Notaris specialisatie roze ouderschap in Zuid-Holland: een overzicht van diensten en praktijk
juli 1, 2025
In de praktijk van co-ouderschap, waarbij ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkmatig verdelen, zijn er specifieke regels en procedures rondom de kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is een financiële bijdrage om de kosten van kinderopvang te verlagen. Bij co-ouderschap kunnen zowel de moeder als de vader recht op kinderopvangtoeslag hebben, mits aan de voorwaarden is voldaan. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de kinderopvangtoeslag bij co-ouderschap besproken, inclusief hoe deze wordt aangevraagd, wat de voorwaarden zijn en hoe de toeslag wordt verdeeld.
Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De belangrijkste voorwaarde is dat het kind op het adres van de ouder is ingeschreven. Dit geldt ook bij co-ouderschap. Als het kind bij de moeder woont, kan zij de toeslag aanvragen. Als het kind bij de vader woont, kan hij de toeslag aanvragen. Het is belangrijk om dit duidelijk vast te leggen in het ouderschapsplan. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap.
Daarnaast moet ten minste één van de ouders werkzaam zijn, een opleiding volgen, re-integratie ondergaan of een inburgeringscursus volgen. Als beide ouders aan deze voorwaarde voldoen, hebben ze beiden recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het gezinsinkomen, het aantal kinderen en het aantal opvanguren. Ouders betalen een eigen bijdrrage, waarbij een lager inkomen resulteert in een hogere toeslag.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder kan dit voor zijn eigen deel van de kosten aanvragen. Daarbij gaat de Belastingdienst er van uit dat de ouders hun eigen aandeel in de kosten contractueel regelen met de kinderopvanginstelling. De ouders moeten hierover afspraken maken en deze vastleggen in het ouderschapsplan. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap.
De kinderopvangtoeslag wordt aangevraagd bij de Belastingdienst. Bij co-ouderschap is het belangrijk om expliciet aan te geven dat er sprake is van co-ouderschap. Dit kan door middel van een brief aan de Belastingdienst, waarin de co-ouderschapsregeling wordt beschreven. Een voorbeeldbrief is beschikbaar op de website van de Belastingdienst. De ouders moeten ook de nieuwe opvanguren doorgeven via Mijn Toeslagen. De maximale hoeveelheid uren waarvoor kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd, is 230 uur per kind per maand. Dit recht wordt echter op jaarbasis berekend. Dit betekent dat overschotten in de ene maand kunnen worden gecompenseerd met tekorten in andere maanden, waardoor ouders flexibeler zijn in hun opvangbehoefte.
Bij co-ouderschap kan de kinderopvangtoeslag worden verdeeld tussen de ouders. De verdeling is afhankelijk van de inschrijving van de kinderen, zoals je dat bij de gemeente hebt geregeld. Staan de kinderen bij beide ouders ingeschreven? Dan ontvangen jullie allebei een deel van de kinderopvangtoeslag. De individuele inkomens bepalen de hoogte van de toeslag dat een ieder van de ouders ontvangt.
Het kindgebonden budget is een aanvullende tegemoetkoming, voor gezinnen met kinderen. Bij co-ouderschap zal je het kindgebonden budget vaak verdelen tussen beide ouders. De verdeling is afhankelijk van de inschrijving van de kinderen, zoals je dat bij de gemeente hebt geregeld. Staan de kinderen bij beide ouders ingeschreven? Dan ontvangen jullie allebei een deel van het kindgebonden budget. De individuele inkomens bepalen de hoogte van het budget dat een ieder van de ouders ontvangt.
Bij co-ouderschap kunnen ouders ook profiteren van bepaalde belastingvoordelen. De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op de te betalen inkomstenbelasting. In 2025 wordt de IACK verhoogd tot 2.986 euro (2024: 2.953 euro). Ook hiervoor gelden een aantal voorwaarden. Zo moet er tenminste één kind op het eigen adres staan ingeschreven dat jonger is dan 12 jaar. Uitzondering IACK bij co-ouderschap: Hier geldt wederom een uitzondering voor co-ouderschap. Verzorgen jullie beide minimaal drie dagen per week de kinderen? Dan hebben jullie beiden mogelijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dus ook als het kind jonger dan 12 jaar is ingeschreven op het adres van de andere ouder.
Bij co-ouderschap kunnen ouders ook profiteren van de huurtoeslag. De huurtoeslag helpt bij het betalen van de huur. Als je co-ouder bent, kun je beiden jullie kind als medebewoner laten meetellen. Je hebt dan mogelijk recht op meer huurtoeslag. Je kind kan dus meetellen als medebewoner ook al staat het niet bij je ingeschreven. Het kind telt automatisch mee als medebewoner bij de ouder bij wie het is ingeschreven. Staat jouw kind niet bij jou ingeschreven? Stel dan de Belastingdienst op de hoogte dat jullie co-ouderschap hebben. Je kunt dit aantonen door het ondertekende ouderschapsplan met jullie co-ouderschapsregeling op te sturen naar de Belastingdienst. Vervolgens kun je de huurtoeslag aanvragen en wordt de hoogte bepaald.
Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om ouders te helpen bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag en het navigeren door de complexe regelingen. BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, heeft een speciale ‘toolkit’ ontwikkeld met handleidingen, rekenhulpen en checklists. Deze informatie is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands, Engels, Pools, Arabisch, Oekraïens en Russisch.
De informatie is ook beschikbaar via de app ‘Uitleg kinderopvangtoeslag’. Deze app bevat handleidingen en rekenhulpen om ouders te helpen bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Ook is er een informatiebrief en een checklist beschikbaar. Deze helpen ouders bij het aanvragen van de toeslag.
Bij co-ouderschap kunnen ouders zowel recht op kinderopvangtoeslag als op andere financiële bijdragen hebben. De voorwaarden zijn duidelijk en de aanvraagprocedure is overzichtelijk. Het is belangrijk om afspraken te maken over wie de toeslag aanvraagt en deze vast te leggen in het ouderschapsplan. De Belastingdienst kan het ouderschapsplan opvragen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van co-ouderschap. De kinderopvangtoeslag wordt aangevraagd bij de Belastingdienst. Bij co-ouderschap is het belangrijk om expliciet aan te geven dat er sprake is van co-ouderschap. Dit kan door middel van een brief aan de Belastingdienst, waarin de co-ouderschapsregeling wordt beschreven. Een voorbeeldbrief is beschikbaar op de website van de Belastingdienst.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet