logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderbijslag bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten

De financiële situatie verandert aanzienlijk na een scheiding, vooral als er kinderen zijn. Ouders worden afhankelijk van hun eigen inkomen en kunnen mogelijk recht hebben op toeslagen waar ze voorheen geen aanspraak op maakten. Dit geldt in het bijzonder bij co-ouderschap, waarbij de zorg en opvoeding van de kinderen gelijkelijk worden verdeeld. Dit artikel biedt een overzicht van de regelingen rondom kinderbijslag en andere relevante toeslagen in het geval van co-ouderschap, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat beide ouders een kind overwegend in gelijke mate verzorgen en onderhouden. Dit betekent dat het kind een aanzienlijk deel van de tijd bij beide ouders verblijft. Er is geen strikte definitie van 'gelijkelijk', maar in de praktijk wordt vaak gekeken naar een verdeling waarbij beide ouders minimaal drie dagen per week de zorg voor het kind hebben. Ook een regeling waarbij het kind om en om een week bij beide ouders verblijft, wordt als co-ouderschap beschouwd. De vakanties worden hierbij ook meegenomen in de beoordeling.

Hoe wordt de kinderbijslag verdeeld bij co-ouderschap?

Bij co-ouderschap krijgt iedere ouder de helft van de kinderbijslag, tenzij anders is afgesproken. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld. Als je samen besluit dat de kinderbijslag wordt verdeeld, dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Bijvoorbeeld, als je twee kinderen hebt, kun je beslissen dat jij voor het ene kind de kinderbijslag ontvangt en je (ex-)partner voor het andere kind.

Wat zijn de gevolgen van co-ouderschap voor het kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd. Bij co-ouderschap is het belangrijk om te weten dat het kindgebonden budget aan de kinderbijslag is gekoppeld. De proefberekening van de Belastingdienst geeft een indicatie wat in jullie geval de beste keuze is. De afspraken over de verdeling leg je vervolgens vast in het ouderschapsplan.

Wat zijn de gevolgen van co-ouderschap voor andere toeslagen?

Bij co-ouderschap kan het ook gevolgen hebben voor andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Bijvoorbeeld, bij de huurtoeslag kan het zijn dat je beide ouders jullie kind als medebewoner laat meerekenen. Je hebt dan mogelijk recht op meer huurtoeslag. Je kind kan dus meetellen als medebewoner ook al staat het niet bij je ingeschreven. Bij de kinderopvangtoeslag geldt een uitzondering voor co-ouderschap. Hierdoor hebben beide ouders in principe recht op kinderopvangtoeslag. Mits aan de overige voorwaarden wordt voldaan uiteraard.

Wat zijn de voorwaarden voor het ontvangen van kinderbijslag bij co-ouderschap?

De kinderbijslag is alleen voor minderjarige kinderen die thuis wonen. Slaapt je kind 4 nachten of meer per week niet thuis? Dan is je kind uitwonend, en krijg je geen kinderbijslag. Er zijn uitzonderingen: bijvoorbeeld als je kind in het buitenland woont. De hoogte van je kinderbijslag hangt af van de leeftijd van je kind. Hoe ouder je kind, hoe hoger de kinderbijslag. Soms heeft je recht op dubbele kinderbijslag. Bijvoorbeeld als je kind intensieve zorg nodig heeft.

Wat zijn de belangrijkste punten bij het regelen van co-ouderschap?

Bij het regelen van co-ouderschap is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden:

  • Afspraken maken: Je moet afspraken maken over hoe je de zorg en opvoeding van je kinderen verdeelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het kind om en om een week bij jou en je ex-partner verblijft.
  • Kinderbijslag verdelen: De kinderbijslag kan worden verdeeld over beide ouders. Dit is met name verstandig bij twee of meer kinderen.
  • Kindgebonden budget: Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen.
  • Huurtoeslag en kinderopvangtoeslag: Bij co-ouderschap kan het ook gevolgen hebben voor andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
  • Ouderschapsplan: Bij het regelen van co-ouderschap is het belangrijk om een ouderschapsplan te maken. Hierin spreekt je af dat je allebei evenveel voor de kinderen zorgt.

Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft verschillende voordelen. De belangrijkste is dat het kind ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengt. Hierdoor blijft het kind in contact met beide ouders en voelt het zich veilig en gesteund. Daarnaast is het belangrijk dat de ouders samenwerken aan de opvoeding en verzorging van het kind. Dit zorgt voor een betere opvoeding en een betere verdeling van de kosten.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

Co-ouderschap heeft ook nadelen. De belangrijkste is dat het moeilijk kan zijn om de verdeling van de tijd met het kind in de praktijk te brengen. Daarnaast kan het moeilijk zijn om de verdeling van de kosten goed te regelen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat het co-ouderschap geen juridische term is. Het is een afspraak tussen de ouders.

Wat zijn de belangrijkste punten bij het kiezen van de kinderbijslag?

Bij het kiezen van de kinderbijslag is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden:

  • Kinderbijslag verdelen: De kinderbijslag kan worden verdeeld over beide ouders. Dit is met name verstandig bij twee of meer kinderen.
  • Kindgebonden budget: Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen.
  • Proefberekening: De proefberekening van de Belastingdienst geeft een indicatie wat in jullie geval de beste keuze is.

Conclusie

Co-ouderschap is een vorm van ouderschap waarbij de zorg en opvoeding van de kinderen gelijkelijk worden verdeeld over beide ouders. De kinderbijslag wordt vaak verdeeld over beide ouders, tenzij anders is afgesproken. Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Bij co-ouderschap kan het ook gevolgen hebben voor andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het is belangrijk om bij het regelen van co-ouderschap een ouderschapsplan te maken en afspraken te maken over de verdeling van de tijd en de kosten.

Bronnen

  1. Kinderbijslag aanvragen bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten
  2. Co-ouderschap en toeslagen: wie krijgt wat?
  3. Veranderingen in uw gezin
  4. Hoe hoog is de kinderbijslag?
  5. Wie heeft recht op kinderbijslag bij co-ouderschap?
  6. Hoe regel ik co-ouderschap?
  7. Co-ouderschap en toeslagen: wie krijgt wat?
  8. Co-ouderschap en kinderbijslag
  9. Kinderbijslag splitsen bij co-ouderschap?
  10. Kindgebonden budget en co-ouderschap
  11. Kinderbijslag en co-ouderschap
  12. Co-ouderschap: hoe regel je dat?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven