logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De kans op co-ouderschap bij gescheiden ouders in Nederland

Co-ouderschap is in de afgelopen jaren in Nederland steeds meer in opkomst. Het betekent dat gescheiden ouders de zorg voor hun kinderen delen en de kinderen ongeveer evenveel tijd doorbrengen in beide ouderlijke woningen. Dit artikel bespreekt de kans op co-ouderschap, de factoren die hierbij een rol spelen, en de voordelen en nadelen van deze vorm van opvoeding.

Inleiding

In Nederland groeien steeds meer kinderen op met gescheiden ouders. In 2017 woonden 3 van de 10 vijftienjarigen niet gezamenlijk met beide ouders op hetzelfde adres. Co-ouderschap is in de afgelopen decennia steeds gebruikelijker geworden. Tegenwoordig kiest ruim een kwart van de gescheiden ouders voor co-ouderschap. Dit artikel onderzoekt de kans op co-ouderschap, de factoren die hierbij een rol spelen en de voordelen en nadelen van deze vorm van opvoeding.

De kans op co-ouderschap

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) kiest bijna de helft van alle ouders voor co-ouderschap. In 2001 was dit nog slechts 5%, maar in 2013 was dit al gestegen tot 27%. In 2017 kiest ruim een kwart van de gescheiden ouders voor co-ouderschap. De kans op co-ouderschap hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het jongste kind, het welvaartsniveau van het gezin, de stedelijkheid van de woonomgeving en of de vader en de moeder nieuwe samenwoonpartners hebben.

Factoren die een rol spelen bij co-ouderschap

Leeftijd van het jongste kind

De leeftijd van het jongste kind speelt een belangrijke rol bij de kans op co-ouderschap. Ouders blijven het dichtst bij elkaar wonen als kinderen de leeftijd hebben om naar de basisschool te gaan (4 tot 12 jaar). Dit sluit aan bij de eerdere bevinding dat co-ouderschap het meest voorkomt en duurzaam is als de kinderen in deze leeftijdsgroep vallen. Ouders die uit elkaar gaan terwijl het jongste kind jonger is dan 4 jaar wonen het verst uit elkaar, verder dan ouders van kinderen die de leeftijd hebben om naar de middelbare school te gaan. Ouders die kort na de geboorte van het eerste kind uit elkaar gaan, blijven het minst vaak bij elkaar in de buurt wonen. Van de ouderparen met één kind van jonger dan 4 jaar woonde minder dan een derde vlak na de scheiding binnen een afstand van 2 kilometer.

Stedelijkheid van de woonomgeving

De stedelijkheid van de woonomgeving speelt ook een rol bij de kans op co-ouderschap. Gescheiden ouders met één kind wonen doorgaans verder uit elkaar dan gescheiden ouders met twee of meer kinderen. Dit kan erop wijzen dat het bij gescheiden ouders met één gezamenlijk kind relatief veel voorkomt dat ten minste een van beide ouders minder betrokken is of wil blijven bij de verzorging en de opvoeding van het kind. Daarnaast speelt de leeftijd van het jongste kind een rol. Ouders blijven het dichtst bij elkaar wonen als kinderen de leeftijd hebben om naar de basisschool te gaan (4 tot 12 jaar).

Welvaartsniveau van het gezin

Het welvaartsniveau van het gezin speelt ook een rol bij de kans op co-ouderschap. Gescheiden ouders met een hoger welvaartsniveau hebben meer kans op co-ouderschap dan ouders met een lager welvaartsniveau. Dit komt doordat ouders met een hoger inkomen vaker in staat zijn om de kosten van co-ouderschap te dragen. Daarnaast speelt de mate van verstedelijking van de woonomgeving ook een rol. Gescheiden ouders die in een stedelijke omgeving wonen, hebben meer kans op co-ouderschap dan ouders die in een plattelandsgebied wonen.

Nieuwe samenwoonpartners

De aanwezigheid van nieuwe samenwoonpartners bij de ouders speelt ook een rol bij de kans op co-ouderschap. Ouders die nieuwe partners hebben, hebben vaker last van conflicten en moeilijkheden bij de opvoeding van de kinderen. Dit kan leiden tot een lagere kans op co-ouderschap. Daarnaast is de mate van verstedelijking van de woonomgeving ook belangrijk. Gescheiden ouders die in een stedelijke omgeving wonen, hebben meer kans op co-ouderschap dan ouders die in een plattelandsgebied wonen.

Voordelen van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

Sterke band met beide ouders

Bij co-ouderschap heeft het kind een sterke band met beide ouders. Dit kan helpen bij de emotionele stabiliteit van het kind. Het kind heeft regelmatig contact met beide ouders, wat helpt bij het opbouwen van een gezonde relatie met beide ouders.

Evenredige verdeling van de zorg

Bij co-ouderschap wordt de zorg voor het kind gelijk verdeeld tussen de ouders. Dit betekent dat de ouders beiden betrokken blijven bij de opvoeding van het kind. Dit kan helpen bij het opbouwen van een gezonde relatie tussen de ouders en het kind.

Emotionele stabiliteit

Co-ouderschap kan bijdragen aan de emotionele stabiliteit van het kind. Het kind heeft regelmatig contact met beide ouders, wat helpt bij het opbouwen van een gezonde relatie met beide ouders. Dit kan helpen bij het verminderen van emotionele problemen bij het kind.

Nadelen van co-ouderschap

Hoewel co-ouderschap veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. De belangrijkste nadelen zijn:

Verhoogde kans op conflicten

Bij co-ouderschap is er een hogere kans op conflicten tussen de ouders. Dit komt doordat de ouders vaak moeilijkheden hebben bij het overeengekomen om de zorg voor het kind gelijk te verdelen. Dit kan leiden tot spanningen en conflicten tussen de ouders.

Extra kosten

Bij co-ouderschap kunnen er extra kosten zijn. Dit komt doordat de ouders vaak dubbele voorzieningen moeten hebben, zoals een kamer voor het kind in beide woningen. Dit kan leiden tot hogere kosten voor de ouders.

Moeilijkheden met de opvoeding

Bij co-ouderschap kunnen er moeilijkheden zijn met de opvoeding van het kind. Dit komt doordat de ouders vaak verschillende opvattingen hebben over de opvoeding van het kind. Dit kan leiden tot spanningen en conflicten tussen de ouders.

Samenwerking tussen ouders

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen samenwerken. Dit betekent dat de ouders regelmatig met elkaar kunnen communiceren over de opvoeding van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat de ouders elkaar eerlijk op de hoogte houden van veranderingen in het inkomen. Spreek bij voorkeur een vast moment af om het over de financiën te hebben, bijvoorbeeld eens per 6 maanden.

Samenwerking met kinderen

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders rekening houden met de wensen en behoeften van het kind. Dit betekent dat de ouders het kind betrekken bij de beslissingen over de opvoeding van het kind. Het is belangrijk om het kind te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit gaan doen.

Conclusie

Co-ouderschap is in Nederland steeds meer in opkomst. De kans op co-ouderschap hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het jongste kind, het welvaartsniveau van het gezin, de stedelijkheid van de woonomgeving en of de vader en de moeder nieuwe samenwoonpartners hebben. Co-ouderschap heeft veel voordelen, waaronder een sterke band met beide ouders en een evenredige verdeling van de zorg. Maar ook nadelen, zoals een hogere kans op conflicten en extra kosten, zijn belangrijk om in de gaten te houden. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen samenwerken en rekening houden met de wensen en behoeften van het kind.

Bronnen

  1. CBS - Meerderheid gescheiden ouders blijft bij elkaar in de buurt
  2. Samen Uit Eend (Co-ouderschap)
  3. Zorgeloos Chirurgisch Splitsen (Co-ouderschap)
  4. Sociaal Web - Feiten en cijfers over scheiding
  5. Ambt Advocaten - Co-ouderschap
  6. Serra Arends Mediation - Overwegingen bij co-ouderschap
  7. Nibud - Co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven