastleggen. Wel geldt dat bij gezamenlijk ouderlijk gezag, de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van het kind altijd bij beide ouders ligt, ongeacht de gekozen omgangsregeling.

Afspraken maken via een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is essentieel bij co-ouderschap. Dit plan legt de wederzijdse verwachtingen en afspraken vast en dient als basis voor de toekomst. Het is verplicht voor ouders die willen scheiden en kinderen hebben jonger dan 18 jaar. In het ouderschapsplan worden onderwerpen besproken zoals belangrijke beslissingen (schoolkeuze, vakantieregelingen, verhuizingen), verjaardagen en feestdagen, en de financiële aspecten van de opvoeding. Het is raadzaam om het ouderschapsplan regelmatig te evalueren en aan te passen, aangezien de behoeften van de kinderen en de omstandigheden van de ouders kunnen veranderen.

Hoewel er geen standaardregeling bestaat, zijn er verschillende manieren om co-ouderschap vorm te geven. Een veelvoorkomende regeling is de week-op-week-afspraak, waarbij het kind de ene week bij de ene ouder is en de andere week bij de andere ouder. Andere mogelijkheden zijn een 50/50-verdeling van dagen in een maand of een 4-3-3-4 verdeling. De keuze voor een specifieke regeling hangt af van de specifieke situatie van beide ouders, hun werkroosters, de behoeften van het kind en de afstand tussen de woonplaatsen.

Wat zijn de kenmerken van co-ouderschap?

Bij co-ouderschap zijn de kinderen of per week of per twee weken evenveel bij jou als bij je (ex-)partner. Bij co-ouderschap komen de volgende twee soorten afspraken over de verdeling het meeste voor. Let op: de namen, dagen en tijdstippen dienen ter illustratie.

  • "Wij spreken af dat Christopher de even weken bij de moeder is en de oneven weken bij de vader".
  • "Wij spreken af dat Christopher van zaterdagmiddag 15:30 tot woensdagmiddag 15:30 bij de vader is. Wij spreken af dat Christopher van woensdagmiddag 15:30 tot zaterdagmiddag 15:30 bij de moeder is. Op woensdagmiddag brengt de vader Christopher naar de moeder. Op zaterdagmiddag brengt de moeder Christopher naar de vader".

Welke vormen van ouderschap zijn er?

Meer dan 90 procent van de ouders houdt na hun scheiding gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen. Dat betekent dat allebei de ouders beslissingen mogen nemen over hun kind. Er zijn verschillende vormen waarin ouders dit kunnen organiseren.

Zorgregeling of omgangsregeling

Het maken van een ouderschapsplan is volgens de wet verplicht voor ouders die willen scheiden en kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar. Onderdeel van het ouderschapsplan is een zorgregeling of een omgangsregeling. Wanneer beide ouders gezag hebben over de kinderen spreekt men van een zorgregeling. Deze regeling gaat over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken. Wanneer een van de ouders het gezag heeft, is er sprake van een omgangsregeling voor de ouder die geen gezag heeft. Hierin staat hoe vaak deze ouder het kind ziet.

Binnen een zorgregeling kan de verdeling van de zorg- en opvoedtaken 50/50 zijn, maar ook een minder gelijke verdeling zoals 70/30. Een zorgregeling met een ongeveer gelijke verdeling noemen we co-ouderschap.

Coöperatief ouderschap

Dit houdt in dat ouders regelmatig met elkaar communiceren. Bij coöperatief ouderschap bespreiden jullie als ouders samen belangrijke beslissingen en neem je ook samen de beslissing. Er zijn nog regelmatig momenten van samenkomen van het 'gezin', zoals bij feestdagen of ouders gaan samen naar gesprekken op school.

Kenmerken van coöperatief ouderschap: - Ouders communiceren regelmatig met elkaar. - Ouders hebben rechtstreeks contact met elkaar, persoonlijk of via de telefoon. - Ouders nemen samen belangrijke beslissingen en bespreiden die ook samen. - Ouders werken samen om problemen met de kinderen op te lossen en activiteiten te plannen. - Ouders werken samen vanuit de belangen van de kinderen. - Er zijn nog momenten van samenkomen van het oude gezin. - Ouders gaan samen naar gesprekken op school. - Ouders zorgen dat er voor de kinderen een prettige overgang van het ene naar het andere huis is. - Ouders bespreiden veranderingen in schema's en vakanties in overleg en met een soepele en open houding naar de verzoeken van de andere ouder toe. - Ouders bespreiden met elkaar de opvoeding en waar zij tegenaan lopen.

Parallel ouderschap

Parallel ouderschap betekent dat de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat ze daar samen overleg over hebben. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Belangrijk is wel dat beide ouders zich aan die afspraken houden. Er is in deze vorm van ouderschap weinig ruimte om dingen aan te passen; de afspraken staan vast.

Kenmerken van parallel ouderschap: - Ouders communiceren onregelmatig of alleen in noodgevallen. - Ouders gebruiken e-mail, whatsapp, een derde persoon of een speciaal schrift om te communiceren over de kinderen. - De twee gezinnen hebben zo min mogelijk met elkaar te maken. Elke ouder neemt eigen beslissingen over de kinderen, zolang ze in het huis van de die ouder zijn. - Ouders zetten zich los van elkaar in voor de belangen van de kinderen. - De overgangen van de kinderen van het ene naar het andere huis vinden plaats op een neutrale plek, met weinig communicatie tussen de ouders, of via de school. - Beide ouders houden zich aan de ouderschapsplannen. Ouders hebben een hulpverlener of organisatie nodig om punten op te lossen waar ze het niet over eens worden. - Iedere ouder is verantwoordelijk voor de eigen relatie met het kind.

Financiële aspecten van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft aanzienlijke financiële implicaties. De kosten van de opvoeding worden in principe gelijk verdeeld over beide ouders. Dit kan op verschillende manieren worden geregeld: naar draagkracht, op basis van een vast bedrag per periode, of door het verdelen van de kinderbijslag en het kindgebonden budget. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Vanaf 2023 geldt volgens de Belastingdienst dat ouders co-ouders zijn als het kind in een herhalend ritme minimaal 78 dagen over een periode van zes maanden bij elke ouder verblijft. Dit kan worden berekend door dagdelen (ochtend, middag, avond) bij elkaar op te tellen.

De Belastingdienst beoordeelt of aan de voorwaarden voor co-ouderschap is voldaan, met name in relatie tot de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.

Wat is het verschil tussen co-ouderschap en andere vormen?

Bij co-ouderschap gaat het er dus om dat jullie in gelijke mate (50-50) voor de kinderen zorgen en hen opvoeden. Jullie zijn evenveel verantwoordelijk voor de dagelijkse zorgtaken zoals koken of naar school brengen en helpen met huiswerk. Jullie kind is evenveel dagen bij jou en bij je (ex-)partner en jullie hebben ongeveer gelijke kosten.

Bij een 50-50 verdeling spreekt men dus over co-ouderschap. En hoe zit het dan met een 60-40 verdeling? Op internet zie je dat er verschillende uitleg bestaat over de 60-40 verdeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie per week een verdeling hebben waarbij jullie kind ongeveer 3 om de 4 dagen bij één van jullie is. Dan spreekt men vaak over een 60-40 verdeling.

Het kan ook zijn dat jullie kind de ene week 3 dagen bij jou is en 4 dagen bij je (ex-)partner en dat jullie kind de andere week 4 dagen bij jou is en 3 dagen bij je (ex-)partner. Omdat jullie kind in twee weken tijd evenveel bij jou en bij je (ex-)partner is, is er bij deze verdeling sprake van een 50-50 verdeling.

Wat zijn de eisen voor co-ouderschap?

Voor co-ouderschap zijn er geen wettelijke minimale vereisten, maar er zijn wel praktische eisen waaraan ouders moeten voldoen om co-ouderschap succesvol te laten verlopen. Zo moeten de ouders goed met elkaar kunnen communiceren en bereid zijn om samen beslissingen te nemen in het belang van het kind. Daarnaast is het van belang dat beide ouders fysiek in staat zijn om de zorg te delen en dat ze niet te ver van elkaar af wonen, zodat het kind zonder al te veel problemen naar school en activiteiten kan gaan.

Wat moet je weten over de Belastingdienst en co-ouderschap?

De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De Belastingdienst beoordeelt of aan de voorwaarden voor co-ouderschap is voldaan, met name in relatie tot de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.

Wat is het verschil tussen co-ouderschap en andere vormen?

Co-ouderschap is geen wettelijke regeling, maar een praktische afspraak tussen ouders. Het verschil met andere vormen van ouderschap ligt vooral in de mate van betrokkenheid en communicatie. Bij co-ouderschap is er sprake van gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken. Bij een omgangsregeling is er sprake van een verdeling waarbij één ouder de meeste dagelijkse taken op zich neemt. Bij een zorgregeling is er sprake van een gelijke verdeling, maar deze kan ook ongelijk zijn.

Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft meerdere voordelen. Enerzijds zorgt het voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken, waardoor de kinderen beiden ouders evenveel zien. Anderzijds is er sprake van een betere communicatie en overleg tussen de ouders, wat helpt bij het oplossen van problemen en het nemen van belangrijke beslissingen. Ook is er sprake van een betere betrokkenheid van beide ouders bij de opvoeding van de kinderen.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap is niet altijd de beste oplossing. Als er sprake is van een slechte communicatie tussen de ouders, een grote afstand tussen de woonplaatsen, of als het kind de gelijke verdeling niet prettig vindt, kan een andere omgangsregeling geschikter zijn. De rechter zal bij een geschil rekening houden met de specifieke omstandigheden van het geval en het belang van het kind.

Wat moet je weten over de Belastingdienst en co-ouderschap?

De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De Belastingdienst beoordeelt of aan de voorwaarden voor co-ouderschap is voldaan, met name in relatie tot de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.

Wat moet je weten over de Belastingdienst en co-ouderschap?

De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De Belastingdienst beoordeelt of aan de voorwaarden voor co-ouderschap is voldaan, met name in relatie tot de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De dienst let op de verblijfsduur van het kind bij beide ouders. Ook de kosten voor vakanties worden meegenomen in de beoordeling.

Conclusie

Co-ouderschap is een veelgebruikte regeling die ouders na een scheiding of het beëindigen van een relatie kunnen overwegen om de zorg voor hun kinderen te verdelen. Deze regeling, waarbij beide ouders gelijkwaardig betrokken blijven bij de opvoeding en verzorging, vereist zorgvuldige afspraken en een goede onderlinge communicatie. Het is belangrijk om te weten dat co-ouderschap geen wettelijk vastgelegde regeling is, maar een praktische afspraak tussen ouders. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat co-ouderschap financiële implicaties heeft, zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de kinderbijslag. De Belastingdienst hanteert specifieke criteria voor co-ouderschap, die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het is belangrijk om te weten dat co-ouderschap niet altijd de beste oplossing is, en dat de beste regeling afhangt van de specifieke situatie van elk gezin.

Bronnen

  1. Kinderopvanglappelein
  2. Keizer Karel College
  3. Nederlands Jeugd Instituut
  4. Belastingdienst
  5. Uitelkaar.nl
  6. Ambtadvocaten
  7. Kemmers Familieadvocaten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven