logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Inkomen en ouderdom: Belangrijke aspecten bij co-ouderschap en kinderbijslag

In Nederland zijn er diverse regelingen en belastingvoordelen die ouders kunnen helpen bij de financiële lasten van hun kinderen. Deze regelingen variëren afhankelijk van het inkomen, de samenstelling van het gezin, en het soort ouderdom. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste aspecten rond inkomen, co-ouderschap, en kinderbijslag, met aandacht voor de regels en voordelen die hierbij horen.

Inkomen en bepalende factoren

Het inkomen van ouders speelt een cruciale rol bij het bepalen van de hoogte van de bijdragen en toelage die ouders kunnen ontvangen. Volgens de bronnen is het belangrijk om het inkomen van de ouders te registreren, zodat de juiste regelingen kunnen worden toegekend. Het inkomen wordt vaak bepaald door de Belastingdienst, die het inkomen van ouders automatisch ophaalt als zij aangifte doen. Voor ouders die geen aangifte doen, wordt het belastbaar loon gebruikt.

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders goed afspreken hoe de kosten van het kind worden verdeeld. Er zijn verschillende kosten die in twee huishoudens worden gemaakt, zoals huur, hypotheek, en kosten van inboedel. De totale kosten zijn daardoor hoger. Het is daarom belangrijk dat ouders afspreken welke kosten ze delen en welke niet. Eigen kosten zijn de kosten die elk huishouden voor zichzelf maakt, terwijl te verdelen kosten uitgaven zijn die één ouder doet.

Co-ouderschap en kinderbijslag

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders afspraken maken over de verdeling van de zorg en de kosten. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald. De kinderbijslag kan dan ook verdeeld worden over beide ouders, wat vooral verstandig is bij twee of meer kinderen.

De kinderbijslag is een bijdrage van de overheid aan de kosten van de opvoeding van kinderen. De hoofdregel is dat als je uit elkaar gaat, de ouder bij wie jullie kind de meeste tijd woont en staat ingeschreven, de kinderbijslag krijgt. Maar deze regel gaat niet op bij co-ouderschap, omdat jullie kind dan ongeveer evenveel bij jullie beiden is. Beide ouders hebben recht op 50% van de kinderbijslag, ook al ontvangt één ouder alles.

Kindgebonden budget en AOK

Het Kind Gebonden Budget (KGB) is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd. Ook is er de Alleenstaande Ouderkop (AOK), die voor alleenstaande ouders bedoeld is.

De KGB en AOK kunnen alleen worden aangevraagd als jezelf aanvrager bent van kinderbijslag. Zo heb je beide recht op KGB en AOK. Bij kinderalimentatie wordt ervan uitgegaan dat de kinderbijslag wordt gebruikt ten behoeve van de kinderen. Het is daarom bij co-ouderschap gebruikelijk dat de kinderbijslag wordt bijgeschreven op de gezamenlijke kinderrekening.

Belastingvoordelen en toepassing

Er zijn verschillende belastingvoordelen en toepassing die bij co-ouderschap van toepassing zijn. De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je krijgt als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. De korting hangt af van de hoogte van je inkomen. Elk jaar wordt door de Belastingdienst vastgesteld wat het minimumbedrag is dat je als arbeidsinkomen moet hebben om hier recht op te hebben.

Bij co-ouderschap kunnen beide ouders als ze allebei een baan hebben de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen. De huurtoeslag kan ook worden aangevraagd door zowel de ouder als de ex-partner. Voor de huurtoeslag kan een kind maar bij één ouder zijn ingeschreven. De andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden als hij of zij een aanvraag indient voor huurtoeslag. De Belastingdienst vraagt dan om een verklaring co-ouderschap. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn.

Aanvragen en verlegging peiljaar

Bij het aanvragen van beurzen en toalages is het belangrijk om het inkomen van de ouders te registreren. Is het inkomen van uw ouders gedaald? Dan kunnen ze 'verlegging peiljaar' aanvragen. We kijken dan naar een later inkomensjaar. Dit kan zorgen voor een hogere aanvullende beurs of aanvullende toelage. Is het inkomen nog niet bekend? Dan kunnen uw ouders een schatting van hun inkomen doorgeven. Zodra we het definitieve inkomen doorkrijgen van de Belastingdienst, nemen we met terugwerkende kracht een nieuwe beslissing. Blijkt het inkomen hoger dan geschat, dan kan het zijn dat u te veel aanvullende beurs of toelage ontvangen en dat u dit moet terugbetalen.

Conclusie

In Nederland zijn er diverse regelingen en belastingvoordelen die ouders kunnen helpen bij de financiële lasten van hun kinderen. Het inkomen van ouders speelt een cruciale rol bij het bepalen van de hoogte van de bijdragen en toelage die ouders kunnen ontvangen. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders afspraken maken over de verdeling van de zorg en de kosten. De kinderbijslag kan dan ook verdeeld worden over beide ouders, wat vooral verstandig is bij twee of meer kinderen. Het Kind Gebonden Budget (KGB) is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar, terwijl de Alleenstaande Ouderkop (AOK) voor alleenstaande ouders bedoeld is. Er zijn verschillende belastingvoordelen en toepassing die bij co-ouderschap van toepassing zijn, waaronder de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de huurtoeslag.

Bronnen

  1. https://www.duo.nl/particulier/aanvullende-beurs-of-toelage/inkomen-ouders.jsp
  2. https://www.extendum.nl/co-ouderschap-en-kindregelingen-een-overzicht-2/
  3. https://www.belastingscan.nl/kennisbank/alles-over-ouderschapsverlof-in-2025-rechten-en-regelingen
  4. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/kindgebonden-budget/content/maximaal-inkomen-kindgebonden-budget
  5. https://www.nibud.nl/onderwerpen/inkomensondersteuning/regelingen-voor-ouders/
  6. https://www.samenuiteen.nl/co-ouderschap-welke-belastingvoordelen
  7. https://nl.wikipedia.org/wiki/Inkomen
  8. https://uitelkaar.nl/info-over-scheiden/co-ouderschap-toeslagen
  9. https://www.nibud.nl/onderwerpen/scheiden/co-ouderschap/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven