logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Juridisch Ouderschap: Wat Moet U Weten?

Juridisch ouderschap is een fundamenteel begrip binnen het familierecht dat de wettelijke band tussen een ouder en een kind omschrijft. Het betekent dat de persoon volgens de wet als ouder van het kind wordt beschouwd. In Nederland is het juridisch ouderschap geregeld in het Burgerlijk Wetboek (BW), met name in titel 11. Het is van belang om te begrijpen dat juridisch ouderschap niet automatisch gelijk loopt met ouderlijk gezag, hoewel de twee vaak samenhangen. In dit artikel worden de kernpunten van het juridisch ouderschap, de manieren waarop het ontstaat, de rechten en plichten van de juridische ouders, en de gevolgen van het juridisch ouderschap behandeld.

Wat is Juridisch Ouderschap?

Juridisch ouderschap verwijst naar de wettelijke erkenning van de relatie tussen een ouder en een kind. Een kind kan maximaal twee juridische ouders hebben. De biologische moeder wordt automatisch als juridische moeder beschouwd. De positie van de vader, of de andere partner in een relatie, is complexer en afhankelijk van verschillende factoren, zoals huwelijk, erkenning of een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap.

De juridisch ouder is de persoon die wettelijk als ouder van het kind wordt beschouwd. In veel gevallen is dit de biologische ouder, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bijvoorbeeld, bij lesbische paren kan de partner van de moeder ook juridisch ouder worden, mits er sprake is van een gerechtelijke vaststelling van het moederschap of de erkenning van het kind.

Hoe Ontstaat Juridisch Ouderschap?

Er zijn verschillende manieren waarop juridisch ouderschap kan ontstaan:

  1. Geboorte: De vrouw uit wie het kind geboren wordt, wordt automatisch juridisch moeder. Dit geldt ook bij draagmoederschap. Daarnaast kan een moeder ook juridisch ouder worden door (stief)adoptie.

  2. Erkenning: Een vader kan juridisch ouder worden door het kind te erkennen. Dit geldt ook voor lesbische paren, waarbij de partner van de moeder het kind kan erkennen. Dit is echter alleen mogelijk als het kind nog niet eerder is erkend.

  3. Gerechtelijke vaststelling: Het vaderschap of moederschap kan gerechtelijk worden vastgesteld. Dit is nodig als de biologische ouder niet automatisch juridisch ouder is. De vaststelling van het vaderschap kan alleen op verzoek van de juridische moeder of het kind worden gedaan.

  4. Adoptie: Een kind kan worden aangemeld als adoptie, waardoor de adoptieouder juridisch ouder wordt. Dit geldt ook voor stiefadoptie.

Rechten en Plichten van de Juridische Ouder

Een juridische ouder heeft een aantal rechten en plichten. Deze omvatten:

  • Omgang: Een juridische ouder heeft het recht op omgang met het kind. De andere ouder moet hierin worden geraadpleegd.
  • Informatie: De juridische ouder heeft het recht om informatie over het kind te ontvangen van de andere ouder en professionals. Dit geldt vooral voor belangrijke feiten en omstandigheden van de verzorging en opvoeding van het kind.
  • Erfrecht: Een kind kan aanspraak maken op het kindsdeel, zoals geregeld in artikel 4:10 BW.
  • Naamrecht: Het kind kan de achternaam van de juridische ouder krijgen, zoals geregeld in artikel 1:5 BW.
  • Nationaliteit: Indien de juridische ouder de Nederlandse nationaliteit heeft, kan het kind ook de Nederlandse nationaliteit verkrijgen, zoals geregeld in artikel 3 RwNed.
  • Onderhoudsplicht: Een juridische ouder heeft een levenslange onderhoudsplicht. Dit geldt ook als de relatie met het kind is uitgegroeid of de ouder niet meer in het gezin woont.

Verschil tussen Juridisch Ouderschap en Ouderlijk Gezag

Hoewel het juridisch ouderschap en het ouderlijk gezag vaak samenhangen, zijn ze verschillend. Juridisch ouderschap is de wettelijke erkenning van de ouder-kindrelatie, terwijl ouderlijk gezag het recht en de plicht inhoudt om een kind op te voeden en te verzorgen. Een juridische ouder heeft niet automatisch het gezag. Ouderlijk gezag omvat beslissingen over de opvoeding, woonplaats, schoolkeuze, beheer van het vermogen van het kind en toegang tot medische dossiers. De gezaghebbende persoon is de wettelijke vertegenwoordiger van het kind.

Gevolgen van het Juridisch Ouderschap

Het juridisch ouderschap heeft verschillende gevolgen, waaronder:

  • Familierechtelijke band: Een juridische ouder en het kind zijn elkaars juridische erfgenaam.
  • Erbevolg: Een kind kan aanspraak maken op het kindsdeel van de juridische ouder.
  • Naam en nationaliteit: Het kind kan de achternaam en nationaliteit van de juridische ouder krijgen.
  • Onderhoud: Een juridische ouder heeft een levenslange onderhoudsplicht.
  • Toestemming: Een juridische ouder heeft het recht om toestemming te geven voor medische behandelingen en paspoorten.

Juridisch Ouderschap in Niet-Traditionele Gezinnen

In niet-traditionele gezinnen, zoals meeroudergezinnen, kan het juridisch ouderschap complex worden. De wet erkent momenteel maximaal twee juridische ouders per kind. Dit kan leiden tot juridische onzekerheid en ongelijkheid voor partners die een kind opvoeden maar geen juridische ouder zijn. In dergelijke gevallen is het raadzaam juridisch advies in te winnen om de rechten en plichten van alle betrokkenen te waarborgen.

Juridisch Ouderschap en Voogdij

Voogdij is een situatie waarin een ander dan de juridische ouder het gezag over een kind heeft. Dit kan voorkomen bij overlijden van beide ouders, of bij een ondertoezichtstelling door kinderbescherming. De voogd heeft de plicht en het recht om het kind te verzorgen en op te voeden, en om beslissingen te nemen in het belang van het kind. De juridische ouders zijn aansprakelijk voor schade die hun minderjarige kind aanricht, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Ze zijn ook verplicht het vermogen van hun kind te beheren. Dit betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor het verstandig investeren en beheren van eventuele gelden of bezittingen van het kind.

Juridisch Ouderschap en de Wetgeving

De wetgeving rondom juridisch ouderschap kan complex worden in niet-traditionele gezinssituaties, zoals meeroudergezinnen. De wet erkent momenteel maximaal twee juridische ouders per kind. Dit kan leiden tot juridische onzekerheid en ongelijkheid voor partners die een kind opvoeden maar geen juridische ouder zijn. In dergelijke gevallen is het raadzaam juridisch advies in te winnen om de rechten en plichten van alle betrokkenen te waarborgen.

Conclusie

Juridisch ouderschap is een fundamenteel begrip binnen het familierecht dat de wettelijke band tussen een ouder en een kind omschrijft. Het is van belang om te begrijpen dat juridisch ouderschap niet automatisch gelijk loopt met ouderlijk gezag, hoewel de twee vaak samenhangen. De wet regelt de situatie van juridisch ouderschap in detail, met name in het Burgerlijk Wetboek. Het is belangrijk om te weten dat een juridische ouder niet automatisch het gezag heeft over het kind, en dat er verschillende manieren zijn waarop juridisch ouderschap kan ontstaan. De rechten en plichten van de juridische ouders zijn duidelijk geregeld, waaronder het recht op omgang, informatie, erfrecht, naamrecht, nationaliteit, onderhoud en toestemming. In niet-traditionele gezinnen kan het juridisch ouderschap complex worden, en is het raadzaam juridisch advies in te winnen om de rechten en plichten van alle betrokkenen te waarborgen.

Bronnen

  1. Juridisch ouderschap – Praktijk MOOS
  2. Juridisch ouder – Sociaal Web
  3. Juridisch Ouderschap – Kinderopvang Lappelein
  4. Wanneer bent u juridisch ouder? – Appelman
  5. Juridisch ouderschap – Eerstekamer
  6. Juridisch ouderschap in het kort – TRC Advocaten
  7. Ouderlijk gezag – Wetboekplus
  8. Biologisch en juridisch ouderschap – Rijksoverheid
  9. Hoe ontstaat het ouderschap in Nederland? – De Brouwer Advocaten
  10. Juridisch ouderschap – Juridisch Lokaal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven