logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Vakantieregelingen bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten

In de huidige tijd is het niet ongewoon dat ouders gescheiden zijn, maar toch samen de verantwoordelijkheid dragen voor hun kinderen. Dit heet co-ouderschap. Bij co-ouderschap is het van belang dat beide ouders afspraken maken over de verdeling van de vakanties. Er is geen specifieke wettelijke bepaling die exact voorschrijft hoe vakanties verdeeld moeten worden bij co-ouderschap. Het is in principe aan de ouders om hierover onderling afspraken te maken en deze vast te leggen in een ouderschapsplan. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dit het beste kunt aanpakken, wat de gevolgen zijn van co-ouderschap op de vakantiedagen en hoe je dit op een eerlijke manier kunt regelen.

Vakantiedagen en co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders afspraken maken over de verdeling van de vakanties. Er is geen wettelijke bepaling die exact voorschrijft hoe vakanties verdeeld moeten worden bij co-ouderschap. Het is in principe aan de ouders om hierover onderling afspraken te maken en deze vast te leggen in een ouderschapsplan.

Een veelvoorkomende regeling is om de voorjaarsvakantie, herfstvakantie, kerstvakantie en zomervakantie 50/50 te verdelen. Een andere optie is om de vakantieperiodes afwisselend te verdelen, waarbij de ene ouder de ene vakantie heeft en de andere ouder de volgende. Ook kan afgesproken worden dat de ene ouder in de even jaren de eerste keus heeft voor de zomervakantie, terwijl de andere ouder in de oneven jaren de eerste keus heeft.

Afspraken maken en vastleggen

Het is van belang om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van vakanties en deze schriftelijk vast te leggen in een ouderschapsplan. Dit plan kan juridisch bindend zijn als het onderdeel is van een rechterlijke uitspraak of overeenkomst. Indien ouders er niet uitkomen, kan de rechter een beslissing nemen over de verdeling van de vakanties, waarbij het belang van het kind voorop staat.

Bij het maken van de afspraken kun je beter zo concreet mogelijk afspreken wie wanneer (dus met dagen én tijdstippen) de kinderen bij zich heeft. Dan heb je in mogelijk latere slechte tijden ook afspraken die duidelijk zijn en die nagekomen dienen te worden. Spreek dus af welke vakantiedagen en welke feestdagen (ook met een wisselingstijdstip) jij en de ander de kinderen bij je hebt. Je kunt hier altijd in onderling overleg (als je het daarover samen eens bent) van afwijken.

Feestdagen en vakantiedagen

Bij co-ouderschap is het van belang dat beide ouders afspraken maken over de verdeling van de feestdagen. Er is geen specifieke wettelijke bepaling die exact voorschrijft hoe feestdagen verdeeld moeten worden bij co-ouderschap. Het is in principe aan de ouders om hierover onderling afspraken te maken en deze vast te leggen in een ouderschapsplan.

De meeste feestdagen lopen over twee dagen, waardoor het vaak mogelijk is dat de kinderen elke feestdag een dag bij beide ouders kunnen vieren. Sommige ouders kiezen ervoor om de kinderen de feestdagen te laten doorbrengen volgens de normale verblijfsregeling. Als je de dagen verdeeld kan dat op verschillende manieren. Met kerst, Pasen en Pinksteren is het het meest gebruikelijk om de ene dag bij moeder te zijn en de andere dag bij vader. Voor oudejaarsavond kan je afspreken dat dit het ene jaar bij de ene ouder wordt gevierd en het andere jaar bij de andere ouder.

Vakantiedagen en ouderschapsverlof

Heeft het ouderschapsverlof invloed op mijn vakantiedagen? Over maximaal 9 van de 26 weken ouderschapsverlof kunt u recht hebben op een uitkering van UWV. Als u dit opneemt bouwt u daarover ook vakantierecht op. De rest van het wettelijke ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantiedagen op. Soms hebben werkgevers en werknemers (deels) doorbetaald ouderschapsverlof afgesproken. Over ouderschapsverlofuren die worden doorbetaald (hoeveel maakt niet uit) vindt wel vakantieopbouw plaats. Voor sommige werknemers bij de overheid kan iets anders gelden.

Blijft u gedeeltelijk werken? Dan bouwt u over de uren die u werkt wel vakantiedagen op. Ouderschapsverlof niet aftrekken van vakantiedagen. Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet aftrekken van uw opgebouwde vakantiedagen. Stel u neemt 10 uur ouderschapsverlof op. Dan mag uw werkgever niet 10 uur van uw vakantiesaldo afhalen.

Toestemming en reizen

Wilt u toestemming vragen aan de andere ouder om uw vakantie vast te leggen? Dan moet dit schriftelijk worden vastgelegd en bekrachtigd worden met een handtekening van de andere ouder. Als u deze afspraken niet nakomt, kan het zijn dat uw vakantie niet door kan gaan. Het tijdig maken van de juiste afspraken kan dus veel stress voorkomen en zo weten uw kinderen ook tijdig waar ze aan toe zijn. Mocht u hier niet makkelijk uitkomen met uw ex-partner, dan kunt u ook een mediator inschakelen.

Als je samen het gezag hebt over jullie kind, dan mag je niet zonder toestemming van de andere ouder met je kind naar het buitenland reizen. Zelfs niet als het jouw ‘week’ is volgens het ouderschapsplan. Dit geldt voor alle reizen buiten Nederland. Dus ook als je ‘alleen maar’ een weekendje naar België of Duitsland gaat. Wil je met je kind op vakantie naar het buitenland? Dan heb je schriftelijke toestemming nodig van de andere ouder. Hiervoor bestaat een standaard toestemmingsformulier dat je kunt downloaden op de website van de Rijksoverheid. Dit formulier moet worden ondertekend door de ouder die niet meereist. Je neemt het mee op reis, samen met een kopie van zijn of haar paspoort.

Afspraken maken over de verdeling van de vakanties

Bij co-ouderschap is het van belang dat beide ouders afspraken maken over de verdeling van de vakanties. Er is geen specifieke wettelijke bepaling die exact voorschrijft hoe vakanties verdeeld moeten worden bij co-ouderschap. Het is in principe aan de ouders om hierover onderling afspraken te maken en deze vast te leggen in een ouderschapsplan.

Een veelvoorkomende regeling is om de voorjaarsvakantie, herfstvakantie, kerstvakantie en zomervakantie 50/50 te verdelen. Een andere optie is om de vakantieperiodes afwisselend te verdelen, waarbij de ene ouder de ene vakantie heeft en de andere ouder de volgende. Ook kan afgesproken worden dat de ene ouder in de even jaren de eerste keus heeft voor de zomervakantie, terwijl de andere ouder in de oneven jaren de eerste keus heeft.

Belang van het kind bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders rekening houden met het belang van het kind bij het plannen van de vakanties. Het is belangrijk dat de kinderen zich prettig voelen bij de gemaakte afspraken. Denk samen goed na wat jullie wilt en vraag eventueel ook de kinderen hoe zij hierin staan. Het is belangrijk dat zij zich prettig voelen bij de gemaakte afspraken.

Onderling overleg en samenwerking

Bij het maken van de afspraken kun je beter zo concreet mogelijk afspreken wie wanneer (dus met dagen én tijdstippen) de kinderen bij zich heeft. Dan heb je in mogelijk latere slechte tijden ook afspraken die duidelijk zijn en die nagekomen dienen te worden. Spreek dus af welke vakantiedagen en welke feestdagen (ook met een wisselingstijdstip) jij en de ander de kinderen bij je hebt. Je kunt hier altijd in onderling overleg (als je het daarover samen eens bent) van afwijken.

Conclusie

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders afspraken maken over de verdeling van de vakanties. Er is geen specifieke wettelijke bepaling die exact voorschrijft hoe vakanties verdeeld moeten worden bij co-ouderschap. Het is in principe aan de ouders om hierover onderling afspraken te maken en deze vast te leggen in een ouderschapsplan. Het is belangrijk dat de kinderen zich prettig voelen bij de gemaakte afspraken. Het is ook belangrijk dat de ouders rekening houden met het belang van het kind bij het plannen van de vakanties.

Bronnen

  1. https://www.echtscheiding-wijzer.nl/vakantie-en-feestdagenregeling-bij-echtscheiding.html
  2. https://www.nibud.nl/onderwerpen/scheiden/co-ouderschap/
  3. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderschapsverlof/vraag-en-antwoord/heeft-het-ouderschapsverlof-invloed-op-mijn-vakantiedagen
  4. https://www.judex.nl/rechtsgebied/familie-echtscheiding/kinderen/columns/strijd-over-vakantie-tussen-gescheiden-ouders/
  5. https://www.jmouders.nl/regels-co-ouderschap/
  6. https://pro-deo-advocaten.com/wat-zijn-de-vakantieregels-bij-co-ouderschap-in-de-herfst/
  7. https://www.manpower.nl/nl/kenniscentrum/blogs/2024/10/02/ouderschapsverlof-en-vakantiedagen
  8. https://www.oostlanderverhoeven.nl/2018/07/19/zomervakantie-verdeling-5-meest-gemaakte-fouten/
  9. https://www.tonvanmil.nl/vakanties-kinderen-verdelen-bij-scheiding
  10. https://www.wervingopmaat.nl/vakantiedagen-en-ouderschapsverlof/
  11. https://kinderopvanglappelein.nl/blog/post/3472/vakantieregelingen-bij-co-ouderschap-een-overzicht-voor-ouders/
  12. https://www.rechtsbijstandverzekering.nl/wie-beslist-bij-co-ouderschap-waar-het-kind-naartoe-gaat-tijdens-de-vakantie/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven