Online Agenda voor Co-ouderschap: Een overzicht van tools en functionaliteiten
juli 1, 2025
Het kindgebonden budget is een belangrijke financiële ondersteuning voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Het is bedoeld om de kosten van opvoeding, voeding, kleding en schoolspullen te helpen betalen. Bij co-ouderschap, waarbij ouders na een scheiding of relatiebeëindiging verantwoordelijk blijven voor de zorg van het kind, is de verdeling van het kindgebonden budget een belangrijk onderwerp. In dit artikel worden de regels, voorwaarden en mogelijke gevolgen van het kindgebonden budget bij co-ouderschap behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie.
Het kindgebonden budget is een maandelijkse toeslag die de Belastingdienst verstrekt aan ouders met kinderen tot 18 jaar. Deze toeslag is bedoeld om te helpen met de kosten zoals kleding, voeding en schoolspullen. Hoeveel u krijgt, hangt af van uw inkomen, het aantal kinderen en hun leeftijden. Het kindgebonden budget wordt iedere maand betaald door de Dienst Toeslagen. Het is een extra bijdrage voor gezinnen met kinderen, naast de kinderbijslag.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie het kindgebonden budget ontvangt. Dit kan gebeuren op basis van de verdeling van de zorgtaken, zoals het opnemen van het kind op verschillende dagen in het weekritme. De Belastingdienst hanteert als richtlijn dat er sprake is van co-ouderschap als een kind ten minste drie dagen per week bij elke ouder verblijft, inclusief vakanties. Een 60/40 verdeling van de tijd wordt eveneens als co-ouderschap beschouwd.
Om recht te hebben op het kindgebonden budget, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld kinderbijslag krijgen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Voor kinderen van 16 en 17 jaar hoeft dit niet altijd. De ouder die de kinderbijslag op zijn naam heeft staan, heeft recht op het kindgebonden budget. Uw (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van de samenstelling van uw gezin.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om te weten dat er maar 1 rechthebbende kan zijn voor het kindgebonden budget. Dit is degene die de kinderbijslag ontvangt. Als u de kinderbijslag krijgt, hoeft u verder niets te doen. We blijven het kindgebonden budget aan u uitbetalen. Als u alleen woont, verhogen we het bedrag automatisch met de aanvulling voor een alleenstaande ouder.
Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget worden verdeeld op basis van de verdeling van de zorgtaken. Als u en de andere ouder afspreken dat u de kinderbijslag ontvangt, dan krijgt u ook het kindgebonden budget. Als u de kinderbijslag niet ontvangt, dan krijgt u ook geen kindgebonden budget.
Als u en de andere ouder gescheiden zijn, moet u afspreken wie het kindgebonden budget krijgt. Heeft u co-ouderschap? Dan mag u meestal kiezen of het kindgebonden budget naar 1 of naar beide ouders gaat. Heeft u geen co-ouderschap? Dan kan alleen de ouder die ook de kinderbijslag ontvangt kindgebonden budget krijgen. U regelt dit bij de Sociale Verzekeringsbank.
Als u het kindgebonden budget te laat aanvraagt, heeft u voor dat jaar mogelijk geen recht meer op het kindgebonden budget. Het is daarom belangrijk om de aanvraag op tijd in te dienen. U kunt het kindgebonden budget aanvragen via de website van de Belastingdienst.
Belangrijke veranderingen in uw situatie moet u doorgeven aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld een verhuizing, verandering van inkomen of een scheiding. Geeft u belangrijke veranderingen niet door? Dan moet u uw toeslag later misschien terugbetalen.
Als u geen co-ouderschap heeft, dan kan alleen de ouder die ook de kinderbijslag ontvangt kindgebonden budget krijgen. U regelt dit bij de Sociale Verzekeringsbank.
Als u alleenstaand bent, dan krijgt u meer kindgebonden budget dan gezinnen met 2 ouders. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Hoeveel kindgebonden budget u krijgt, kunt u zien door een proefberekening te maken.
Wordt uw kind 12 of 16 jaar? Dan krijgt u meer kindgebonden budget. U kunt met dit extra bedrag een deel van de schoolkosten betalen. De verhoging gaat in na de maand waarin uw kind 12 of 16 jaar is geworden en hangt af van de hoogte van uw inkomen.
Als u in het buitenland woont, kunt u soms ook kindgebonden budget krijgen. Dit hangt af van de situatie en de regels van de Belastingdienst.
Als u een stiefkind, pleegkind of adoptiekind heeft, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u geen Nederlander bent, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u in het buitenland werkt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u een co-ouder bent, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u een partner hebt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u een alleenstaande ouder bent, dan krijgt u meer kindgebonden budget dan gezinnen met 2 ouders. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Hoeveel kindgebonden budget u krijgt, kunt u zien door een proefberekening te maken.
Als u een kinderbijslag krijgt, dan is het kindgebonden budget meestal ook naar u overgemaakt. In het geval dat u en uw ex-partner evenveel voor het kind zorgen zoals bij co-ouderschap, moet u onderling afspreken wie het kindgebonden budget zal krijgen. Als het kindgebonden budget nog aan de verkeerde ouder wordt overgemaakt, kunt u dit net als bij de kinderbijslag wijzigen op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
De kinderopvangtoeslag werkt op een iets andere wijze dan de kinderbijslag en het kindgebonden budget. De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor de kosten die u maakt aan de kinderopvang. De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind voornamelijk woont. Deze ouder moet wel aan de vereisten voor de kinderopvangtoeslag voldoen. Deze vereisten zijn dat de ouder werk moet hebben en dat het kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. In principe krijgt dus maar één van de ouders de kinderopvangtoeslag, zelfs als beide ouders aan de eisen voldoen.
De huurtoeslag is een tegemoetkoming voor de huur van een woning. De huurtoeslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind voornamelijk woont. Deze ouder moet wel aan de vereisten voor de huurtoeslag voldoen. Deze vereisten zijn dat de ouder werk moet hebben en dat het kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. In principe krijgt dus maar één van de ouders de huurtoeslag, zelfs als beide ouders aan de eisen voldoen.
De zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor de kosten van zorg. De zorgtoeslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind voornamelijk woont. Deze ouder moet wel aan de vereisten voor de zorgtoeslag voldoen. Deze vereisten zijn dat de ouder werk moet hebben en dat het kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. In principe krijgt dus maar één van de ouders de zorgtoeslag, zelfs als beide ouders aan de eisen voldoen.
Als u een combinatie van toeslagen krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting en andere toeslagen krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting en andere toeslagen krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.
Het kindgebonden budget is een belangrijke financiële ondersteuning voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Bij co-ouderschap is de verdeling van het kindgebonden budget een belangrijk onderwerp. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie het kindgebonden budget ontvangt. De Belastingdienst hanteert als richtlijn dat er sprake is van co-ouderschap als een kind ten minste drie dagen per week bij elke ouder verblijft, inclusief vakanties. Een 60/40 verdeling van de tijd wordt eveneens als co-ouderschap beschouwd.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet