Sociale media en het plaatsen van foto’s van kinderen: wat mag en wat mag niet?
juli 1, 2025
Co-ouderschap is een veelvoorkomende situatie na een scheiding, waarin ouders gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Dit heeft gevolgen voor de belastingaangifte en het ontvangen van belastingvoordelen. De Belastingdienst hanteert specifieke regels om te bepalen welke regelingen ouders kunnen ontvangen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe co-ouderschap werkt in relatie tot de Belastingdienst, welke belastingvoordelen er zijn, en wat ouders moeten weten bij de aangifte inkomensbelasting.
Co-ouderschap wordt gedefinieerd als een situatie waarin ouders na een scheiding overeenstemmen dat ze de dagelijkse opvang en opvoeding van hun kind ongeveer gelijk verdelen. Dit hoeft niet per se een 50/50 verdeling te zijn, maar het betekent dat beide ouders een significante bijdrrage leveren aan de zorg voor hun kind. De Belastingdienst beoordeelt de verdeling van de zorg aan de hand van het aantal dagen dat het kind bij elke ouder verblijft. Vanaf 2023 geldt dat een kind in een herhalend ritme minimaal 78 dagen over een periode van zes maanden bij elke ouder moet verblijven. De dagdelen (ochtend, middag, avond) mogen hierbij worden opgeteld.
Bij co-ouderschap zijn er meerdere belastingvoordelen en regelingen waar ouders recht op kunnen krijgen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste regelingen.
De kinderbijslag is een bijdrage die de overheid geeft om de kosten van de opvoeding van je kind te ondersteun. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen onder de 18 jaar? Dan heb je in principe recht op kinderbijslag. Bij co-ouderschap maakt het niet uit welke ouder de kinderbijslag ontvangt. Beide ouders hebben recht op 50%. Ook al ontvangt één ouder alles, dan nog geldt dat beide ouders recht hebben op de kinderbijslag. Het is daarom gebruikelijk dat de kinderbijslag wordt bijgeschreven op de gezamenlijke kinderrekening.
Het Kind Gebonden Budget (KGB) is een extra bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze bijdrage is uitsluitend beschikbaar voor ouders die kinderbijslag ontvangen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van het inkomen, het persoonlijk vermogen, de hoeveelheid kinderen en hun leeftijd. Bij co-ouderschap kan de kinderbijslag verdeeld worden over beide ouders. Dit laatste is met name verstandig bij twee of meer kinderen. Dit houdt verband met het KGB en de Alleenstaande Ouderkop (AOK). KGB en AOK kunnen namelijk alleen worden aangevraagd als jezelf aanvrager bent van kinderbijslag. Zo heb je beide recht op KGB en AOK.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een belastingvoordeel dat geldt voor kinderen tot 12 jaar. Beide ouders hebben recht op deze korting indien aan de voorwaarden van co-ouderschap wordt voldaan. Dit betekent dat de kinderen minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij jou moeten wonen (vakanties meegerekend). Bij het indienen van de (voorlopige) aangifte inkomensbelasting kan de heffingskorting worden geclaimd. In het jaar van scheiding hebben beide co-ouders recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting indien zij minder dan zes maanden elkaars fiscaal partner zijn geweest.
De kinderopvangtoeslag is een bijdrage die je krijgt als je (deels) zelf de opvanguren betaalt van de kinderopvang van je kinderen. Je moet de kinderopvangtoeslag zelf aanvragen via Mijn toeslagen. Voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag maakt het voor de belastingdienst niet uit op welk woonadres je kind staat ingeschreven. Betaal jullie beiden een deel van de kinderopvang? Dan kun je ervoor kiezen om elk een eigen deel van de toeslag te ontvangen.
De huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen en het kind/ de kinderen meetellen bij het eigen huishouden. De Belastingdienst vraagt dan om een "verklaring co-ouderschap". Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn. Het maakt dus ook hier niet uit op welk adres de kinderen feitelijk zijn ingeschreven.
Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders de situatie goed registreren bij de Belastingdienst. De Belastingdienst hanteert deze definitie van het co-ouderschap voor de toeslagen alsmede voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Om co-ouderschap te kunnen aantonen bij de Belastingdienst, is het belangrijk om een goed geformuleerd ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet de verdeling van de zorg en het verantwoordelijkheidsdeel van de ouders duidelijk maken. Het is ook belangrijk om te weten dat de Belastingdienst bij het beoordelen van co-ouderschap niet alleen kijkt naar het aantal dagen dat het kind bij elke ouder verblijft, maar ook naar het ritme van de verdeling.
Bij co-ouderschap kunnen beide ouders de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen. Dit geldt ook als ze beiden een baan hebben. De Belastingdienst hanteert specifieke regels en criteria bij de beoordeling van co-ouderschap, met impact op diverse toeslagen en belastingvoordelen. Het is daarom belangrijk om de juiste informatie te verstrekken bij de aangifte inkomensbelasting.
Co-ouderschap heeft gevolgen voor de belastingaangifte en het ontvangen van belastingvoordelen. De Belastingdienst hanteert specifieke regels en criteria bij de beoordeling van co-ouderschap, met impact op diverse toeslagen en belastingvoordelen. Het is daarom belangrijk om de juiste informatie te verstrekken bij de aangifte inkomensbelasting. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen. Het is belangrijk dat ouders de situatie goed registreren bij de Belastingdienst. De Belastingdienst hanteert deze definitie van het co-ouderschap voor de toeslagen alsmede voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Om co-ouderschap te kunnen aantonen bij de Belastingdienst, is het belangrijk om een goed geformuleerd ouderschapsplan op te stellen. Dit plan moet de verdeling van de zorg en het verantwoordelijkheidsdeel van de ouders duidelijk maken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet