logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kindergeld delen bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten

Inleiding

Bij co-ouderschap, waarbij de zorg voor kinderen na een scheiding gelijkelijk wordt verdeeld, zijn er specifieke regels en praktijken rondom het delen van kindergeld. Dit artikel bevat informatie over hoe kindergeld wordt verdeeld bij co-ouderschap, de rol van het kinderbudget, de invloed op andere toeslagen en de financiële verantwoordelijkheden. De informatie is gebaseerd op de beschikbare gegevens uit de bronnen en bevat geen aanvullende informatie of interpretaties die niet in de bronnen staan.

Wat is kindergeld?

Kindergeld is een financiële bijdrage van de overheid voor kinderen tot 18 jaar. Het is onafhankelijk van het inkomen van de ouders en wordt meestal per kwartaal uitgekeerd. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders in principe recht hebben op een deel van het kindergeld, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De hoogte van het kindergeld is afhankelijk van het aantal kinderen, maar is in 2025 vastgesteld op 255 euro per kind per maand. In 2026 wordt dit bedrag aangepast naar 259 euro per kind per maand.

Hoe wordt kindergeld verdeeld bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap kan het kindergeld worden verdeeld tussen beide ouders. Dit gebeurt meestal op basis van het aantal dagen dat het kind bij elke ouder woont. Als het kind minstens drie dagen per week bij elke ouder is, kunnen beide ouders een deel van het kindergeld ontvangen. De verdeling kan worden vastgesteld via een overeengekomen verhouding, zoals 50/50, 60/40, of zelfs 70/30. De exacte verdeling hangt af van de afspraken tussen de ouders.

De SVB (Sociale Verzekeringsbank) ziet co-ouders als zodra er een vast patroon is voor de opvang en opvoeding van het kind. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het kind drie dagen bij de ene ouder woont en drie dagen bij de andere ouder. Ook is het mogelijk dat het kind om de week wisselt tussen de twee huishoudens. In deze gevallen kan elk ouder een deel van het kindergeld ontvangen.

Invloed op andere toeslagen

Bij co-ouderschap heeft elk van de ouders ook recht op een deel van andere toeslagen, zoals het kinderbudget, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Deze toeslagen worden vaak verdeeld op basis van het inkomen van de ouders en het aantal dagen dat het kind bij hen woont.

Het kinderbudget wordt door de Belastingdienst toegekend, mits aan de voorwaarden is voldaan. Bij co-ouderschap kan elk van de ouders een deel van het kinderbudget ontvangen, mits de kinderen op het adres van beide ouders zijn ingeschreven. Daarnaast kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen, ongeacht op welk adres het kind is ingeschreven.

De rol van de kinderrekening

Een veelgebruikte manier om de kosten van het kind te delen, is het aanmaken van een kinderrekening. Dit is een rekening waar beide ouders toegang toe hebben en waarop ze samen uitgaven kunnen doen. De kinderrekening is een alternatief voor de kinderalimentatie, waarbij de ouders afspreken hoeveel geld er op de rekening moet worden gestort en welke kosten daarvan gedeeld kunnen worden.

De kinderrekening heeft ook gevolgen voor de berekening van de kinderalimentatie. Als er geen kinderrekening is, kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) de kinderalimentatie innen, mits de ouders dit hebben aangevraagd. Bij een kinderrekening is het echter belangrijk dat beide ouders samenwerken en afspraken maken over de verdeling van de kosten.

Beperkingen en voorwaarden

Bij het delen van kindergeld bij co-ouderschap zijn er beperkingen en voorwaarden. Bijvoorbeeld, de ouders moeten samenwerken en afspraken maken over hoe het geld verdeeld moet worden. Daarnaast is het belangrijk dat beide ouders in contact staan met de Belastingdienst en de SVB om de juiste informatie te krijgen over het kinderbudget en de andere toeslagen.

Bij sommige situaties kan het kindergeld niet volledig worden verdeeld, bijvoorbeeld als de ouders niet op één lijn zitten qua uitgaven. In dergelijke gevallen kan het raadzaam zijn om de kinderrekening te vermijden of een andere oplossing te zoeken.

Belangrijke punten bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap zijn er een aantal belangrijke punten waar ouders rekening mee moeten houden:

  • Afspraken maken: Het is belangrijk dat ouders afspraken maken over hoe het kindergeld en andere toeslagen verdeeld moeten worden.
  • Contact houden met de Belastingdienst en SVB: Beide ouders moeten in contact staan met de Belastingdienst en de SVB om te controleren of ze het juiste bedrag ontvangen.
  • Kinderrekening overwegen: Een kinderrekening kan een goed alternatief zijn, mits de ouders goed met elkaar kunnen overleggen.
  • Tegenstrijdige informatie: In sommige gevallen kunnen er tegenstrijdige informatie zijn over het delen van kindergeld bij co-ouderschap. Het is belangrijk om zorgvuldig te zijn met het interpreteren van deze informatie.

Conclusie

Bij co-ouderschap is het delen van kindergeld en andere toeslagen een belangrijk onderdeel van de financiële verantwoordelijkheden. De verdeling hangt af van het aantal dagen dat het kind bij elke ouder woont en de afspraken tussen de ouders. Daarnaast zijn er andere toeslagen, zoals het kinderbudget, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag, die bij co-ouderschap ook gedeeld kunnen worden. Het is belangrijk dat ouders goed overleg plegen en de juiste informatie krijgen van de Belastingdienst en de SVB.

Bronnen

  1. Kinderbijslag bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten
  2. Tabel verhoging kindergeld
  3. Co-ouderschap en een kinderrekening
  4. Kindergeld
  5. Wie heeft recht op kinderbijdrage bij co-ouderschap
  6. Gevolgen co-ouderschap voor financien
  7. Kindergeld aanvragen, hoogte, duur
  8. Kinderrekening bij co-ouderschap
  9. Toeslagen bij co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven