Krijg ik kinderopvangtoeslag bij co-ouderschap?
juli 1, 2025
Curling ouderschap, ook wel bekend als overbeschermend opvoeden, is een opvoedstijl waarbij ouders alle obstakels voor hun kinderen wegnemen, net zoals bij de sport curling waar de baan gladgestreken wordt. Dit gedrag kan zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van de mate en de context. De gevolgen van dit gedrag voor kinderen zijn talrijk en kunnen zowel op korte als lange termijn van invloed zijn op hun ontwikkeling. In dit artikel zullen we de gevolgen van curling ouderschap bespreken, de mogelijke oorzaken en manieren om hiermee om te gaan.
Curling ouderschap wordt gekenmerkt door een sterke behoefte aan controle en een overmatige betrokkenheid bij het leven van hun kinderen. Deze ouders proberen problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen en grijpen vaak in bij de minste tekenen van moeilijkheden. Dit kan zich uiten in het overnemen van taken die kinderen zelfstandig kunnen uitvoeren, het oplossen van conflicten met leeftijdsgenoten, of het constant in de gaten houden van prestaties op school.
De term ‘curling ouder’ is de afgelopen jaren steeds vaker te horen, mede dankzij de populariteit van televisieseries zoals ‘De Luizenmoeder’. De term, bedacht door de Deense psycholoog Bent Hougaard in 2004, beschrijft een opvoedstijl waarbij ouders alle mogelijke obstakels voor hun kinderen uit de weg ruimen. Het artikel onderzoekt de kenmerken van curling ouderschap, de mogelijke gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen en manieren om een gezonde balans te vinden tussen bescherming en het stimuleren van zelfredzaamheid.
Op korte termijn kan curling ouderschap ervoor zorgen dat kinderen gelukkiger zijn, omdat ze geen pijn of teleurstelling hoeven te ervaren. Echter, dit kan ook leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen, omdat kinderen nooit leren omgaan met uitdagingen. Bovendien kunnen kinderen die te veel beschermd worden, moeite hebben met het nemen van verantwoordelijkheid voor hun eigen acties, omdat hun ouders altijd alles voor hen oplossen.
De impact op je kind: nu en later
In de eerste plaats betekent liefdevol ouderschap natuurlijk zorgen voor je kind en willen dat ze gelukkig zijn. Maar het is ook belangrijk dat kinderen leren omgaan met uitdagingen en falen. Het 'gladstrijken' van hun pad kan hen op de korte termijn gelukkig maken, maar op de lange termijn kan het hen belemmeren in hun ontwikkeling naar onafhankelijke en veerkrachtige volwassenen. Kinderen die te veel beschermd worden, missen de kans om zelfstandig te worden. Ze leren niet hoe ze problemen moeten oplossen en worden afhankelijk van anderen.
Op lange termijn kan curling ouderschap leiden tot verschillende problemen bij kinderen. Ze kunnen moeite hebben met het nemen van beslissingen, het aangaan van verantwoordelijkheid en het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Ze kunnen afhankelijk worden van anderen om problemen op te lossen en hebben moeite met het omgaan met kritiek.
Uit verschillende onderzoeken bleek dat overbeschermend opvoeden duidelijk samenhangt met zowel internaliserend als externaliserend probleemgedrag, ongeacht de leeftijd van het kind. Dat kan zich uiten in faalangstig en teruggetrokken gedrag, maar ook in pesten en agressie. Marianne: “Let wel, we kunnen hierin geen heldere oorzaak-gevolg-relatie aangeven. Het overbeschermen kan oorzaak zijn van dat gedrag, maar het is er soms ook het gevolg van. Wat wel eenduidig is aangetoond: als kinderen op jonge leeftijd sociaal teruggetrokken zijn en overbeschermend worden opgevoed, is de kans groot dat ze dat sociaal teruggetrokken gedrag blijven vertonen. Het overbeschermend opvoeden is dan waarschijnlijk de oorzaak van de continuering van dat gedrag.”
De toename van curling ouderschap wordt deels toegeschreven aan de technologische ontwikkelingen die het mogelijk maken om kinderen constant in de gaten te houden. GPS-tracking, digitale schoolomgevingen en directe meldingen over cijfers en huiswerk geven ouders een ongekende mate van controle en inzicht in het leven van hun kinderen. Dit kan de neiging versterken om in te grijpen en problemen op te lossen voordat het kind de kans krijgt om zelf te leren en te groeien.
Daarnaast kan de angst om kinderen te verliezen of te beschadigen een rol spelen. Ouders die zelf negatieve ervaringen hebben gehad in hun jeugd, zoals het gevoel niet gezien of gehoord te worden, kunnen geneigd zijn om hun eigen kinderen te overbeschermen om te voorkomen dat zij dezelfde pijn ervaren. Echter, deze benadering kan paradoxaal genoeg leiden tot dezelfde problemen bij hun kinderen.
Als je jezelf herkent in de kenmerken van curling ouderschap en je wilt hier verandering in brengen, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:
Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen betrokkenheid en autonomie in de opvoeding. Het betekent dat we al ouder kinderen ondersteunen, maar hen ook ruimte geven om zelfstandig te zijn. Liefdevolle begeleiding en aanmoediging van onafhankelijkheid zijn cruciaal voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Ze moeten de kans krijgen om zelf beslissingen te nemen, uitdagingen aan te gaan en te leren van hun fouten. Door deze balans te vinden, kunnen we kinderen helpen om zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en veerkracht te ontwikkelen.
Curling ouderschap kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Op korte termijn kan het ervoor zorgen dat kinderen gelukkiger zijn, maar op lange termijn kan het hun ontwikkeling belemmeren. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen bescherming en zelfredzaamheid. Door kinderen de kans te geven om zelfstandig te worden, fouten te maken en te leren van hun ervaringen, kunnen ze veerkracht, zelfvertrouwen en probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen. Het vinden van een gezonde balans tussen bescherming en autonomie is essentieel voor het opvoeden van zelfredzame en gelukkige kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet