logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoe lang duurt de partneralimentatie bij co-ouderschap?

Inleiding

Bij een scheiding is het belangrijk om afspraken te maken over de opvoeding, omgang en financiële verantwoordelijkheden van de kinderen. Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen, wat invloed heeft op de berekening van de alimentatie. De partneralimentatie is een vorm van financiële bijdrage die een ex-partner betaalt aan de andere, om de levensonderhoudskosten te dekken. In dit artikel worden de regels en voorwaarden besproken die van toepassing zijn op de duur van de partneralimentatie bij co-ouderschap.

Algemene richtlijnen voor partneralimentatie bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen, meestal in een gelijke tijdsverdeling. Toch kan partneralimentatie nodig zijn als er een significant inkomensverschil is tussen de ex-partners. De duur van de partneralimentatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de duur van het huwelijk en de leeftijd van de kinderen.

Standplaats van de partneralimentatie

De algemene termijn voor partneralimentatie is maximaal vijf jaar, indien het huwelijk korter dan 15 jaar heeft geduurd en de ontvanger nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt. Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de ontvanger is geboren voor 1-1-1970 of binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt, duurt de alimentatie maximaal 10 jaar of zoveel eerder de AOW-leeftijd is bereikt.

Bij zeer jonge kinderen

Als het huwelijk kinderen jonger dan 12 jaar betreft, kan de betaling doorgaan totdat het jongste kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. Dit geldt ook voor situaties waarin de kinderen afwisselend bij de ene of de andere ouder zijn.

Duur van de partneralimentatie

De duur van de partneralimentatie hangt af van het moment waarop de afspraak over de partneralimentatie is gemaakt of de rechter de alimentatie vaststelde. Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels. De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.

Uitzonderingen op de nieuwe regels

Er zijn drie uitzonderingen op de nieuwe regels:

  • U heeft samen kinderen. De partneralimentatie stopt pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
  • Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap duurde langer dan 15 jaar. En de ex-partner die alimentatie ontvangt krijgt binnen 10 jaar AOW. Dan stopt de partneralimentatie als de AOW start.
  • Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap duurde langer dan 15 jaar. En de ex-partner die alimentatie ontvangt is geboren op of voor 1 januari 1970 en krijgt over meer dan 10 jaar AOW. Dan duurt de alimentatie 10 jaar.

Partneralimentatie bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap delen ouders de zorg en opvoeding van hun kinderen, meestal in een gelijke tijdsverdeling. Toch kan partneralimentatie nodig zijn als er een significant inkomensverschil is tussen de ex-partners. De duur van de partneralimentatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de duur van het huwelijk en de leeftijd van de kinderen.

Inkomensverschil en partneralimentatie

Bij co-ouderschap blijven de inkomens en draagkracht van beide ouders een belangrijke factor. Het netto besteedbaar inkomen van beide partijen wordt berekend om te bepalen hoeveel zij kunnen bijdrragen. De kosten van het kind, zoals woonkosten, schoolkosten en kleding, worden meestal evenredig verdeeld op basis van de draagkracht van beide ouders.

Veranderingen en herziening

De duur van de partneralimentatie kan gewijzigd worden indien er substantiële veranderingen plaatsvinden in de situatie van een van de ex-partners. Dit kan bijvoorbeeld zijn door verlies van werk, nieuwe relatie, of verandering in de zorgverdeling. Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen om de specifieke situatie te beoordelen en duidelijke afspraken te maken.

Partneralimentatie en de rechter

De partneralimentatie kan worden bepaald door de rechter, mits er geen afspraken zijn gemaakt. De rechter bepaalt de hoogte van de partneralimentatie op basis van de behoefte van de partner en de financiële draagkracht van de ex-partner. De rechter heeft ook de mogelijkheid om de duur van de partneralimentatie te verlengen, indien dit nodig is.

Verlenging van de partneralimentatie

In bijzondere gevallen kun je de rechter vragen de duur van de partneralimentatie te verlengen. Hierbij is het heel belangrijk dat je dit verzoek indient binnen drie maanden nadat de alimentatie is gestopt. Als je bijvoorbeeld tot 1 juli recht hebt op partneralimentatie, moet het verzoek uiterlijk op 30 september binnen zijn. Er moet wel echt een goede reden zijn om de alimentatie te verlengen.

Partneralimentatie en nieuwe relaties

De partneralimentatie vervalt als de alimentatieontvanger opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen. Is bij het bepalen van de alimentatie een bepaalde periode afgesproken? Dan vervalt de alimentatie na afloop van die periode. De partner die partneralimentatie ontvangt, moet daar belasting over betalen. De partner die de alimentatie betaalt, kan dit bedrag aftrekken van de belasting.

Bronnen

  1. Rijksoverheid - Partneralimentatie
  2. Crouwetadvocatuur - Co-ouderschap en alimentatie
  3. Samenuiteen.nl - Co-ouderschap en alimentatie
  4. Nibud - Alimentatie
  5. Juridisch loket - Kinderalimentatie en nieuwe partner
  6. Rechtspraak - Alimentatie
  7. Echtscheiding-specialist - Partneralimentatie
  8. Judex - Alimentatie en co-ouderschap
  9. De Voordeligste Deurwaarder - Partneralimentatie en co-ouderschap
  10. Echtscheidingsconsulente - Hoe lang partneralimentatie
  11. Scheidingsplanner - Alimentatie bij co-ouderschap
  12. Alimentatiewijzer - Partneralimentatie

Conclusie

De partneralimentatie bij co-ouderschap is een belangrijk onderdeel van de financiële verantwoordelijkheden na een scheiding. De duur van de partneralimentatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de duur van het huwelijk en de leeftijd van de kinderen. De regels voor de partneralimentatie zijn duidelijk en worden bepaald door de wetgeving. Het is belangrijk om afspraken te maken met je ex-partner of de rechter om de partneralimentatie te bepalen. De partneralimentatie kan worden verlengd of gewijzigd, indien nodig. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen om de specifieke situatie te beoordelen en duidelijke afspraken te maken.

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven