logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Goed contact houden in co-ouderschap: Belangrijke principes en praktische tips

In de huidige maatschappelijke context is co-ouderschap een veelgebruikte vorm van ouderschap na een scheiding. Het betekent dat beide ouders, ondanks het feit dat zij niet meer samenwonen, gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de zorg en opvoeding van hun kinderen. Dit artikel geeft een overzicht van de praktische aspecten van co-ouderschap, met inbegrip van verschillende verdelingsmogelijkheden, aandachtspunten voor de communicatie en de impact op het welzijn van kinderen. De informatie is gebaseerd op inzichten en aanbevelingen uit diverse bronnen, gericht op het ondersteunen van ouders bij het navigeren door deze verandering.

Kenmerken van co-ouderschap

Co-ouderschap is gekenmerkt door een actieve samenwerking tussen beide ouders. Dit omvat regelmatige communicatie, het nemen van gezamenlijke beslissingen, het oplossen van problemen met de kinderen en het plannen van activiteiten. Ouders werken samen vanuit de belangen van de kinderen, en zorgen ervoor dat er een prettige overgang is van het ene naar het andere huis. Daarnaast bespreken ouders veranderingen in schema’s en vakanties in overleg en met een soepele en open houding naar de verzoeken van de andere ouder toe. Het is belangrijk dat ouders elkaar steunen, gezag delen, assertief communiceren en naast elkaar bestaan wanneer dat nodig is.

Parallel ouderschap

Parallel ouderschap is een andere vorm van ouderschap waarbij de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat ze daar samen overleg over hebben. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Belangrijk is wel dat beide ouders zich aan die afspraken houden. Er is in deze vorm van ouderschap weinig ruimte om dingen aan te passen; de afspraken staan vast.

Praktische tips voor goed contact houden

1. Blijf in verbinding met jezelf

Het is belangrijk dat ouders zichzelf niet verliezen in de hectiek van co-ouderschap. Het respecteren van eigen behoeften en grenzen helpt om stevig in je schoenen te blijven staan. Dit kan door zelfzorg te bedrijven, reflectie te houden en grenzen te stellen. Door bewust tijd in te plannen voor activiteiten die energie geven, zoals sporten, lezen, mediteren of een hobby, zorgt men voor een betere balans. Daarnaast is het belangrijk om te schrijven of te praten met iemand die vertrouwt, zodat je in contact blijft met wie je bent.

2. Blijf in verbinding met je huidige partner

Het is belangrijk om een goede relatie te hebben met de huidige partner. Dit kan worden gedaan door open te communiceren, elkaar te steunen en samen te werken aan de opvoeding van de kinderen. Door te luisteren naar de wensen en behoeften van de partner, kan men een harmonieuze relatie opbouwen.

3. Blijf in verbinding met je kinderen

Het is cruciaal dat ouders zich bewust zijn van de behoeften en wensen van hun kinderen. Dit kan worden gedaan door met de kinderen te praten en te luisteren naar wat ze zeggen. Het is belangrijk dat de kinderen zich gehoord en gezien voelen in deze nieuwe situatie en dat zij weten dat zij altijd op hun ouders kunnen rekenen, ongeacht waar zij verblijven.

Aandachtspunten bij co-ouderschap

1. Communicatie

Goede communicatie is essentieel in co-ouderschap, maar na een scheiding kan het lastig zijn om op een positieve en constructieve manier met elkaar te praten. Het is belangrijk om open en transparant te zijn in de communicatie, zodat conflicten kunnen worden voorkomen.

2. Verschillende opvoedstijlen

Ouders hebben vaak verschillende ideeën over hoe kinderen moeten worden opgevoed. Dit kan tot conflicten leiden als er geen duidelijke afspraken zijn. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de opvoeding en de regels die van toepassing zijn.

3. Logistieke uitdagingen

Het heen en weer verplaatsen van kinderen tussen twee huizen vraagt om een goede planning en duidelijke afspraken. Het is belangrijk om deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan, waarin alle details van de co-ouderschapsregeling worden beschreven.

4. Emoties van de kinderen

Kinderen kunnen moeite hebben met het constant wisselen tussen twee huizen, vooral als de communicatie tussen de ouders stroef verloopt. Het is belangrijk om de emoties van de kinderen te begrijpen en te ondersteunen.

Impact op het welzijn van kinderen

Het is belangrijk dat het belang van het kind centraal staat in co-ouderschap. Dit betekent dat ouders zich flexibel opstellen en rekening houden met de behoeften van hun kinderen, ook als dit betekent dat zij zelf water bij de wijn moeten doen. Het is belangrijk dat kinderen zich gehoord en gezien voelen in deze nieuwe situatie en dat zij weten dat zij altijd op hun ouders kunnen rekenen, ongeacht waar zij verblijven.

Conclusie

Co-ouderschap is een haalbare en wenselijke vorm van ouderschap na een scheiding, mits beide ouders bereid zijn om samen te werken en open te communiceren. Een goede verdeling van de zorg, praktische afspraken en aandacht voor het welzijn van de kinderen zijn essentieel voor succesvol co-ouderschap. Door de juiste keuzes te maken en de nodige inspanningen te leveren, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen ook na de scheiding een gelukkig en gezond leven leiden. Het is van belang om te onthouden dat de behoeften van het kind centraal moeten staan en dat flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal zijn in dit proces.

Bronnen

  1. https://www.nji.nl/scheiding/welke-vormen-van-ouderschap-zijn-er
  2. https://jebentmama.nl/ouders/leven-in-een-relatie/uit-elkaar-gaan-en-echtscheiding/co-ouderschap-laten-werken-hoe-doe-je-dat/
  3. https://www.verwey-jonker.nl/artikel/contact-met-beide-ouders-na-scheiding-niet-altijd-vanzelfsprekend/
  4. https://gortcoaching.nl/balanceren-tussen-co-ouderschap-een-nieuwe-partner-en-jezelf-tips-voor-verbinding-en-harmonie/
  5. https://mediationbureaumn.nl/communicatie-na-scheiding/
  6. https://kinderopvanglappelein.nl/blog/post/3428/co-ouderschap-praktische-verdeling-en-aandachtspunten-voor-kinderen/
  7. https://www.gregoiremediation.nl/co-ouderschap-hoe-maak-je-samen-werkbare-afspraken/
  8. https://comoederen.nl/co-ouderschap-en-loslaten-hoe-geef-je-ruimte-zonder-controle-te-verliezen/
  9. https://ourparenthood.nl/co-ouderschap-samenwerken-voor-het-beste-voor-je-kind/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven