logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Geldzaken bij co-ouderschap: hoe om te gaan met kinderbijslag, kindgebonden budget en andere financiële regelingen

Bij co-ouderschap is het belangrijk om zorgvuldig te kijken naar de financiële verdeling van de kosten van de kinderen. Dit omvat onder andere de kinderbijslag, het kindgebonden budget, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De verdeling van deze middelen kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van de afspraken tussen de ouders. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de financiële verdeling bij co-ouderschap werkt, welke regelingen er zijn en wat de gevolgen zijn voor de ouders.

Eerlijke verdeling van de kosten

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de kosten van de kinderen eerlijk en evenredig worden verdeeld. Dit betekent dat zowel de ouders als het kind centraal staan bij de verdeling. De kosten moeten worden verdeeld op een manier die ervoor zorgt dat het kind dezelfde levensstandaard behoudt als voor de scheiding. Als de verdeling van de kosten niet in overeenstemming is met de draagkracht van de ouders, kan er sprake zijn van een onrechtmatige verdeling.

Een ouder die meer heeft betaald dan zijn aandeel, kan in principe een vordering instellen tot terugbetaling van het teveel betaalde bedrag. Dit kan echter complex zijn en vereist vaak juridische bijstand. Daarom is het belangrijk dat ouders duidelijke afspraken maken over de verdeling van de kosten, zowel monetair als praktisch.

Het kindgebonden budget bij co-ouderschap

Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Het kindgebonden budget wordt op de rekening gestort van de ouder die de kinderbijslag heeft aangevraagd. Het is dus de moeite waard om te kijken welke ouder het meeste kindgebonden budget kan ontvangen, aangezien hoe lager het inkomen, hoe meer kindgebonden budget jullie krijgen.

Bij co-ouderschap kan het kindgebonden budget op een gezamenlijke kinderrekening worden gestort. Dit is een handig hulpmiddel om de kosten voor de kinderen overzichtelijk te houden. Op deze rekening kunnen de te verdelen kosten worden gestort en afgerekend. De kinderrekening kan ook worden gebruikt om een tegemoetkoming in de verblijfskosten te verstrekken aan de ouder met het lagere inkomen.

De kinderbijslag bij co-ouderschap

De kinderbijslag is een bijdrage van de overheid voor de verzorging en opvoeding van het kind. Bij co-ouderschap kan de kinderbijslag worden verdeeld over beide ouders. Dit is vooral handig bij twee of meer kinderen. De kinderbijslag kan echter ook worden aangevraagd door één ouder, mits dat is afgesproken. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) geeft door aan de Belastingdienst welke ouder de kinderbijslag heeft aangevraagd.

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders afspraken maken over hoe de kinderbijslag wordt verdeeld. Dit kan worden gedaan via een gezamenlijke kinderrekening of door af te spreken wie de kinderbijslag ontvangt. Bijvoorbeeld: als een kind drie dagen per week bij de ene ouder is en drie dagen bij de andere, dan is het mogelijk om de kinderbijslag gelijk te verdelen.

Huurtoeslag en kinderopvangtoeslag bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen. Het maakt niet uit of het kind op jouw adres of op het adres van je ex staat ingeschreven. Beide ouders mogen het kind als medebewoner meetellen, waardoor ze misschien meer huurtoeslag krijgen. De Belastingdienst vraagt jullie dan om in een brief door te geven dat jullie co-ouders zijn. Deze brief moet door beide ouders ondertekend zijn.

Bij kinderopvangtoeslag geldt dat je allebei kinderopvangtoeslag aanvraagt. Het maximum aantal opvanguren waar jullie samen kinderopvangtoeslag voor kunnen krijgen is 230 uur per kind per maand. Dit is een belangrijke regeling voor ouders die gebruikmaken van kinderopvang.

De inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die geldt als je kinderen hebt en werkt. Deze korting wordt betaald aan het huishouden waar de kinderen meer dan zes maanden staan ingeschreven in het bevolkingsregister. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders als ze allebei een baan hebben de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen.

Deze korting is een belangrijk onderdeel van de financiële regeling bij co-ouderschap. Het is belangrijk dat ouders de voorwaarden goed begrijpen en de juiste stappen zetten om de korting aan te vragen.

Afspraken maken over de financiële verdeling

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders afspraken maken over de financiële verdeling van de kosten van de kinderen. Dit kan via een ouderschapsplan worden vastgelegd. Een ouderschapsplan is een overleg tussen de ouders over hoe de kinderen worden opgevoed, hoe de kosten worden verdeeld, en hoe de communicatie tussen de ouders verloopt.

De ouders moeten afspraken maken over de volgende punten: - De roosterafspraken en verdeling van tijd over de twee huizen - De (maximale) onderlinge woonafstand - De taakverdeling tussen de ouders en de communicatie - Afspraken over verjaardagen, vakanties en regels - De financiën: wie betaalt wat en hoe regelen jullie dit

Het is belangrijk om de kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit gaan doen.

De rol van de rechter bij ongelijke verdeling

Als de ouders niet tot een overeenstemming kunnen komen over de financiële verdeling, kan de rechter worden ingeschakeld. De rechter beoordeelt dan of de verdeling in overeenstemming is met de draagkracht van de ouders en de behoefte van het kind. Bij een significante ongelijkheid in de kostenverdeling kan de rechter de verdeling aanpassen.

Een ouder die meer heeft betaald dan zijn aandeel, kan in principe een vordering instellen tot terugbetaling van het teveel betaalde bedrag. Dit kan echter complex zijn en vereist vaak juridische bijstand.

Samenvattend

Bij co-ouderschap is het belangrijk om zorgvuldig te kijken naar de financiële verdeling van de kosten van de kinderen. Dit omvat onder andere de kinderbijslag, het kindgebonden budget, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De verdeling van deze middelen kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van de afspraken tussen de ouders. Het is belangrijk dat ouders duidelijke afspraken maken over de verdeling van de kosten, zowel monetair als praktisch.

Bronnen

  1. Kindrekening voor kindgebonden budget bij co-ouderschap
  2. Financiële verdeling bij co-ouderschap: mogelijkheden en aandachtspunten
  3. Geldzaken bij co-ouderschap: gevolgen voor financien
  4. Financiën bij co-ouderschap
  5. Co-ouderschap: juridische en financiële gevolgen
  6. Co-ouderschap: de financiële en juridische gevolgen
  7. Co-ouderschap: de financiële en juridische gevolgen
  8. Co-ouderschap en belastingvoordelen
  9. Toeslagen bij co-ouderschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven