logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het kindgebonden budget bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten

Het kindgebonden budget is een belangrijke financiële ondersteuning voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Het is bedoeld om de kosten van opvoeding, voeding, kleding en schoolspullen te helpen betalen. Bij co-ouderschap, waarbij ouders na een scheiding of relatiebeëindiging verantwoordelijk blijven voor de zorg van het kind, is de verdeling van het kindgebonden budget een belangrijk onderwerp. In dit artikel worden de regels, voorwaarden en mogelijke gevolgen van het kindgebonden budget bij co-ouderschap behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Wat is het kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget is een maandelijkse toeslag die de Belastingdienst verstrekt aan ouders met kinderen tot 18 jaar. Deze toeslag is bedoeld om te helpen met de kosten zoals kleding, voeding en schoolspullen. Hoeveel u krijgt, hangt af van uw inkomen, het aantal kinderen en hun leeftijden. Het kindgebonden budget wordt iedere maand betaald door de Dienst Toeslagen. Het is een extra bijdrage voor gezinnen met kinderen, naast de kinderbijslag.

Bij co-ouderschap is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie het kindgebonden budget ontvangt. Dit kan gebeuren op basis van de verdeling van de zorgtaken, zoals het opnemen van het kind op verschillende dagen in het weekritme. De Belastingdienst hanteert als richtlijn dat er sprake is van co-ouderschap als een kind ten minste drie dagen per week bij elke ouder verblijft, inclusief vakanties. Een 60/40 verdeling van de tijd wordt eveneens als co-ouderschap beschouwd.

Voorwaarden voor het kindgebonden budget bij co-ouderschap

Om recht te hebben op het kindgebonden budget, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld kinderbijslag krijgen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Voor kinderen van 16 en 17 jaar hoeft dit niet altijd. De ouder die de kinderbijslag op zijn naam heeft staan, heeft recht op het kindgebonden budget. Uw (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van de samenstelling van uw gezin.

Bij co-ouderschap is het belangrijk om te weten dat er maar 1 rechthebbende kan zijn voor het kindgebonden budget. Dit is degene die de kinderbijslag ontvangt. Als u de kinderbijslag krijgt, hoeft u verder niets te doen. We blijven het kindgebonden budget aan u uitbetalen. Als u alleen woont, verhogen we het bedrag automatisch met de aanvulling voor een alleenstaande ouder.

Hoe wordt het kindgebonden budget verdeeld bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget worden verdeeld op basis van de verdeling van de zorgtaken. Als u en de andere ouder afspreken dat u de kinderbijslag ontvangt, dan krijgt u ook het kindgebonden budget. Als u de kinderbijslag niet ontvangt, dan krijgt u ook geen kindgebonden budget.

Als u en de andere ouder gescheiden zijn, moet u afspreken wie het kindgebonden budget krijgt. Heeft u co-ouderschap? Dan mag u meestal kiezen of het kindgebonden budget naar 1 of naar beide ouders gaat. Heeft u geen co-ouderschap? Dan kan alleen de ouder die ook de kinderbijslag ontvangt kindgebonden budget krijgen. U regelt dit bij de Sociale Verzekeringsbank.

Wat als u het kindgebonden budget te laat aanvraagt?

Als u het kindgebonden budget te laat aanvraagt, heeft u voor dat jaar mogelijk geen recht meer op het kindgebonden budget. Het is daarom belangrijk om de aanvraag op tijd in te dienen. U kunt het kindgebonden budget aanvragen via de website van de Belastingdienst.

Wat als u belangrijke veranderingen niet doorgeeft?

Belangrijke veranderingen in uw situatie moet u doorgeven aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld een verhuizing, verandering van inkomen of een scheiding. Geeft u belangrijke veranderingen niet door? Dan moet u uw toeslag later misschien terugbetalen.

Wat als u geen co-ouderschap heeft?

Als u geen co-ouderschap heeft, dan kan alleen de ouder die ook de kinderbijslag ontvangt kindgebonden budget krijgen. U regelt dit bij de Sociale Verzekeringsbank.

Wat als u alleenstaand bent?

Als u alleenstaand bent, dan krijgt u meer kindgebonden budget dan gezinnen met 2 ouders. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Hoeveel kindgebonden budget u krijgt, kunt u zien door een proefberekening te maken.

Wat als uw kind 12 of 16 jaar wordt?

Wordt uw kind 12 of 16 jaar? Dan krijgt u meer kindgebonden budget. U kunt met dit extra bedrag een deel van de schoolkosten betalen. De verhoging gaat in na de maand waarin uw kind 12 of 16 jaar is geworden en hangt af van de hoogte van uw inkomen.

Wat als u in het buitenland woont?

Als u in het buitenland woont, kunt u soms ook kindgebonden budget krijgen. Dit hangt af van de situatie en de regels van de Belastingdienst.

Wat als u een stiefkind, pleegkind of adoptiekind hebt?

Als u een stiefkind, pleegkind of adoptiekind heeft, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u geen Nederlander bent?

Als u geen Nederlander bent, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u in het buitenland werkt?

Als u in het buitenland werkt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u een co-ouder bent?

Als u een co-ouder bent, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u een partner hebt?

Als u een partner hebt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u een alleenstaande ouder bent?

Als u een alleenstaande ouder bent, dan krijgt u meer kindgebonden budget dan gezinnen met 2 ouders. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Hoeveel kindgebonden budget u krijgt, kunt u zien door een proefberekening te maken.

Wat als u een kinderbijslag krijgt?

Als u een kinderbijslag krijgt, dan is het kindgebonden budget meestal ook naar u overgemaakt. In het geval dat u en uw ex-partner evenveel voor het kind zorgen zoals bij co-ouderschap, moet u onderling afspreken wie het kindgebonden budget zal krijgen. Als het kindgebonden budget nog aan de verkeerde ouder wordt overgemaakt, kunt u dit net als bij de kinderbijslag wijzigen op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Wat als u een kinderopvangtoeslag krijgt?

De kinderopvangtoeslag werkt op een iets andere wijze dan de kinderbijslag en het kindgebonden budget. De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor de kosten die u maakt aan de kinderopvang. De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind voornamelijk woont. Deze ouder moet wel aan de vereisten voor de kinderopvangtoeslag voldoen. Deze vereisten zijn dat de ouder werk moet hebben en dat het kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. In principe krijgt dus maar één van de ouders de kinderopvangtoeslag, zelfs als beide ouders aan de eisen voldoen.

Wat als u een huurtoeslag krijgt?

De huurtoeslag is een tegemoetkoming voor de huur van een woning. De huurtoeslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind voornamelijk woont. Deze ouder moet wel aan de vereisten voor de huurtoeslag voldoen. Deze vereisten zijn dat de ouder werk moet hebben en dat het kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. In principe krijgt dus maar één van de ouders de huurtoeslag, zelfs als beide ouders aan de eisen voldoen.

Wat als u een zorgtoeslag krijgt?

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor de kosten van zorg. De zorgtoeslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind voornamelijk woont. Deze ouder moet wel aan de vereisten voor de zorgtoeslag voldoen. Deze vereisten zijn dat de ouder werk moet hebben en dat het kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. In principe krijgt dus maar één van de ouders de zorgtoeslag, zelfs als beide ouders aan de eisen voldoen.

Wat als u een combinatie van toeslagen krijgt?

Als u een combinatie van toeslagen krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgt?

Als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting en andere toeslagen krijgt?

Als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting en andere toeslagen krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Wat als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting en andere toeslagen krijgt?

Als u een combinatie van inkomensafhankelijke combinatiekorting en andere toeslagen krijgt, dan kan het kindgebonden budget ook van toepassing zijn. De voorwaarden en het bedrag kunnen variëren, afhankelijk van de situatie.

Conclusie

Het kindgebonden budget is een belangrijke financiële ondersteuning voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Bij co-ouderschap is de verdeling van het kindgebonden budget een belangrijk onderwerp. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie het kindgebonden budget ontvangt. De Belastingdienst hanteert als richtlijn dat er sprake is van co-ouderschap als een kind ten minste drie dagen per week bij elke ouder verblijft, inclusief vakanties. Een 60/40 verdeling van de tijd wordt eveneens als co-ouderschap beschouwd.

Bronnen

  1. Kindgebonden budget aanvragen
  2. Voorwaarden kindgebonden budget
  3. Kindgebonden budget
  4. Co-ouderschap en de kinderwens
  5. Kindgebonden budget aanvragen: zo werkt het
  6. Het kindgebonden budget bij een scheiding
  7. Financiële tegemoetkoming bij co-ouderschap
  8. Kindgebonden budget
  9. Wanneer heb ik recht op kindgebonden budget
  10. Gevolgen co-ouderschap voor financien
  11. Alles over het kindgebonden budget in 2025
  12. Hoeveel kindgebonden budget kan ik krijgen?
  13. Wie heeft er recht op kindgebonden budget bij co-ouderschap
  14. Applying for kindgebonden budget (child budget)
  15. Kindgebonden budget
  16. Wie heeft er recht op kindgebonden budget bij co-ouderschap
  17. Vraagt u het kindgebonden budget te laat aan?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven