Kosten van een notaris bij co-ouderschap: Wat ouders moeten weten
juli 1, 2025
Bij het co-ouderschap is de inschrijving van kinderen bij de gemeente een belangrijk onderdeel van de praktijk. In Nederland is het van belang dat kinderen op één adres zijn ingeschreven, ook wanneer de ouders uit elkaar zijn en een co-ouderschap hebben afgesproken. Dit heeft gevolgen voor zowel de financiële als de administratieve situatie van de ouders. In dit artikel worden de regels en gevolgen van de inschrijving van kinderen bij co-ouderschap uitgebreid behandeld.
Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders afspraken maken over waar het kind officieel is ingeschreven. Dit adres wordt het hoofdverblijfplaats genoemd. Volgens de wet is een kind slechts op één adres ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft betekenis voor zaken als kinderbijslag, alimentatie en belastingaftrek. De keuze voor het hoofdverblijfplaats moet daarom goed overwogen worden.
In de praktijk is het zo dat ouders bij co-ouderschap vaak kiezen voor het adres waar het kind het grootste deel van de tijd woont. Dit is echter niet altijd het geval. Soms wordt er voor gekozen om het kind op het adres van de andere ouder in te schrijven, ook al is dat niet het hoofdverblijfplaats. Dit kan voorkomen bijvoorbeeld als de ouders het niet eens kunnen worden over waar het kind moet wonen. In dat geval is het belangrijk dat de ouders een overleg aan gaan, zodat de keuze voor het hoofdverblijfplaats duidelijk is en de belangen van het kind in het oog worden gehouden.
Bij co-ouderschap heeft de inschrijving van het kind op een bepaald adres invloed op de financiële regelingen. De ouder bij wie het kind officieel is ingeschreven, kan in aanmerking komen voor bepaalde financiële voordelen, zoals kinderbijslag en kindgebonden budget. Deze voordelen kunnen worden gedeeld, mits de ouders dit met elkaar overeenkomen. Het is echter belangrijk dat de ouders afspraken maken over de verdeling van deze voordelen, zodat beide ouders niet benadeeld worden.
De kinderbijslag moet worden aangevraagd door degene bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft en dus staat ingeschreven. Bij co-ouderschap kan de kinderbijslag echter ook verdeeld worden over twee ouders. Dit kan worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB gaat er bij co-ouderschap vanuit dat jullie kind in beide huishoudens woont. Daarmee hebben jullie beide recht op de helft van de kinderbijslag. Vaak storten ze de kinderbijslag op één rekening en spreken jullie bijvoorbeeld af om het geld onderling te verdelen of op de kinderbankrekening te storten.
Het kindgebonden budget wordt meestal toegekend aan de ouder die de kinderbijslag aanvraagt. De aanvrager van de kinderbijslag hoeft niet degene te zijn bij wie het kind staat ingeschreven. Bij meerdere kinderen kunnen beide ouders aanvrager zijn van de kinderbijslag, ook als alle kinderen op één adres staan ingeschreven. Dit heeft als voordeel dat beide ouders, die in gelijke mate zorgdragen voor de kinderen, na de scheiding in aanmerking komen voor het extra hoge kindgebonden budget voor een alleenstaande ouder. Uiteraard ontvangt elke ouder alleen het kindgebonden budget voor het kind waarvoor deze de kinderbijslag heeft aangevraagd en moet daarbij aan alle overige voorwaarden worden voldaan.
De Belastingdienst betaalt het kindgebonden budget maar aan één ouder en dat is degene die de (hoofd)aanvrager is van de kinderbijslag. Wie dat is, bepaalt u met uw ex-partner. Degene die het laagste inkomen heeft, krijgt meestal een hoger kindgebonden budget. De Belastingdienst controleert dit door rondom ouderschapsplannen op te vragen om te toetsen of de aangevraagde toeslagen kloppen met de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan.
Bij co-ouderschap is het belangrijk om afspraken te maken over de verdeling van de tijd die het kind bij elke ouder doorbrengt. Dit kan variëren, bijvoorbeeld de helft van de week bij elke ouder, of een week bij de ene ouder en een week bij de andere ouder. Het is belangrijk dat de ouders afspraken maken over de verdeling van de zorgtaken, zodat de belangen van het kind op de eerste plaats staan.
Goede communicatie tussen de ouders is essentieel om tot een goede regeling te komen. Dit omvat afspraken over de inschrijving, maar ook over de dagelijkse zorg en opvoeding. Het is belangrijk dat de ouders open en eerlijk met elkaar communiceren, elkaar informeren over belangrijke zaken met betrekking tot de kinderen en respectvol met elkaar omgaan. Flexibiliteit is ook belangrijk, omdat er onverwachte situaties kunnen ontstaan die aanpassing van de afspraken vereisen.
De keuze voor het hoofdverblijfplaats heeft ook invloed op de schoolkeuze van het kind. De school waar het kind naar toe gaat, is vaak gebaseerd op het adres waar het kind is ingeschreven. Dit kan betekenen dat het kind bij de school van de ene ouder terecht komt, ook al is het hoofdverblijfplaats bij de andere ouder. Het is daarom belangrijk dat de ouders afspraken maken over de schoolkeuze van het kind, zodat de belangen van het kind in het oog worden gehouden.
Bij co-ouderschap is de inschrijving van kinderen bij de gemeente een belangrijk onderdeel van de praktijk. De keuze voor het hoofdverblijfplaats heeft invloed op zowel de financiële als de administratieve situatie van de ouders. Het is belangrijk dat de ouders afspraken maken over waar het kind officieel is ingeschreven, zodat de belangen van het kind in het oog worden gehouden. Daarnaast is het belangrijk dat de ouders open en eerlijk met elkaar communiceren, zodat er een goede regeling ontstaat.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet